witte wegen, reflecterende wegen, piet zijlstra

Ideaal in de zomer en winter: witte wegen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nienke Blokhuis
Nienke
Blokhuis

Witte wegen doen het niet alleen goed op kerstkaarten, ze zijn ook nog eens heel goed voor het milieu. Ze zorgen er namelijk voor dat het een stuk minder warm wordt in de stad.

In Noord-Holland liggen al een aantal reflecterende wegen, deze week komt er nog een. Ook in Amsterdam en Hoofddorp proberen ze het uit, en sinds dit voorjaar zie je ze ook in, jawel, Los Angeles. Daar verfden ze een speciale coating over de wegen, waardoor deze wit werden. Het scheelde maar liefst tien graden. Donkere kleuren absorberen licht namelijk, waardoor het warmer wordt. Wit ketst de warmte juist af. Dat merk je ook als een wit of zwart t-shirt in de zomer draagt.

Hitte in de stad

Piet Zijlstra is ingenieur en ontwerpt snelwegen. Hij is verantwoordelijk voor de witte wegen in Nederland. Onze zomers worden namelijk steeds warmer door de klimaatverandering. Vooral in steden kunnen de temperaturen flink oplopen, omdat de warmte door de bebouwing moeilijk weg kan. Vervelend bij-effect is dat er hierdoor nog meer gevaarlijke stoffen door auto's worden uitgestoten.

haren, witte wegen, reflecterende wegen
Een reflecterende weg in het Groningse Haren

Veilig fietsen

Maar de nieuwe wegen hebben nog meer voordelen. Het is ook nog eens stukken veiliger in de winter. Ga maar na: als je in het donker fietst, ben je veel beter zichtbaar op een witte weg, dan op grijs asfalt. Dat betekent dat straatverlichting minder fel hoeft te zijn, en dat scheelt ook weer energie. 

Minder spectaculair

De reflecterende wegen in Nederland zien er op het eerste gezicht minder spectaculair uit dan in Los Angeles. Dat komt doordat Zijlstra liever niet de coating gebruikt. Volgens hem slijt deze veel sneller. Hij mengt daarom het asfalt met heel fijn grind, steenslag heet dat. Als daar flink wat auto's overheen rijden, slijt het en komt het witte langzaam tevoorschijn.

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Dit is het verhaal van snelwegfietser Johoral (19) of Nooit meer appen of bellen op de fiets dankzij 'slim slot'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren