rappers

Is Ronnie Flex de nieuwe Mulisch?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
000064
Van onze kennissponsor

Rappers en hiphoppers kennen meestal maar een paar woorden en die gaan over drank, drugs en seks. Dat denken veel ouders tenminste. Maar onderzoek bewijst het tegendeel: het zijn misschien wel even grote taalhelden als de bekendste schrijvers.

‘Als je bitch wil chillen, is ’t geen probleem. Dan ga ik erheen, ik kom niet alleen. Want ik heb drank en drugs.’ Veel volwassenen zuchten als ze het horen. Heb je weer zo’n fantasieloze rapper. Nee, dan liever de volzinnen van Harry Mulisch en andere beroemde schrijvers. Dat is tenminste echte cultuur.

Unieke woorden

Nou, dat beeld klopt dus niet. Alex Reuneker van de Universiteit Leiden onderzocht het taalgebruik van Nederlandse schrijvers en rappers. Hij pakte de eerste 4000 woorden van hun boeken of songteksten en telde hoeveel unieke woorden ze gebruiken. Daaruit bleek dat sommigen meer unieke woorden gebruiken dan de beste schrijvers van Nederland. 

Brainpower vs Mulisch

De absolute rapkampioenen zijn de mannen van Zo Moeilijk uit Nijmegen. Die gebruiken meer unieke woorden dan Harry Mulisch, van wie de eerste 4000 woorden van De ontdekking van de hemel werden gebruikt. Ook Brainpower komt heel dicht bij hem in de buurt. Met 1295 unieke woorden scoorde hij er maar 71 minder dan de sterschrijver. Reuneker: ‘Dat zegt niks over hoe goed of slecht de muziek is, maar wel dat het te gemakkelijk is om de Nederlandse hiphop af te doen als eenvoudige rijmelarij. Het is in de praktijk vaak een vorm van schrijven of dichten die qua vocabulaire niet onderdoet voor de werken van grote namen uit de Nederlandse literatuur.’

Ongedane haren

‘Ik heb een dikke, dikke, dikke vredespijp, Waar alleen jij op mag blazen, yeah.’ Rappers als Ronnie Flex en Boef moeten het afleggen tegen de bovengenoemde rapwinnaars. Maar, vindt Reuneker: ‘Toch vallen ook bij Ronnie, met zijn ‘ongedane haren’ in de ‘Geert Wilderniss’, weer speciale dingen op. Al zijn het maar zijn aparte constructies en bewoordingen.’ De wetenschapper geeft een paar voorbeelden: ‘Ik heb m’n schoenen vies’, ‘Wij zijn altijd klaar voor dit’. Geen taal die je elke dag hoort.

Hiphop in de klas

Rap en hiphop kan dus ook prima worden gebruikt in het taal- of literatuuronderwijs voor jongeren, denkt de onderzoeker. Wie is er vóór meer hiphop en rap in de klas? Wel even goed opletten wie je kiest. Straks krijg je nog les over de teksten van Gers Pardoel. Die scoorde een hele magere 815 in de test.

 

Vind jij dit interessant nieuws? Dan is deze opleiding aan de Universiteit Leiden jou misschien wel op het lijf geschreven: Taalwetenschap

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden