Opkomst jongeren Tweede Kamerverkiezingen 2017

Jonge kiezers stemmen D66, maar lage opkomst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

D66, VVD en GroenLinks: dat zijn de partijen waar de meeste jonge kiezers (18-24 jaar) op hebben gestemd. De opkomst was alleen niet zo hoog als gehoopt: slechts 66% van de stemgerechtigde jongeren zou zijn gaan stemmen.

Zo'n tachtig procent van alle Nederlandse kiezers is woensdag naar de stembus gegaan. Dat blijkt uit de laatste prognoses. Daarmee is het opkomstpercentage hoger dan bij de vorige verkiezingen. 

Minder jonge kiezers op de been

Opvallend is dat jonge kiezers vaker thuis bleven dan ouderen. Onderzoeksbureau Ipsos heeft alle stemmen uitgesplitst en wat blijkt: slechts 66% van de jongeren tussen 18 en 24 jaar is gaan stemmen. Bij de vorige verkiezingen in 2012 was dit 70%, blijkt uit cijfers van het CBS.

En nog even ter vergelijking: van alle 65-plussers is woensdag 89% naar de stembus gegaan. Die blijken een stuk mobieler dan de jongeren.

D66 de grootste onder jongeren

Binnen de leeftijdscategorie 18-24 jaar is D66 de grootste partij, gevolgd door VVD en GroenLinks. Dat stelt onderzoeksbureau Ipsos. Bij oudere kiezers is, weinig verrassend, de VVD de grootste partij.

Opkomst jongeren Tweede Kamerverkiezingen 2017

De Stembus

De opkomst is bij deze verkiezingen dus hoger dan voorgaande verkiezingen, maar aan nieuwe, jonge kiezers heeft het blijkbaar niet gelegen. Dat is een domper voor De Stembus, het initiatief van BNN-presentator Tim Hofman. Hij probeerde de afgelopen weken jongeren te overtuigen naar de stembus te gaan.

Want bij deze verkiezingen mochten zo'n 850.000 jongeren voor het eerst hun stem uitbrengen. Hoeveel dat nu precies hebben gedaan is nog niet bekend, maar duidelijk is dat een flink aantal hun stempas ongemoeid heeft gelaten. 

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren