Zo gaat het vernieuwde WK voetbal eruitzien

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

Het wereldkampioenschap voetbal zal vanaf 2026 nooit meer hetzelfde zijn. Dinsdag besloot de FIFA dat het toernooi vanaf dat jaar gespeeld zal worden met 48 landen, in plaats van 32 nu. Lang niet iedereen is over dat besluit te spreken.

Een groter WK was een van de speerpunten van het verkiezingingsprogramma van FIFA-voorzitter Gianni Infantino. Dinsdag besloot de FIFA dat het plan per 2026 uitgevoerd gaat worden. Er gaat een hoop veranderen op het WK:

 • Door de groei van 32 naar 48 deelnemende landen, zal het WK straks bestaan uit zestien poules van drie landen. De beste twee uit de poules gaan door.
 • In die poulefase zal waarschijnlijk geen gelijkspel meer bestaan. Als een wedstrijd na negentig minuten niet beslist is, worden penalty’s genomen. Maar let op: dit is nog niet officieel.
 • Vooral Afrikaanse en Aziatische landen zullen gaan profiteren van de uitbreiding. Hoe de nieuwe plekken worden verdeeld is nog niet bekend, maar de verwachting is dat bijvoorbeeld het aantal Afrikaanse landen op een WK bijna zal verdubbelen.
 • Eén ding blijft hetzelfde: het toernooi zal nog steeds één maand duren. Dat betekent dat er meer wedstrijden in minder tijd moeten worden gespeeld.

FIFA: veel voordelen

 • De FIFA rekent op één miljard euro aan extra inkomsten door de uitbreiding. Meer wedstrijden betekent meer kaartverkoop en meer deelnemende landen betekent hogere prijzen voor de tv-rechten. Kassa.
 • Volgens FIFA-voorzitter Infantino is voetbal ‘meer dan alleen Europa en Zuid-Amerika’, de continenten die de WK’s domineren. Een uitgebreid WK geeft meer (kleine) landen de kans op het hoogste podium.
 • Hij denkt dat een groter toernooi gaat zorgen voor enorme boost voor voetbal wereldwijd. ‘De voetbalkoorts die uitbreekt als een land zich kwalificeert, is de best mogelijke promotie voor de sport’, zei Infantino dinsdag.

Tegenstanders: enkel nadelen

 • Meer wedstrijden in dezelfde tijd betekent dat spelers zwaarder belast zullen worden. Topspelers spelen nu al vaak vijftig tot zestig wedstrijden per seizoen. Dat zullen er nu alleen maar meer worden. Dit is ook een zorg van de Nederlandse voetbalbond KNVB, al is de bond niet tegen de uitbreiding van het toernooi.
 • Daarnaast is er vrees dat het grotere toernooi kwalitatief slechter zal zijn. Dat denkt ook de Duitse bondscoach Joachim Löw: ‘Kijk naar het EK van afgelopen zomer met 24 in plaats van 16 landen. Dat droeg niet bij aan de kwaliteit, integendeel zelfs.’
 • De tegenstanders vinden het besluit van de FIFA ook geldbelust. 'Het is een politieke en geen sportieve beslissing', zegt bijvoorbeeld de ECA, een samenwerking van Europese clubs.
 • Door maar één land af te laten vallen in de groepsfase, zullen die groepswedstrijden oninteressant worden. Een poule des doods, met drie of vier sterke landen, zal er niet snel komen, is de verwachting. Daardoor zullen de winnaars en verliezer van poules vaak op voorhand al duidelijk zijn.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren