Vakantiewerk horeca

Dit verdienen jongeren gemiddeld met vakantiewerk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Heb jij een vakantiebaantje? Dan heb je geluk. Het salaris voor zomerwerk was in jaren niet zo hoog als nu. Jongeren van 13 tot 18 jaar verdienen gemiddeld 5,17 euro per uur, blijkt uit onderzoek van FNV Jong.

FNV Jong, een vakbond die opkomt voor de rechten van jonge werknemers, vroeg ruim vierhonderd jongeren tussen 13 en 29 jaar naar hun ervaringen met vakantiewerk. 70% gaf aan in de vakantie te werken.

Waarmee verdien je het meest?

De meeste jongeren werken in de zomer in een winkel (27%) of in de horeca (22%). Slechts 3%procent werkt als schoonmaker, terwijl dit wel het beste verdient. Maar voordat je met dollartekens aan het poetsen slaat, moet je wel bedenken dat hoe ouder je bent, hoe hoger je salaris is. Waarschijnlijk werken er van de ondervraagden vooral veel twintigers als schoonmaker en veel tieners in de kassen.

Gemiddeld uurloon vakantiewerk per branche
Bron: FNV Jong/Novioresearch

Hoeveel verdien je gemiddeld?

Dertien- tot achttienjarigen verdienen gemiddeld 5,17 euro per uur met hun zomerbaantje. 24- tot 29-jarigen krijgen ruim twee keer zoveel. Ten opzichte van vorige jaren ligt het salaris voor iedereen deze zomer een stuk hoger. Veel bedrijven zijn ook actief naar jonge vakantiewerkers. Wil je weten waar je recht op hebt? Kijk dan op de site weetjewatjewaardbent.nl.

Gemiddeld uurloon vakantiewerk per leeftijd
Bron: FNV Jong/Novioresearch

Wat doen jongeren met dat geld?

Bijna twee op de drie jongeren spaart het geld dat ze verdienen met vakantiewerk. 40% geeft aan het te gebruiken voor leuke dingen, zoals naar festivals gaan of shoppen. Ook gaat voor een derde van de ondervraagden een deel van het geld naar het bekostigen van hun vakantie.

via GIPHY

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens 7 van de duurste kledingstukken ter wereld of Update Pokemon Go: keert de gekte terug deze zomer?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren