Code oranje, storm

De eerste herfststorm van het jaar is een feit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nienke Blokhuis
Nienke
Blokhuis

Hoe kwam jij vanmorgen het schoolplein op: vloog je met fiets en al naar binnen, of kwam je nog maar net de poort door vanwege die enorme windstoten? 

Hoe dan ook: we hoeven jou niet meer te vertellen dat Nederland te maken heeft met extreem weer. In sommige delen van het land werd zelfs windkracht tien gemeten: dan mag je officieel van een storm spreken.

Het KNMI deelde al vroeg waarschuwingen uit: de hele dag geldt code oranje voor alle provincies aan de kust. Dat zijn Noord-Holland, Zuid-Holland, Friesland, Groningen en het gebied rond de Wadden en het IJsselmeer. Code oranje betekent dat het weer lokaal schade en overlast kan veroorzaken. In andere provincies geldt code geel, wat inhoudt dat je op moet letten als je buiten bent. Het waait hier namelijk ook stevig, maar minder hard dan aan de kust.

Maatregelen

Uit voorzorg laat de NS minder treinen rijden en raadt Rijkswaterstaat af om met lege vrachtwagens de weg op te gaan: die kunnen door de zware wind omvallen. Schiphol heeft een paar landingsbanen gesloten en veel vluchten geannuleerd.

Afnemen

Heb je een lange schooldag voor de boeg, dan heb je op de terugweg waarschijnlijk minder last van de wind. De storm neemt namelijk in de loop van de middag af. Pas wel op voor omgevallen bomen en afgebroken takken. Omdat het vroeg in de herfst is en veel bomen daarom nog vol in het blad zitten, vangen ze extra veel wind. Daardoor hebben ze het extra zwaar.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Waarom ruikt regen zo lekker? of Mae en Fay (13) op Bermuda: 'Wij willen meer wind'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren