Een show met orka's
Stelling

'Dolfijnen- en orkashows moeten verboden worden'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Het was jarenlang dé topattractie van SeaWorld in de Amerikaanse stad San Diego: de orkashow. Maar het leverde het park ook bakken kritiek op. Dit weekend gaven de zeedieren hun (voorlopig) laatste optreden. Zouden alle dierenparken in de wereld dat moeten doen?

Dolfijnen die flipperend door het water gaan, orka's die het publiek natspetteren: het is bijzonder om te zien. Maar veel dierenliefhebbers zijn het erover eens: voor de zeezoogdieren zelf is het vaak allesbehalve leuk. 

Documentaire

SeaWorld - het Dolfinarium van de Verenigde Staten - kwam in 2013 onder vuur te liggen door de documentaire Blackfish. Daarin bleek dat de dieren door hun gevangenschap agressiever werden. De orka's zouden ongelukkig zijn en voor de trainers was het ook niet veilig.

SeaWorld

In Nederland gebeurde hetzelfde vorig jaar. Onderzoeksprogramma RamBam toonde aan in welke omstandigheden de dolfijnen in het Dolfinarium in Harderwijk leven. De dieren zouden in te kleine baden rondzwemmen. Het Dolfinarium (het grootste zeezoogdierenpark van Europa) was boos: ze zouden juist uitstekend voor de dieren zorgen.

Politiek

De kritiek op dolfijnen- en orkashows is niet nieuw. De afgelopen tientallen jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar het welzijn van zeezoogdieren. In circussen zijn wilde dieren sinds 2015 al verboden. In de politiek klinken er geluiden om ook dolfinaria te verbieden - met de Partij voor de Dieren die dat als hardste roept.

Niet alleen in de Verenigde Staten en in Nederland, maar wereldwijd willen dierenliefhebbers dat de shows met wilde dieren stoppen. In Finland sloot het dierenpark Särkänniemi in 2015 zijn deuren, na jarenlange protesten en handtekeningen van boze burgers.

Educatieve functie

In Nederland loopt het zo'n vaart nog niet. De dolfinaria zelf hameren op hun 'educatieve functie': het is voor bezoekers leerzaam om de dieren van dichtbij te zien. SeaWorld San Diego komt daarom deze zomer met een nieuwe orkashow, waarin je kunt zien hoe orka's eten, communiceren en navigeren. Volgens critici verandert er dus weinig: de dieren blijven kunstjes doen.

Wat vind jij: moeten shows met dolfijnen en orka's verboden worden? Stem op onze poll!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten