LAKS uit de lucht door ransomware

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

Wilde jij gister of vanochtend een klacht indienen over een examen en lukte dat niet? Dat klopt! De klachtenwebsite van het LAKS was uit de lucht door een ransomware-aanval. De site doet het inmiddels weer.

Sinds vorige week vrijdag proberen criminelen wereldwijd in computers in te breken en losgeld te eisen. Ze ‘gijzelen’ dan de bestanden op de computer. Ze worden versleuteld en pas vrijgegeven als er geld is betaald. Het programma WannaCry infecteerde afgelopen week honderduizenden computers wereldwijd.

Donderdag was het LAKS dus slachtoffer van zo’n aanval. Via het LAKS kunnen examenscholieren onder andere klachten indienen over de eindtoetsen. Door de ransomware-aanval lag de site lang uit de lucht. Ondertussen is de site weer actief en kan er gewoon weer geklaagd worden.

Klachten zijn er nog

Alle klachten zijn niet verdwenen. ‘We hebben gelukkig een back-up van alle klachten over de schoolexamens van dit jaar. Die zijn vanochtend op een andere server gezet’, liet een woordvoerder weten.

En de organisatie heeft ook geen losgeld betaald. Dat zijn ze ook niet van plan.

Hoe werkt ransomware, hoe verspreidt het zich en wat kun je er tegen doen? Dat lees je in de 7Days-krant van deze week!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten