Robots

Gaan robots de wereld overnemen?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
000000
Van onze kennissponsor

Een robot die je tanden checkt op gaatjes. Een robot die je favoriete hamburger klaarmaakt in de snackbar. En een robot die jou Franse grammatica leert. Fantasie, of gaat dit in de toekomst écht gebeuren? Wetenschappers van de UvA zijn bezig dit vraagstuk te onderzoeken. Wie weet jij over een paar jaar ook!

Vanuit verschillende studies zijn er meningen over dit onderwerp te vormen. Op de UvA Studiekeuze Kick-off dag leer je breder naar een vraagstuk te kijken en ontdek je welke studie bij jou past. Terug naar het onderwerp: gaan robots de wereld overnemen?

Kunstmatige intelligentie

Robots worden steeds slimmer, socialer en kunnen steeds beter communiceren. Sommige robots lijken zelfs zó op mensen, in hun gedrag en hoe ze eruit zien, dat ze in de toekomst mensen kunnen gaan vervangen. Zo kan het zomaar dat de secretaresse bij een bedrijf straks misschien een robot is, of dat je wordt behandeld door een robot-therapeut. Een superinteressante ontwikkeling. Vooral als je Kunstmatige intelligentie studeert.

Roboticawetten

Bij deze studie onderzoek je bijvoorbeeld hoe robots en computers zich kunnen gedragen en denken als mensen. Hiervoor volg je vakken als psychologie, taalkunde en filosofie. Daarnaast leer je programmeren en krijg je wiskunde. Tijdens de ontwikkeling van robots is veiligheid erg belangrijk. Daarom zijn er drie speciale roboticawetten waar iedereen zich aan moet houden. Zo mogen robots mensen geen pijn doen. Ze moeten naar ons luisteren, zolang dit ervoor zorgt dat ze geen mensen pijn doen. De laatste regel is dat ze hun eigen bestaan moeten beschermen, zolang dit niet in strijd is met de twee eerder genoemde punten. Zo kunnen mens en robot, als het ooit zover is, op een fijne en veilige manier naast elkaar leven.

Medische informatiekunde

In de zorg bestaan ze al. Robots die taken van verplegend personeel hebben overgenomen of aanvullen. Zo heb je Alice, die ouderen ondersteunt. Of Zora, die mensen helpt met bewegen. En KASPAR, die is gemaakt voor mensen met autisme. Handig. Want in de zorg is de werkdruk superhoog. En die wordt door de vergrijzing de komende jaren steeds hoger.

Iedereen blij

Nou, meer van die robots maken en dan is het probleem opgelost. Toch? Niet echt. Niet iedereen is namelijk blij met de opkomst van zorgrobots. Tegenstanders vinden dat er niets boven menselijk contact gaat. En vrezen dat er straks geen werk meer voor hen is. Hier ligt een taak voor onderzoekers van de studie Medische informatiekunde. Tijdens deze studie leer je bijvoorbeeld hoe je de software van een robot kunt ontwikkelen en verbeteren, zodat-ie zo mensen ook beter kan helpen. Op een juiste manier, waar uiteindelijk iedereen blij van wordt.

Algemene sociale wetenschappen

Even checken. Weet jij het telefoonnummer van je beste vriend uit je hoofd? Of laat je je telefoon het werk doen? Kijk jij nog op straatnaambordjes als je de weg zoekt, of volg je de aanwijzingen van je navigatie? We leven in een tijd waarin machines steeds slimmer en mensen steeds ‘dommer’ worden. Slimme computers bieden kansen, maar zorgen ook voor veranderingen in de samenleving. Zo zullen sommige beroepen verdwijnen en overgenomen worden door computers en robots.

Verschillende kanten

Wat doet dit met mensen? Hoe zorgen we dat er toch nog genoeg werk voor iedereen is? En dat iedereen zich goed blijft voelen? Dit soort vragen onderzoek je als student Algemene sociale wetenschappen. Het is een brede studie, waar je situaties vanuit verschillende kanten (denk aan: politicologie, psychologie, sociologie) bekijkt. Door al deze kanten met elkaar te verbinden, hopen onderzoekers tot nieuwe oplossingen en inzichten te kunnen komen.

 

Vind jij het leuk om op deze manier erachter te komen welke studie bij jou past? Kom dan op vrijdag 19 januari naar de UvA Studiekeuze Kick-off: dé open dag voor 4 en 5 vwo scholieren. Maak kennis met de UvA en ontdek welke studie bij jou past!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden