Roken

Geen strafzaak tegen tabaksindustrie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

De vier grote tabaksproducenten worden niet strafrechtelijk vervolgd. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekend. Tientallen organisaties deden eerder aangifte omdat de fabrikanten zich niet aan de regels zouden houden.

Dat roken ongezond is, weten de meeste mensen onderhand heus wel. Maar als je er eenmaal mee begonnen bent, is het knap lastig om te stoppen. Want de nicotine in sigaretten is heel verslavend. Volgens twee ziekenhuizen, het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek en het Groningse UMCG, overlijden er in Nederland elke dag 55 mensen aan de directe gevolgen van roken. Als je veel en lang rookt heb je bijvoorbeeld een grotere kans op longkanker.

Aangifte

De ziekenhuizen willen die patiënten niet alleen genezen, ze willen ook graag iets doen aan de oorzaak. Ze zouden daarom graag zien dat het maken van de ziekmakende sigaretten verboden wordt. Daarom deden zij begin deze maand samen met het KWF Kankerbestrijding en Verslavingskunde Nederland aangifte. Advocaat Bénédicte Ficq stond hen bij. Zij begon de zaak in 2016 namens een lonkankerpatiënt.

Sjoemelsigaret

De initiatiefnemers zijn ook boos omdat de fabrikanten zich niet aan de regels houden. Bij testen proberen ze sigaretten minder verslavend te laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Zo zouden ze expres kleine gaatjes in het filter maken, zodat er minder schadelijke stoffen gemeten worden dan een roker in het echt binnenkrijgt. Rokers knijpen met hun vingers en mond die gaatjes namelijk deels dicht. Via deze truc kan de tabaksindustrie een maximum aan nicotine in de sigaretten kwijt. Volgens de aangevers gebeurt dit bewust om de roker zo verslaafd mogelijk te maken. ‘Sjoemelsigaretten’, noemen de ziekenhuizen dat. Zij vinden dat het bedriegen is. 

De uitspraak

Het OM deed donderdag uitspraak. De makers van de sigaretten worden niet vervolgd. 'Roken is dodelijk en het ontwerp van sigaretten draagt daaraan bij, maar de tabaksproducenten handelen volgens het OM niet in strijd met de wet- en regelgeving', zo staat in een toelichting.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Hoeveel ben jij kwijt aan roken?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren