Kleinere klassen, willen PvdA en D66
Stelling

'Hoe minder leerlingen in de klas, hoe beter'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Met hoeveel leerlingen zit jij in de klas? Vast een heleboel. Dat moet anders, vinden politieke partijen PvdA en D66. Als zij het voor het zeggen krijgen, zitten er straks een stuk minder scholieren in één klas. Ongezellig, of juist fijn?

Maximaal 24 leerlingen per klas. Dat wil D66-leider Alexander Pechtold. Want klassen met dertig leerlingen (of zelfs nóg meer), dat is niet wenselijk. 

Grote groepen

De afgelopen jaren is het aantal leerlingen per klas toegenomen, blijkt uit meerdere onderzoeken. Handig, want zo heb je minder leraren nodig. Maar is het met zo'n grote groep nog wel mogelijk goed les te geven?

'Nee', roepen mensen al jaren - en leraren het hardst. Onderzoek heeft ook aangetoond dat leerlingen in kleinere klassen beter leren en presteren. Logisch: de docent kan zijn aandacht beter verdelen.

Kleinere klassen, willen PvdA en D66

Diversiteit

Maar niet iedereen is voorstander van kleinere klassen. Want een 'goede leraar' kan toch ook best dertig leerlingen aan? Bovendien biedt een grote klas meer diversiteit, ofwel: meer vrienden en vriendinnen. 

Geld en docenten

De huidige Staatssecretaris van Onderwijs, Sander Dekker, heeft al geprobeerd om de grote klassen aan te pakken. Maar ja: kleinere klassen vormen, daar is een zak geld voor nodig. Én: meer docenten. En beiden zijn maar lastig te vinden.

Naast D66 hebben ook partijen PvdA en SP aangegeven kleinere klassen te willen. Of ze die beloften kunnen inlossen, dat hangt natuurlijk van de verkiezingen af. Maar de intentie is er in ieder geval.

Wat vind jij: zou jij liever een kleinere klas hebben? Of zie jij er het nut niet van in? Geef je mening of stem op onze poll:

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren