Blog

Liftfobie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Dominique
Dominique
Westerveld

Verdieping 1, verdieping 2. Langzaam komen ze voorbij. De seconden die ik in de lift zit lijken uren te duren. Op zo’n moment spoken er de meest gruwelijke en dramatische scenario’s door mijn hoofd. Zo snel ik kan sprint ik de lift uit om even rustig adem te kunnen halen.

Laatst was ik met school naar een universiteit met een gebouw met zo’n 23 etages. Eenmaal in het gebouw werd besloten dat we naar de bovenste verdieping toe gingen, om te genieten van het mooie uitzicht. Hoewel ik liften heel erg eng vind durfde ik het toch aan. Het leek bijna wel een wedstrijdje: zoveel mogelijk mensen in een lift proppen. Terwijl ik mij amper kon bewegen besefte ik me waar ik mee bezig was. Maar goed dat ik geen claustrofobie heb. 23 verdiepingen is best wat en het duurde lang voordat we boven waren.

Gillende keukenmeiden

Een paar meiden begonnen over liften, over hoe eng ze liften wel niet vinden. Ze gingen allemaal rampscenario’s bedenken en ik kroop rillend in een hoekje weg. Meiden steken elkaar aan, als de een gaat gillen doet de ander mee. Zo werd het een lift vol gillende keukenmeiden, niet dat dat iets hielp want helaas luisterde de lift niet.

Harde klik

Het ergste rampscenario wat je je in een lift kunt bedenken is het neerstorten ervan, de gedachte dat als één kabeltje knapt je zo naar beneden kunt vallen. Op dat moment was ik liever 23 verdiepingen met de trap gegaan. Ik zag er telkens een verdieping bijkomen en bij elke verdieping had ik er genoeg van, ik wilde eruit. Maar de lift ging door, opeens hoorden we een harde klik, iedereen was direct stil. Ik dacht ik ben er geweest, dag wereld ik heb een mooi leven gehad. Pap, mam, ik hou van jullie. Maar gelukkig stortten we niet neer. Opgelucht dat ik was! Natuurlijk was het gevaar nog niet voorbij en stond ik te popelen om eindelijk de lift te verlaten.

Kriebels

Toen het tellertje eindelijk op 23 stond sprintte ik zo snel mogelijk de lift uit. Voortaan neem ik wel de trap, alleen al als ik aan het woord lift denk krijg ik de kriebels. Maar ik was nu gelukkig veilig. Of nou ja, ik stond wel op 23 verdiepingen hoog. En toen ik dacht dat de nare kriebels weg waren spookte alweer de volgende gedachte door mij hoofd: help, wat nou als dit gebouw met 23 verdiepingen instort..?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren