aidsfonds, wereld aidsdag, aids

Waarom hiv- en aidspatiënten boos zijn op het aidsfonds

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Roos
Beudeker

'Ik vermoord zo driehonderd kinderen per dag.' Dat kon je horen in een reclamefilmpje van het Aidsfonds. Maar de campagne is teruggetrokken omdat er veel boze reacties op kwamen. Hoe zit dat? Vier vragen over de omstreden reclame.

1. Wat doet het Aidsfonds?

Het Aidsfonds zet zich in voor de bestrijding van aids. In Nederland is het aantal hiv-infecties (de voorloper van aids) de afgelopen jaren flink gedaald, maar in andere landen stijgt het juist weer. Het fonds vindt dat er zo veel mogelijk moet worden gedaan om de ziekte te bestrijden. Na Wereld Aidsdag op 1 december startte het daarom de campagne 'Het virus dreigt te winnen':

2. Waar gaat de campagne over?

Met bovenstaand filmpje en een radiospotje ging de campagne afgelopen week van start. Je hoort erin hoeveel mensen er aan aids lijden en hoe dodelijk de ziekte is. De boodschap dat er per dag driehonderd kinderen aan aids overlijden, kwam bij veel mensen hard binnen. Het Aidsfonds zegt daarover zelf: 'De campagne is bedoeld om de noodzaak van het bestrijden van hiv en aids in de wereld onder de aandacht te brengen van het brede publiek in Nederland'.

3. Waarom is de campagne teruggetrokken?

Veel mensen in Nederland met hiv of aids voelden zich gekwetst door de campagne. De infectie wordt door mensen verspreid, via bijvoorbeeld bloed of sperma. Maar dat er 'ik vermoord zo driehonderd kinderen per dag' werd gezegd, schoot bij veel patiënten in het verkeerde keelgat. Zo klonk het namelijk alsof zijzelf bewust de kinderen doodden. Het Aidsfonds heeft daarom de campagne teruggetrokken: de spotjes worden niet meer uitgezonden. Het was niet de bedoeling patiënten te kwetsen, het fonds wilde alleen laten zien dat er wereldwijd nog veel hiv wordt verspreid, benadrukt de organisatie.

4. Hoe zit het met hiv en aids in Nederland?

In Nederland zijn in totaal ongeveer 23.000 mensen met hiv of aids. 88% van hen wordt daaraan behandeld. Per jaar overlijden meer dan honderd patiënten omdat ze niet op tijd medicijnen kregen. In de meeste gevallen komt aids voor bij mannen die seks hebben met mannen. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren