Nieuw: reallife-Hunger Games in Siberië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Een Russische miljonair heeft vergevorderde plannen voor een nogal opvallend programma: een maanden durende survivalrace in Siberië. De avonturen van de deelnemers moeten real time te zien zijn via internet. Ook als iemand wordt gepakt door een beer wordt dat uitgezonden. Vier vragen over deze extreme variant van The Hunger Games.

Wat is het plan?
Op 1 juli 2017 worden dertig deelnemers van achttien jaar en ouder met een helikopter gedropt in een afgelegen stuk van vier vierkante kilomter in de Siberische wildernis. Zij hebben zich vrijwillig opgegeven via de Facebook-pagina van Game2: Winter, zoals de survivalserie heet. Iedereen mag meenemen wat-ie wil mits de bagage niet meer dan honderd kilo weegt. Vuurwapens zijn verboden. Messen mogen wel. 

Meteen vanaf het dropmoment gaat het los. De verrichtingen van de dertig worden 24/7 gefilmd door tweeduizend op afstand bedienbare camera’s en zijn te zien via een live internetstream. En iedereen heeft ook nog een bodycam met wifi. De deelnemers moeten negen maanden zien te overleven. De winnaar gaat er tenslotte in het voorjaar van 2018 vandoor met het prijzengeld: tien miljoen Russische roebel (zo’n 150.000 euro). 

Wat zijn verder de regels?
Ehm… die zijn er eigenlijk niet. De survivallers mogen veel om de gevaren van de Siberische taiga te weerstaan. Welke gevaren dat zijn? De bittere kou natuurlijk (het kan er wel veertig graden vriezen). Wolven en beren. Giftige paddenstoelen. Honger. En ook de andere deelnemers. Want in extreme omstandigheden komt het slechtste in een mens naar boven. In de woorden van de bedenker: ‘Alles kan gebeuren: gevechten, alcohol, roken, moord, verkrachting, alles. Het gaat een vermakelijk en educatief project worden.’

game 2 winter

Moord!? Verkrachting!? Vermakelijk? Wie is die bedenker?
Yevgeny Pyatkovsky (35). Een rijke Russische zakenman en app-ontwerper. De deelnemers zijn verantwoordelijk voor hun eigen leven, vindt hij. Wel krijgen ze een hulpknop met een satellietverbinding mee voor noodgevallen. En begaan ze een misdaad, dan zal de politie ze heus komen ophalen.

Maar ja, er is daar in de middle of nowhere wel een dikke kans dat er iets misgaat. Daarom wil Pjatkovski iedereen een verklaring laten tekenen waarin ze beloven dat zij of hun nabestaanden de miljonair niet zullen aanklagen, mocht hen iets overkomen. 

Is dit wel serieus?
Volgens Pjatkovski wel. Hij zegt volgens Siberian Times dat zich al zo’n zestig deelnemers hebben gemeld. En dat vijf landen interesse voor de serie hebben getoond. Maar het zou ook best een reclamestunt kunnen zijn. Of een grap. Tel negen maanden bij 1 juli 2017 op en je komt uit op 1 april 2018. Een behoorlijk verdachte datum.

Stel dat Game2: Winter wél een bloedserieus format is en echt als programma live wil gaan, dan zullen de Russische autoriteiten daar waarschijnlijk een stokje voor steken. Want ook in het afgelegen Siberië geldt de Russische wet. En die zegt toch echt dat je mensen niet opzettelijk in gevaar mag brengen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren