Een al bestaand stuk muur tussen de VS en Mexico

Trumps muur moet 'big' en 'beautiful' worden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

'We gaan een muur bij de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico bouwen!' Dat riep Donald Trump tijdens zijn verkiezingscampagne. En dat blijkt geen loze belofte te zijn: die muur, die komt er echt. 

Big en beautiful: dat moet de muur op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico worden. President Trump heeft vaart achter zijn plan gezet. De muur moet illegale immigranten tegenhouden, die vanuit Mexico de Verenigde Staten binnenkomen.​

Onbeklimbare muur

De Amerikaanse regering publiceerde afgelopen week een lijstje, waaruit blijkt hoe de muur er ongeveer uit moet gaan zien. Zo moet-ie 9,15 meter hoog worden: dat zou de perfecte hoogte zijn. De muur zal voornamelijk worden gemaakt van cement en moet 'onbeklimaar' worden: ladders of klimhaken moeten geen schijn van kans maken.

De muur moet daarnaast onder de grond doorlopen tot een diepte van minstens 1,83 meter, om het graven van tunnels onder de muur te voorkomen. En niet onbelangrijk: de muur moet er wel een beetje mooi uitzien. Tenminste, aan de Amerikaanse kant.

Bij Ciudad Juarez staat al een stuk muur
Op sommige plekken bij de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten staan al muren. Straks moet er langs de héle grens een muur staan, om zo illegale immigranten tegen te houden.

Miljarden dollars

Ruim zevenhonderd Amerikaanse én buitenlandse bedrijven zien het wel zitten om te muur te gaan bouwen. Voor de komende twee jaar heeft de regering-Trump er zo'n vier miljard dollar voor uitgetrokken. Het bouwen van de hele muur, die de grens van zo'n drieduizend kilometer lang moet sluiten, zou weleens zo'n twintig miljard dollar kunnen kosten.

Kritiek

Als het aan president Trump ligt, begint de bouw zo snel mogelijk. Maar zowel in Amerika als daarbuiten is veel kritiek op de plannen. In de eerste plaats van Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. Die vond het al niet leuk dat Trump tijdens zijn campagne Mexicanen 'moordenaars en verkrachters' noemde. En dat Mexico ook mee zou moeten betalen aan de muur, dat vindt Nieto ook helemaal niets.

Lost het bouwen van een muur op de grens alle problemen op? Daar twijfelen veel mensen aan. Het zou de economie in beide landen geen goed doen, denken experts. Maar de regering-Trump trekt zich daar niets van aan. Bouwen maar!

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren