Blog

Stalken via Snapchat

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
niek
Niek
de Bruijn

Snapchat heeft onlangs een nieuwe functie toegevoegd: Snap Map. Op een landkaart kan je zien waar jouw vrienden zich bevinden. Ik vind het best creepy dat iedereen kan zien waar je op dít moment bent.

Moet iedereen je maar altijd 24/7 op de voet kunnen volgen?

Over je schouder meekijken

Ik snap dat het leuk is om een snap van een evenement of feestje in Ons Verhaal te zetten, omdat iedereen die er bij aanwezig is dan foto’s of filmpjes toe kan voegen aan een gezamenlijke story. Het steeds zichtbaar zijn door je gps-functie vind ik daarentegen wel erg eng. Is de nieuwe functie van Snapchat stiekem niet een manier om je complete vriendenlijst te stalken?

Grootste bedreiging voor privacy

Uit een onderzoek van The Verge blijkt dat de nieuwste functie ook de grootste bedreiging is voor je privacy. ‘Telkens wanneer je Snapchat opent stuurt Snap Map je exacte locatie naar je vrienden, dus niet alleen als je een Snap toevoegt aan Ons Verhaal’, zegt het onderzoek. Hoewel de functie is bedoeld om vrienden bijeen te brengen, bestaat er ook angst dat het misbruikt kan worden. Het is dus belangrijk dat je weet met wíe je jouw locatie deelt.

Meest bedreigde mensenrecht

Onderzoeksjournalisten Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis van De Correspondent beweren in hun boek Je hebt wél iets te verbergen dat privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. ‘Facebook weet bij wie je gisteren op bezoek ging. De Belastingdienst zag hoe je er kwam. Apple hield bij hoe lang je er bleef. Samsung hoorde wat je er zei en Google wist al dat je het van plan was.’ Snapchat kan nu dus ook toegevoegd worden aan het rijtje bedrijven dat je constant in de gaten houdt. In het boek leggen ze bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog: welke ingrijpende gevolgen dat heeft voor ons allemaal. Ik denk dan ook dat we te weinig bezig zijn met onze privacy, omdat het een gewenning is geworden om je locatie te delen en alle voorwaarden maar te accepteren.

PRIVACY IN 2017 + MENSEN CONFRONTEREN!

Zomaar voor je deur

Dat niet iedereen stilstaat bij de gevolgen van Snap Map toonde de Vlaamse vlogger Nicolas Baeke aan. Via Snapchat zocht hij de locatie van zijn vrienden op en verraste ze bij hen thuis. Natuurlijk is het leuk om je vrienden eens op te zoeken, maar ik vind het een eng idee dat iedereen zomaar ineens voor je deur kan staan. Als je wil afspreken, moet je maar appen. Wegens privacyredenen heb ik de update dan ook op ‘onzichtbaar’ gezet.

Licht, camera, actie! Niek (19) is een echte dramaqueen en houdt van alles wat te maken heeft met theater. Vaker nog zit hij achter een beeldscherm voor de nieuwste Facebook-updates, de gekste YouTube-filmpjes en het laatste nieuws. Deze journalist in spé blogt voor 7Days om meer ervaring op te doen voor zijn opleiding journalistiek. Lees hier meer blogs van Niek.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren