Selfiestick

Hoe beïnvloeden social media jouw leven?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
000000
Van onze kennissponsor

Instagram, Snapchat, Facebook, WhatsApp en Twitter: sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar wat doen al die likes, hartjes en retweets eigenlijk met je? En zijn ze zo veilig als je denkt? 

Vanuit verschillende studies zijn er meningen over dit onderwerp te vormen. Op de UvA Studiekeuze Kick-off dag leer je breder naar een vraagstuk te kijken en ontdek je welke studie bij jou past. Terug naar het onderwerp: hoe beïnvloeden sociale media jouw leven?

Pedagogische wetenschappen 

Zonder dat je het misschien door hebt, hebben al die posts op sociale media invloed op hoe jij je voelt, gedraagt én ontwikkelt. Al die knappe jongens en meisjes die iedere dag selfies plaatsen bijvoorbeeld; word je daar onzeker van en voel je je daardoor rot? Of zijn zij voor jou juist een inspiratie, en helpen ze jou bij het vormen van wie jij bent?

Omgeving

Bij de studie Pedagogische wetenschappen bestudeer je wat voor invloed de omgeving heeft op de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Je familie, vrienden, school, de plek waar je woont en nog meer verschillende factoren zorgen ervoor dat jij op een bepaalde manier opgroeit. Sinds een paar jaar kun je sociale media ook aan dit rijtje toevoegen. Als pedagoog onderzoek je bijvoorbeeld wat voor rol sociale media spelen bij de manier waarop jongeren hun identiteit vormen.

Communicatiewetenschap

Bekende acteurs, voetballers, popsterren en YouTubers hebben soms wel miljoenen volgers op sociale media. Alles wat zij online posten, krijgt razendsnel miljoenen likes en hartjes. Voor adverteerders zijn dit soort beroemdheden – die je influencers noemt – daarom superinteressant. Draagt een bekende voetballer een bepaald merk shirt? Dan is de kans groot dat fans zo snel mogelijk ook zo’n shirt willen. Steeds vaker sluiten adverteerders daarom deals met hen.

Zak met geld

In ruil voor het noemen of laten zien van een product in hun sociale media-post, krijgen deze influencers een grote zak geld. Maar werkt dit nou? Gaan mensen deze merken en producten hierdoor nu écht sneller kopen? Hebben we door dat het reclame is en dat zij hiervoor betaald worden? Dit zijn voorbeelden van vragen waar communicatie-wetenschappers onderzoek naar doen. Tijdens deze studie leer je kritisch naar (sociale) media te kijken en onderzoek je het effect op het grote publiek.

Rechtsgeleerdheid

Hoe leuk sociale media ook zijn, er kleven natuurlijk ook gevaren en risico’s aan. Denk eens aan WhatsApp en Facebook. Twee populaire apps die je gratis kunt gebruiken, áls je tenminste de voorwaarden eerst accepteert. Maar zeg eens eerlijk: heb jij die voorwaarden letter voor letter gelezen? En weet jij eigenlijk wel waar je akkoord mee bent gegaan? Precies. Deze kleine lettertjes kunnen namelijk best in strijd zijn met de bescherming van je privacy en persoonsgegevens.

Sexting

Daarnaast zijn er gevaren om online bestolen te worden en kun je – als iemand zonder dat jij dat wilt een foto van jou verspreidt – het slachtoffer worden van sexting. Dit soort zaken, en nog heel veel meer, komen aan bod tijdens je studie Rechten aan de UvA. Omdat de wereld van sociale media nog vrij nieuw is, valt er voor juristen nog héél veel te doen en te onderzoeken!

 

Vind jij het leuk om op deze manier erachter te komen welke studie bij jou past? Kom dan op vrijdag 19 januari naar de UvA Studiekeuze Kick-off: dé open dag voor 4 en 5 vwo scholieren. Maak kennis met de UvA en ontdek welke studie bij jou past!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden