Gestolen baby-pinguïn dood gevonden in Mannheim

Groep criminelen steelt baby-pinguïn uit dierentuin

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

'Rust zacht, lieve nummer 53'. De medewerkers van de dierentuin in het Duitse Mannheim zijn geschokt. Afgelopen weekend is daar een baby-pinguïn uit het verblijf gestolen. Nu is het beestje, nummer 53 genaamd, dood teruggevonden. De daders? Een criminele bende, denkt de politie. Maar ja, waarom zouden die zoiets doen?

De medewerkers van dierentuin Luisenpark in Mannheim keken zaterdag vreemd op: er ontbrak een pinguïn. Hij kon niet zelf zijn ontsnapt en de kans dat een roofvogel hem had opgegeten, was heel klein. Bleef er één optie over: pinguïn 'nummer 53' was gestolen.

Niet overleven

De dierentuin deed meteen een oproep 'of de dief de pinguïn weer zou willen terugbrengen'. Nummer 53 kreeg namelijk speciale voeding en zou het zonder zijn dieet niet overleven. 

Na een paar dagen zoeken was de pinguïn nog niet terecht. 'Vermoedelijk gaat het om een georganiseerde bende die de pinguïn heeft gestolen', liet de politie donderdag weten. Een paar uur later kwam er nog slechter nieuws: het beest was dood aangetroffen, op een parkeerplaats vlak bij Luisenpark. Hoe het dier is overleden is nog niet bekend.

Aapjes gestolen uit dierentuin

Gezocht: dwergaapjes, papegaaien...

Pinguïn nummer 53 is niet het eerste dier dat uit een dierentuin wordt gestolen. Zo zijn er de afgelopen jaren al zeldzame dwergaapjes in Sydney gestolen, papegaaien uit Veldhoven, een bijzondere wallaby uit Someren en een Chinese kraanvogel uit Leeuwarden.

Waarom een criminele bende zulke schattige dieren wil stelen? Om geld mee te verdienen. Want ook al is de handel in zulke dieren verboden, op de zwarte markt leveren ze algauw tienduizenden euro's op. Of, als de dieven er een beetje verstand van hebben, ze kunnen met het beest fokken.

Diefstal

Volgens de Europese dierentuinenkoepel EAZA worden er jaarlijks 'tientallen dieren' uit dierentuinen gestolen. Vaak worden de dieren niet teruggevonden. 'Dat er met zo weinig respect met levende wezens wordt omgegaan...', laat de directeur van Luisenpark weten. 

Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren