Verplichte voorlichting seksuele diversiteit op scholen

'Straf voor scholen die geen LHBTI-voorlichting geven'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Heb jij op school weleens les gehad over seksuele diversiteit, zoals homoseksualiteit? Sinds 2012 zijn scholen verplicht hier voorlichting over te geven. Maar niet alle scholen doen het. Die moeten gestraft worden, vindt de Tweede Kamer nu.

Verplichte voorlichting over seksuele diversiteit? Waarom?

In 2012 besloot het kabinet dat scholen verplicht zijn om les te geven over seksuele diversiteit. Leerlingen moeten op jonge leeftijd al weten dat er méér is dan alleen heteroseksualiteit. Met LHBTI-voorlichting moeten leerlingen meer leren over lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en personen met een intersekseconditie: die zowel mannelijke en vrouwelijke kenmerken hebben.

Dat soort lessen zijn hard nodig, vindt het kabinet nog steeds. Want op veel scholen is homoseksualiteit nog altijd taboe. Of nog erger: worden leerlingen gepest vanwege hun geaardheid. 

Wie bepaalt hoe de lessen eruit zien?

Dat mogen de scholen zelf bepalen. Er zijn verschillende lesmethodes die gebruikt kunnen worden. Tijdens de biologieles bijvoorbeeld, maar ook bij maatschappijleer, of in de mentorles.

De overheid heeft wel enkele kerndoelen opgesteld: thema's die in de klas besproken moeten worden. Het respecteren van verschillen tussen mensen, bijvoorbeeld. En dat je met elkaar verantwoordelijk bent voor een veilige klas. 

Demonstratie tegen homodiscriminatie

De LHBTI-lessen zijn verplicht. Maar worden die ook op elke school gegeven?

Nee. Volgens de Onderwijsinspectie geeft één op de vijf scholen er geen voorlichting over. Volgens EenVandaag en homobelangenorganisatie COC zijn de cijfers nog triester en zou slechts één op de vier scholieren er ooit les over hebben gehad. 

Het COC heeft de afgelopen jaren veel meldingen binnengekregen over het uitblijven van de verplichte voorlichting. 'Ik zit nu vier jaar op deze school en heb nooit voorlichting gehad. De school doet ook niet mee aan Paarse Vrijdag. Het lijkt alsof homoseksualiteit niet bestaat op school en dat is natuurlijk niet zo', schreef een leerling van een middelbare school in Haarlem. 

Hoe wil de Tweede Kamer zorgen dat straks álle leerlingen les krijgen over seksuele diversiteit?

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft deze week ingestemd met het plan om scholen die geen LHBTI-voorlichting geven te straffen. Dat kan door de school onder toezicht te plaatsen, of door een boete op te leggen. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren