bezwaren tegen barbecue
Blog

Bezwaren tegen de barbecue

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sophia
van Lil

De yuppen van Amsterdam hebben een aantal jaar geleden besloten dat het Vondelpark met diens blowende toeristen ’s zomers niet meer de ideale plek voor hun kinderen is.

Ze zijn verhuisd naar het park in de buurt van mijn huis. Ken je die foto van dat overvolle zwembad in China? Op een warme dag is het grote grasveld voor mijn deur net zo vol met mensen.

Gespreide kleedjes

Wanneer de temperatuur hoger dan twintig graden is, worden de kleedjes gespreid en vult het park zich met kindergeschreeuw, spekgeur en gezelligheid. Er wordt vrolijk gelachen, gedronken en gegeten als Bacchus. Want iedereen smacht ’s zomers naar een kipspiesje van de barbecue. Maar een barbecue is moeilijker dan het lijkt.

Wachten en wachten

Het begint met het eindeloos rondjeslopen op zoek naar een plekje. Om daar bepakt en bezakt met eten dat thuis al half voorbereid moest worden naar toe te waggelen. Als je eenmaal neerploft kijken degenen naast jouw plekje je verwijtend aan omdat ze net dachten wat ruimte te hebben. Diezelfde weg loop je na tien minuten weer: want je moet plassen. Het scala aan opties is niet breed: een vies hokje, tien minuten lopen naar een café of ergens in de bosjes. Teruggekomen is de barbecue aangestoken en poken drie mensen onrustig in de kolen, hoestend en wachtend op een perfect vuurtje. De koude grijsachtige sateetjes zijn inmiddels uit de verpakking gehaald en liggen klaar op een aluminium schaaltje.

Bord vol

Ondertussen is er een koude wind gaan waaien en krijgt de eerdere optimist kippenvel op de armen. Je kauwt wat op het gekregen (nep)vlees, denkend aan hoeveel beter het zou smaken als het in een echte pan bereid was. Je doopt het daarom nog eens in de chemische saus waar je bord gevuld mee is. Altijd fijn zo’n onhandige fles waar ineens teveel uit komt.

Garen

Aan het eind van de avond is het niet het vlees dat doorbakken is, maar zijn het de mensen. Boven de barbecueresten roostert er een enkeling een marshmallow. En ook deze wordt opgegeten als hij net wat donkerder is geworden dan de bedoeling was. Iedereen lacht en drinkt en eet nog wel, maar het tempo is vertraagd. Het bijeengaren van mensen heeft je gaar gemaakt. Dus vanavond niet te laat naar bed. En morgen? Dan doen we het gewoon nog een keer..

Sophia (16) zit in de vierde van het gymnasium en is een echte overdrijfgeit die het liefst in superlatieven spreekt. Ze wordt vrolijk van rijpe avocado's en heeft een grote collectie cactussen. De combinatie bril, Harry-Potter-trui, koffie en boeken maakt haar tot de optimale nerd. Je kunt haar elke nacht wakker maken voor een stuk baklava. Hier lees je meer van Sophia haar blogs.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren