Wat gebeurde er op 9/11?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Levie
Vriend

Vandaag precies zestien jaar geleden veranderde de wereld voorgoed. Terroristen kaapten vier Amerikaanse vliegtuigen en vlogen daarmee verschillende gebouwen in. Maar wat gebeurde er nou allemaal precies op 11 september 2001? We leggen je het hieronder uit.

Terroristen kaapten op 11 september 2001 verschillende vliegtuigen. Hiermee vlogen ze tegen de kantoortorens Twin Towers in New York en het Pentagon in Washington, het hoofdkantoor van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het vierde vliegtuig stortte neer in een weiland. Moedige burgers overmeesterden de terroristen en zorgden er zo voor dat de kapers niet hun doel bereikten om nóg meer slachtoffers te maken. Wel kwamen ook in dit vliegtuig alle inzittenden om. Tijdens de aanslagen op 11 september vielen in totaal dik 3000 mensen.

Al Qaida

De terroristen waren lid van terrreurbeweging Al Qaida. Dit is een extremistische organisatie die wil dat iedereen volgens radicale (extreem strenge) islamitische regels leeft. Wie het daar niet mee eens is moet dood, vinden de leden. Amerika werd als grootste vijand gezien, omdat mensen daar zelf mogen weten hoe ze leven en welk geloof ze aanhangen. Osama bin Laden was de leider van Al Qaida, hij zou het plan bedacht hebben.

War on Terror

George Bush was in die tijd president van Amerika. Hij zag de aanslagen als een oorlogverklaring en reageerde fel met een War on Terror. Op 11 oktober dat jaar viel het Amerikaanse leger Afghanistan binnen. Daar zou Bin Laden zich namelijk verstopt hebben. Al Qaida vocht samen met Taliban-strijders (andere terroristen in Afghanistan) hard terug tegen het Amerikaanse leger, maar dat was niet alleen. Andere westerse landen zoals Nederland vochten mee in de oorlog en stuurden soldaten naar Afghanistan.

In december gaf de Taliban zich officieel over, maar Al Qaida bleef aanslagen plegen. Amerika reageerde hierop met luchtaanvallen, waar ook onschuldige burgers bij omkwamen. 

Nog meer chaos

De leider van Irak, Saddam Hussein, steunde volgens Bush de terroristen. Bovendien leek het er ineens op dat Bin Laden zich hier verstopt zou houden. Bovendien zou het land ook kernwapens hebben, gevaarlijke mega-wapens die duizenden mensen tegelijk kunnen doden. In 2003 viel het Amerikaanse leger daarom ook Irak binnen. 

Ondertussen probeerden de moslimterroristen het 'succes' van 9/11 te herhalen. De aanslagen op het openbaar vervoer in Madrid (2004 ) en in Londen (2005) waren hier voorbeelden van. Bin Laden werd overigens nooit gevonden in Irak. Pas tien jaar na 9/11 vond het Amerikaanse leger hem, in Pakistan. Daar werd hij gedood.

Grote gevolgen

Tegenwoordig is er nog veel te merken van de vreselijke aanslagen in 2001. Op vliegvelden wordt strenger gecontroleerd dan eerst, vooral in Amerika.

Vlak na 9/11 voelden veel moslims zich gediscrimineerd. Op straat werden ze uitgescholden en op vliegvelden werden moslimmannen met baarden er sneller uitgeplukt voor controle. Tegenwoordig lijkt dat iets minder, maar de inlichtingendiensten besteden nog altijd miljarden om meer aanslagen van moslimextremisten te voorkomen.

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Minder aanslagen gepleegd in 2016 of Gaat IS ook aanslagen plegen in Nederland?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren