Sven Kramer kan nóg sneller

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
000064
Van onze kennissponsor

De Olympische Winterspelen in Zuid-Korea zijn begonnen. De beste atleten van de wereld trainen er al jaren naartoe. Al decennialang horen Nederlandse schaatsers tot de wereldtop. Maar wist je dat wetenschap dat Hollandse succesrecept nóg beter kan maken?

Kjeld Nuis, Ireen Wüst, Sven Kramer...Veel betere schaatsers zijn er niet. Maar met een beetje hulp kunnen zelfs deze toptalenten waarschijnlijk nog nét een paar seconden sneller schaatsen. Niet met doping, maar door data science.

Data Science wordt steeds groter en belangrijker: wereldwijd én binnen veel verschillende vakgebieden aan de Universiteit Leiden. Sterrenkundigen bestuderen het ontstaan van zwarte gaten aan de hand van data. Wetenschappers proberen met data dementie te voorspellen…. En onderzoekers van de Universiteit Leiden bekijken dus (samen met Delft en Amsterdam) hoe statistische gegevens kunnen zorgen voor nóg betere sportresultaten.

Trainingsschema’s
De wetenschappers hebben bakken cijfers om zich over te buigen. Zoals de trainingsschema’s en de wedstrijduitslagen van het LottoNL-Jumbo-schaatsteam, waar Olympische beloftes Sven Kramer en Kjeld Nuis onderdeel van zijn. Kjeld Nuis rijdt al al zes jaar voor het schaatsteam. Elk jaar schaatste hij ongeveer 500 trainingen en 30 wedstrijden. Alles werd geregistreerd: van wedstrijduitslagen tot trainingsduur en intensiteit van de training. Wat kun je nou met die gegevens?

Twee procent sneller
Onderzoeker Arno Knobbe: ‘Wij bekeken met behulp van statistische modellen hoe de wedstrijduitslagen afhangen van de voorbereiding. Heeft een zware training een positief of negatief effect op de wedstrijd? Moet je de dag van tevoren rust nemen?’ De onderzoekers concludeerden dat de sprinters slechter presteren als ze te veel duurtraining doen. Nogal nuttig om te weten. ‘Iedere schaatser moet een goede basisconditie hebben’, legt Knobbe uit. ‘Maar uit de gegevens blijkt dat trainers daar wel eens in doorslaan.’ Vraag je het Knobbe, dan kunnen grote beloftes als Kjeld Nuis en Sven Kramer nog een of twee procent sneller rijden. Het kan het verschil betekenen tussen een zilveren en een gouden medaille…

Belangrijk
Schaatsen onze Hollandse helden niet al hard genoeg? Waarom is het zo belangrijk om te onderzoeken hoe sporten nog beter of sneller kan? Nou, omdat sport en bewegen onmisbaar zijn in een gezonde, goed functionerende maatschappij. Door te blijven innoveren, dragen we bij aan een samenleving die nationaal en internationaal goed presteert en waarin we mensen in beweging krijgen en houden. Met onze schaatsers als lichtend voorbeeld. Hoe die het er vanaf gaan brengen, gaan we de komende dagen zien. En eh, méten natuurlijk.

 

Vond je dit interessant nieuws? Lees meer van Universiteit Leiden »

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden