Ophef in VS: Trump ontslaat FBI-directeur

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan door het ontslag van FBI-directeur James Comey. Volgens Donald Trump is de man niet instaat om de veiligheidsdienst goed te leiden, maar zijn tegenstanders denken dat Trump het onderzoek naar zijn banden met Rusland wil hinderen.

Het nieuws kwam als een grote verrassing voor iedereen. Vooral voor James Comey zelf. De FBI-directeur hoorde van zijn ontslag via de media. Terwijl hij een presentatie gaf aan medewerkers van het veiligheids- en onderzoeksbureau, verschenen op de tv’s achter hem de eerste berichten van zijn ontslag. Een leuk grapje, dacht Comey eerst, maar niet veel later kreeg hij zijn ontslagbrief.

Onderzoek

Dat ontslag ligt heel gevoelig. Comey zat namelijk middenin een onderzoek naar de banden tussen Rusland en de Trump-campagne tijdens de verkiezingen. Er zijn sterke vermoedens dat Rusland op enige manier Trump heeft geholpen in de presidentsrace, die door de FBI werden onderzocht.

Machtsmisbruik

Democraten zijn woedend over het ontslag. Ze noemen het een vorm van machtsmisbruik van Trump om de man te ontslaan die een onderzoek naar hem doet. Democraten vragen zich af: wat wist Comey door dat onderzoek en wil Trump misschien iets onder de pet houden? En niet alleen democraten hebben kritiek. Ook de Republikeinse voorzitter van de veiligheidscomissie van het senaat, maakt zich zorgen.

Richard Burr 1494415035

Clinton

Het Witte Huis houdt vast aan het verhaal dat Comey zijn werk niet goed deed. Hij zou bijvoorbeeld slecht zijn omgegaan met het gebruik van een niet-beschermde emailserver door Hillary Clinton. Trump haalde om die reden een week geleden nog uit naar Comey.

Donald J. Trump 1494411208

In de ontslagbrief wordt opvallend genoeg niets gezegd over Comey’s handelen in de situatie met Clinton. Het gaat, ook daar, vooral over zijn onderzoek naar Russische banden met Trump. Maar dat onderzoek, dat moeten we nu maar eens achter ons laten, zegt een woordvoerder van het Witte Huis.

Philip Crowther 1494411180

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren