treinen, ov, studenten

‘Alle studenten moeten op zondag gratis kunnen reizen’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nienke Blokhuis
Nienke
Blokhuis

Handig: studenten mogen in de toekomst misschien ook op zondag gratis reizen. Dan wordt het minder druk in het openbaar vervoer én hoeven studenten op maandag niet meer vroeg op te staan.

Studenten kunnen al jaren kiezen tussen een week-OV of een weekend-OV. Met de eerste optie reizen ze doordeweeks gratis, met de tweede alleen in het weekend. OV-bedrijven en betrokken ministeries onderzoeken nu of het week-OV alvast op zondag in kan gaan. Dat is handiger voor studenten, want dan hoeven ze niet meer maandagochtend vroeg de trein in te stappen om op tijd op school te zijn. En daarmee wordt de spitsdrukte ook meteen een stuk minder. Twee vliegen in één klap dus.

Goed plan

Studenten zijn hier uiteraard blij mee, meldt de voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Ze vinden het een beter plan dan een eerder idee van de NS. Die opperde dat studenten vaker les in de avonduren moesten krijgen, om de drukte in het openbaar vervoer tegen te gaan. Universiteiten en hogescholen zijn niet op die oproep ingegaan.

Kritiek

Uitslapen klinkt natuurlijk goed, maar zo’n uitgebreide OV-kaart kost de overheid natuurlijk ook extra geld. Als ze de kaart echt voor de studie gebruiken is dat natuurlijk prima, maar wat als studenten die reisdag inzetten om het zaterdag laat te maken omdat ze zondagnacht toch gratis de trein kunnen pakken? Dat zou zonde zijn van alle investeringen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren