cold case kalender voor gevangenen

Moordkalender: niet voor mietjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien
Jansen

Zo’n vierduizend gevangenen zijn het jaar begonnen met een cadeautje waar je rillingen van krijgt: een kalender waar 52 cold cases (oude moordzaken) in staan. De politie hoopt dat-ie gouden tips oplevert.

Wie vermoordde zes jaar geleden veilingmeester Cees in zijn eigen slaapkamer? En waarom werd Martien vijftien jaar geleden doodgestoken toen hij de hond uitliet? Het klinkt als een potje Cluedo, maar het zijn de eerste twee weken van de ‘cold case-kalender’ die dit jaar aan gevangenen wordt uitgedeeld door de politie.  

Groot geheim

Dat gebeurt niet zomaar. De politie hoopt er zaken mee op te lossen. Ongeveer achthonderd mensen in Nederland lopen namelijk rond met een groot geheim. Ze kennen iemand die ooit een heftige misdaad heeft gepleegd die nooit is opgehelderd.

In totaal zijn er in Nederland een stuk of 1500 van dat soort mysteries. Sommige zijn al tientallen jaren oud.

Beloning

Bij elke cold case in de kalender staat een geldbedrag dat kan oplopen tot 15.000 euro. Het is de beloning die wordt uitgeloofd voor gouden tips. In totaal heeft de politie er een geldstapel van 800.000 euro voor apart gelegd. De politie hoopt dat de beloning een zetje is waardoor gevangenen gaan praten.

Celmaatjes

De kans dat gedetineerden iets weten, is volgens de politie relatief groot. Ze kennen nu eenmaal meer misdadigers dan gewone burgers. Misschien hebben ze bijvoorbeeld ooit met iemand in de cel gezeten die meer op zijn kerfstok heeft dan de politie weet. Als de kalender een succes is, wordt- ie in 2018 misschien wel uitgedeeld in álle gevangenissen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden