Een sinaasappel met een pleister, 'om alle slechte stoffen eruit te zuigen'
Schoolblog

Zinnige onzinvakken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
cas Visser
Cas
Visser

Waarschijnlijk krijg jij op school ook vakken waarbij je denkt: 'Wat heb ik hier aan?' of 'Ga ik hier nou voor naar school?' Misschien dat ik die vragen een klein beetje voor je kan beantwoorden. Sinds deze week snap ik in ieder geval heel goed waarom we biologie, natuurkunde en scheikunde krijgen. 

Deze week vertelde een vriendin me dat ze drie keer per jaar een 'natuurlijke gezondheidsbehandeling' ondergaat. Ze krijgt dan een 'natuurlijke gezondheidspleister' op haar arm die alle 'slechte stoffen' die zich in haar lichaam hebben opgehoopt, opzuigt. 'En als hij eraf wordt gehaald, zie je echt nog grijze hoopjes slechte stoffen op je arm zitten'.

Je weet wel beter
Dat klinkt natuurlijk allemaal prachtig. Maar iedereen die een beetje biologie heeft gehad, weet dat slechte stoffen zich niet in je lichaam ophopen, maar dat ze vanzelf worden afgebroken en opgeruimd. En iedereen die een beetje scheikunde heeft gehad, weet dat je niet zomaar alle 'slechte' stoffen kunt opzuigen met een of ander pleistertje op je arm.  En iedereen die een beetje natuurkunde heeft gehad, weet natuurlijk dat de energie van een foton gelijk is aan de constante van Planck maal de snelheid van het licht (al heb je daar misschien wat minder aan als je iets slims wil zeggen over 'natuurlijke gezondheidspleisters'). 

Dit is misschien maar één voorbeeld en het is misschien een beetje overdreven om iedereen jarenlang biologie, natuurkunde en scheikunde te laten volgen, alleen maar zodat ze geen nepgezondheidspleisters gaan kopen. Maar na dit verhaal ben ik eens gaan opletten en eigenlijk zit het dagelijks leven vol met dit soort dingen.

Antioxidanten
Veel fruitdranken pronken er bijvoorbeeld mee dat ze antioxidanten bevatten. Dat moet dan zogenaamd gezond zijn, maar weet jij wat dat zijn? Snel even googelen zal je hier ook niet helpen: 'Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C. (...) Antioxidanten vangen vrije radicalen weg.' vertelt Voedingscentrum.nl ons. Heel interessant natuurlijk, maar naast dat het niet helemaal waar is (het is veel ingewikkelder dan dat) weet je waarschijnlijk ook niet wat radicalen en vitamines precies zijn. 

Of neem nou yoghurt waarop staat 'Bevat rechtsdraaiend melkzuur!'. Dat klinkt natuurlijk spectaculair, maar ik zal je een geheimpje verklappen: alle yoghurt bevat rechtsdraaiend melkzuur en het is net zo gezond als linksdraaiend melkzuur.

Van reclames die onzin vertellen tot mensen die vragen waarom de regenboog niet naar beneden valt: het kan allemaal worden voorkomen met een paar bètavakken. 

Meer blogs lezen van Cas (17)? Laatst schreef hij ook al Examenjaar: Geef me vrij van maart tot mei en Mist iemand me als ik drie dagen offline ben?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren