Kritiek vanuit LHBT-gemeenschap vanwege te streng YouTube-filter

YouTubers boos: waarom worden LHBT-video's gefilterd?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Een grote groep YouTubers is boos op YouTube. Door een filter op de videowebsite, waarin je in 'beperkte modus' video's kunt vinden, blijken ook veel video's over homoseksualiteit te worden geweerd. 

De 'beperkte modus': zo heet het filter dat je op YouTube kunt gebruiken. Het zorgt ervoor dat filmpjes die ongepast, schadelijk of alleen voor volwassenen bedoeld zijn niet in je zoekresultaten tevoorschijn komen. Handig voor kinderen en voor scholen.

Gefilterd

Maar afgelopen week ontdekten YouTubers, die zichzelf tot de LHBT-community rekenen, dat ook sommige van hun video's worden gefilterd. En dat terwijl hun video's écht niet schadelijk of ongepast zijn. YouTuber Rowan Ellis, die zichzelf als queer aanduidt, maakte er een video over.

YouTube is Anti - LGBT? (Restricted Content Mode)

Al snel pikten anderen dit op, waaronder Tyler Oakley en Connor Franta - twee Amerikaanse, homoseksuele YouTubers. Want waarom worden video's met verwijzingen naar homoseksualiteit, biseksualiteit, transseksualiteit - of wat voor seksualiteit dan ook - gefilterd?

Coming Out

Zoekopdracht: Gay Pride

Ook de Nederlandse YouTuber Bram de Wijs ontdekte het niet goed werkende filter van YouTube. Hij ontdekte dat 36 van zijn 106 video's niet zichtbaar zijn als de modus aanstaat, laat hij aan de NOS weten. Van sommige video's snapt hij dat, bijvoorbeeld waarin gevloekt wordt. Maar ook 'onschuldige' video's, bijvoorbeeld over de Gay Pride in Amsterdam, zijn verdwenen.

Het Parool ontdekte dat het voor veel meer video's geldt als je zoekt op 'Amsterdam Gay Pride'. In filtermodus verschijnen er maar 1800 resultaten getoond, terwijl dit er in werkelijkheid 5150 zijn. Opvallend is dat bij de gefilterde resultaten wel een zoenend heterostel te zien is, maar geen zoenende homostellen.

Onderzoek

En YouTube? Die baalt van de ophef: zij zijn er juist voor álle YouTubers, lieten ze op Twitter weten. De YouTubers willen nu dat het filter wordt aangepast, en snel een beetje. Want YouTube is voor hun juist de plek om zichzelf te zijn en de wereld te laten zien dat je mag zijn wie je maar wilt zijn.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren