damesfiets

Een elektrische fiets: echt niet alleen voor ouderen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
b30b29
Van onze sponsor

Denk je nog met weemoed terug aan je basisschooltijd, toen je maar een paar meter of een enkele kilometer hoefde af te leggen van je huis naar school? Dat ging vast lopend of fietsend. De kans dat je middelbare school een stuk verder van je huis staat, is best groot. 

Zorg voor een goede fiets

Omdat een flink stuk fietsen door weer en wind niet altijd meevalt, is het wel zo handig om een goede fiets te hebben. Een degelijke, die niet meteen in de eerste paar weken uit elkaar valt. Het zou toch fijn zijn als hij het grootste deel van je middelbare schooltijd overleeft.

Wat dacht je van een elektrische fiets?

Hoe groot is de afstand naar je school? Tien kilometer of misschien wel meer? Dan kan het zomaar zijn dat je twee keer per dag meer dan een half uur onderweg bent. Een fijne manier van sporten, als het lekker weer is. Maar in de winter, wind en regen valt het niet mee. Komt het toch mooi uit dat er ook voor jongeren tegenwoordig heel veel geschikte elektrische fietsen zijn! En die hebben zo hun voordelen…

.. en nadelen. Een elektrische fiets kan nogal duur zijn, vergeleken met een gewone. Je kunt er gemakkelijk zo’n duizend euro voor neertellen. Niet iets wat alle ouders kunnen en/of bereid zijn om te doen. Maar wist je dat je een Popal (geschikt voor jongeren boven de 12 jaar) al voor rond de 180 euro hebt?

Minder zwaar trappen, minder moe

Elektrische fietsen trappen allemaal licht en kun je zo instellen dat je bijvoorbeeld bij harde tegenwind niet te hard hoeft te trappen en minder moe op school of thuis aankomt. Toch wel fijn als je nog uren huiswerk maken voor de boeg hebt. Moet je een heuvelachtige route afleggen? Ook dan biedt een elektrische fiets uitkomst. Minder hard trappen = minder moe = een betere concentratie op school.

Bewegen is gezond

Het grote voordeel van (elektrisch) fietsen boven auto of ov, is natuurlijk dat het goed voor je is om te bewegen. Lekker uitwaaien na een hele dag op school is ook niet verkeerd. Met een volle accu kun je op een elektrische fiets heel wat kilometers afleggen. Je kunt er dus prima mee op en neer naar school. Omdat het trappen makkelijker gaat, zul je niet zo snel de behoefte voelen om je ouders te vragen of ze je willen brengen en halen. Kunnen zij hun auto in de garage laten staan. Wel zo goed voor het milieu.

Elektrische fiets aangeschaft? Kies voor een goed slot

Als je eenmaal een elektrische fiets hebt, dan wil je er ook zo lang mogelijk van genieten. Kies daarom voor een goed slot. Het advies is om een (elektrische) fiets altijd met minimaal twee sloten op slot te zetten, bijvoorbeeld door hem vast te zetten aan een vast object. Kettingsloten, schijfremsloten en/of kabelsloten zijn hier uitermate geschikt voor. Bestel een nieuw (ART gekeurd) slot vóór 23.59 uur op Slotenspeciaalzaak.nl en je hebt het de volgende dag in huis.

Leuke modellen voor jongeren

Heb jij een stereotype beeld van niet-zo-hippe ouderen voor ogen als je aan elektrische fietsen denkt? Vrees niet: een elektrische fiets is niet alleen verkrijgbaar in modellen voor ouderen. Ook voor jongeren zijn leuke en betaalbare modellen te koop. Elektrische fietsen zijn trouwens ook gewoon voorzien van goede remmen en banden, zodat je onder alle omstandigheden veilig kunt fietsen. Nogal het overwegen waard dus.

Wil je nog meer weten over elektrische fietsen? Lees de E-biketest 2016 op Fietsersbond.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook