Populaire YouTuber PewDiePie laat zich opnieuw racistisch uit

PewDiePie in problemen na racistische opmerking

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Ai, PewDiePie! De videomaker, die met 57 miljoen abonnees de populairste YouTuber ter wereld is, werkte zichzelf flink in de nesten vanwege een racistische opmerking. En dat is niet voor het eerst...

Dit weekend speelde de Zweedse internetgigant live de game Playerunknown's Battleground op zijn kanaal. Terwijl duizenden liefhebbers het spel volgden floepte PewDiePie er opeens 'wat een fucking nigger' uit. Korte tijd later zei hij dat hij het niet zo bedoeld had. 'Soms vergeet ik dat ik live aan het spelen ben.'

PewDiePie saying the N word

N-woord

Het nadeel van een livestream: je kunt er niets uitknippen. En dus zorgde de uitspraak van PewDiePie al snel voor ophef. Zeker in de Verenigde Staten ligt het zogenoemde n-woord erg gevoelig. Een medespeler van de YouTuber probeerde hem zo nog te redden door te benadrukken dat Engels niet zijn moedertaal is.

'Je mag onze games niet meer spelen'

Dat vinden veel kijkers een slecht excuus. Verschillende YouTubers hebben hun ongenoegen al geuit, net als een van de belangrijkste game-makers ter wereld. Sean Vanaman, de topman van Firezone, wil dat de YouTuber zijn game niet meer speelt. Met zijn uitspraken zou hij 'schade aanrichten aan de game-industrie'.

Grappen over nazi-Duitsland

Begin dit jaar kwam PewDiePie ook al in opspraak. Zijn samenwerking met Disney, waar hij naar verluidt flink wat geld mee verdiende, eindigde nadat de YouTuber een antisemitische grap had gemaakt. Zo plaatste hij filmpjes met beelden van nazi-Duitsland en betaalde hij twee mensen om een tekst met 'dood aan alle Joden' omhoog te houden. Door zijn actie kreeg PewDiePie ook al minder inkomsten uit advertenties op YouTube. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Snapchat verwijdert racistisch spleetoogfilter of Zijn attracties in de Efteling racistisch?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren