Bubbelen in een bubbelbad? Boring! Tenminste, dat vindt de Amerikaanse uitvinder en YouTuber Mark Rober. Een bommetje maken in een bad met zand, dát leek hem een stuk leuker. 

in beeld

Wie legt ons lievelingsgetal 7 zó mooi vast dat we er steil van achterover slaan? Het leverde een berg prachtige en verrassende plaatjes op. De leukste inzendingen op een rij...

Leon Keer - Netherlands

In Arnhem werd deze maand het World Street Painting Festival geopend. Leon Keer, de bekendste stoepartiest van Nederland, maakte daar een indrukwekkend 3D-kunstwerk dat je nog tot en met 3 september kunt bewonderen. In het onderstaande filmpje zie je hoe hij het heeft gemaakt!

Tristan Albers

Blauwe luchten, bruine benen, witte bergen: de zomervakantie is hét moment om vette foto’s te maken. Waar waarom zijn ze toch vaak zo standaard? Zo… saai? Fotograaf/YouTuber Tristan Albers (21) geeft tips. ‘Kijk naar lijnen. Speel met diepte. En maak nooit selfies!’ 

Leuk hoor, vakantie. Maar een verkeerde afslag is zó genomen en voor je het weet beland je moederziel alleen in de wildernis. En dan? Hoe weet je welke planten je kunt eten, waar je moet schuilen bij acuut noodweer en hoe je een agressief dier kalmeert? We zoeken het voor je uit in deze reeks. Deel één: boswachter Martijn Bergen plukt wild.  ...

David (12) wil geen chemo

Kun je als jongere al beslissen over je eigen leven? In mei oordeelde een rechter in Alkmaar dat David (12) het in elk geval wél kan. De brugklasser heeft een hersentumor en wil geen nieuwe chemokuur. Zijn vader ging in hoger beroep, maar verloor. 

Rapper Macklemore scoort hit met oma

Eieren smijten, sneakers shoppen en blèren in een karaokebar: de oma van de Amerikaanse rapper Macklemore vierde haar honderdste verjaardag nogal uitbundig. De video van het feest is inmiddels meer dan negen miljoen keer bekeken. 

basketbalveldje Parijs gepimpt

Wat een grauw pleintje in Parijs was, werd door kunstenaars omgetoverd tot het vetste veld in de buurt.  

hoe ben ik er aan tattoe

‘Ik moet even wat eten, mijn tatoeage kleurt paars.’ Klinkt vreemd. Maar deze zin zou in de toekomst wel eens normaal kunnen worden. Amerikaanse onderzoekers hebben een tattoo bedacht die meet hoe het met je gezondheid staat.

Passageproces afgelopen

Vier keer levenslang. Met die uitspraak kwam deze week een einde aan de langst lopende strafzaak die Nederland ooit heeft meegemaakt. Dit is wat je moet weten:

Glibbert jouw smartphone bijna uit je zweethanden? Het zou zomaar kunnen. Het is haast tropisch zomerweer! Iets té warm voor jou? Een paar survivaltips.

rapper jebroer

‘Ik ben een kind van de duivel. Mama, jij hoeft niet te huilen.' Rapper Jebroer zingt zijn hit nu al weken. Veel scholieren loeien met hem mee. Gevaarlijk, vinden dominees uit het Twentse Vriezenveen.

Wat zou jij doen als een goede vriend je in de steek laat? Precies: je zoekt gewoon een nieuwe. Een week geleden zei de Amerikaanse president Trump dat hij niet mee doet klimaatakkoord. De Amerikaanse staat Californië besloot daarom zélf klimaatafspraken te maken met China.

eindexamenscholier en blogger Maaike over de examens

Arme blogger Maaike (16). De afgelopen vijf jaar kon de havo-scholier lekker achterover leunen. Maar tijdens de eindexamens moet ze echt aan de bak. ‘Ik vind het verschrikkelijk stressvol!’

De kindertelefoon blijft zeker bestaan. Dat schreef staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. 

Tien mei. Het stond al maanden met koeienletters in een heleboel agenda’s. En woensdag was het zover: toen begonnen de eindexamens. Dit jaar doen er 213.000 scholieren mee. De belangrijkste feitjes over het eindexamen.

Slimme surfplank: JetFoiler

Surfen ziet er stoer uit. Maar je wordt er zo moe van. Daarom heeft de Canadees Don Montague een surfplank met een motortje gebouwd. Hij testte zijn JetFoiler in de Amsterdamse grachten.

muizenkermis Zweden

Ineens was hij er: een piepklein kermisje voor muizen op een stoep in Malmo. Het is niet het eerste miniscule muizenproject dat opduikt in de Zweedse stad…
 

 

oproep brugklas enquete

Zit jij in groep acht en wil je álles weten over de middelbare school? Dan heb je geluk: de redactie van 7Days maakt ook dit jaar weer een speciale krant: Brugklas voor Beginners. En daar kunnen we jouw hulp bij gebruiken.
 

koningsdag kijken doe je zo

Vind jij het maar koud buiten en heb je nul zin om vandaag over de rommelmarkt te sjokken? Dan kun je natuurlijk ook met een oranje tompouce voor de tv kruipen. Vanaf 11 uur kun je zien hoe de koninklijke familie aankomt in Tilburg. Maar eh... wie is ook alweer wie?

Iris (14) wint The Voice Kids

Zelf kan ze het nog steeds niet geloven, maar het is toch écht zo: Iris Verhoek (15) uit Zeewolde won vrijdag de finale van The Voice Kids. Dit moet je over haar weten:
 

 

Panda's naar Ouwehands Dierenpark: Wu Wen en Xing Ya

Na een lange, lange voorbereiding is Ouwehands Dierenpark Rhenen eindelijk klaar voor de komst van twee leenpanda’s. Cadeautje van China. Morgenavond landen de reuzenpanda's op Schiphol. Hoog tijd om de twee logeerberen wat beter te leren kennen!

Profielwerkstuk

School, vrienden, smartphone. Dat soort dingen zitten in je hoofd als je zeventien bent. Bij eindexamenleerlingen Laura, Bart en Anne-Kris van De Werkplaats in Bilthoven niet. Zij dachten de afgelopen maanden als Amsterdammers uit de zestiende eeuw. Het leverde een boek op. En de Rijksmuseum Profielwerkstukprijs 2017.

Demonstraties bij Turks consulaat Rotterdam

Een strenge premier Rutte, een tierende Turkse minister en demonstraties in Rotterdam en Amsterdam. Een ruzie tussen Turkije en Nederland liep dit weekend flink uit de hand. Dit moet je erover weten.

koninklijke familie in Lech

'Amalia, deze kant op kijken!' 'Majesteit, wilt u even op de buik gaan liggen?' Vandaag poseerde de koninklijke familie weer braaf voor klikkende camera’s in het Oostenrijkse plaatsje Lech. Zeven dingen die je niet wist over de skiënde Oranjes.

slaaponderzoek

Goed geslapen vannacht? Die vraag is niet altijd makkelijk te beantwoorden. Tot vandaag. Want een Amerikaans slaapinstituut heeft vier basisvoorwaarden opgeschreven. Voldeed je nacht daaraan? Dan heb je heerlijk geslapen!

nieuwe lijst met verboden huisdieren

Wil jij al jaren een poolvos? Of droom je van een rode reuzenkangoeroe? Vergeet het maar. Vanaf 1 juli mag je die dieren niet meer als huisdier houden.

Project C, video met 65 YouTubers

Het was even proppen, maar het is gelukt: YouTube-kanaal Concentrate heeft 65 YouTube-sterren in één video gekregen. Samuel (13) speelt de hoofdrol.

eten is nog prima na de houdbaarheidsdatum

Mik jij een pak yoghurt meteen weg als het over de datum is? Zonde. Je kunt het nog zeker een week eten. Daarom komt er een campagne...

Topmodel: ik ben interseksueel

‘Hi, ik ben Hanne, en ik ben interseksueel.’ Dat heeft het Belgische model Hanne Gaby Odiele (29) gezegd tegen de Amerikaanse krant USA Today. Eh, ze is wát? Zeven dingen die je moet weten over dit zeldzame syndroom.

laura van kaam depressiegala

Honderden keren heeft oud-The Voice Kids-winnares Laura van Kaam (18) op een podium gestaan. Maar maandagavond, tijdens het Depressiegala, was ze voor het eerst honderd procent zichzelf: 'Ik laat de schaamte los. Ik ben depressief.' Het leverde haar een staande ovatie op. En uitgelopen mascara.

ijs natuurijs

Hou jij van kou? Dan heb je mazzel! Dit weekend gaat het sneeuwen en daarna kun je waarschijnlijk je schaatsen uit de kast halen. Maar hoe weet je wanneer je veilig het ijs op kunt? En waar zijn de leuke tochten? Vijf vragen en antwoorden. 

Japanse jongeren vieren Coming of Age Day
In beeld

Kimono: check. Royale make-up-laag: check. Kaartjes voor het pretpark: check. Meer dan een miljoen Japanse jongeren vieren deze week dat ze volwassen zijn geworden.

cold case kalender voor gevangenen

Zo’n vierduizend gevangenen zijn het jaar begonnen met een cadeautje waar je rillingen van krijgt: een kalender waar 52 cold cases (oude moordzaken) in staan. De politie hoopt dat-ie gouden tips oplevert.

IJswereld in Chinese stad Harbin weer open

In de Chinese stad Harbin is deze week een spectaculaire ijswereld geopend. Je kunt er doorheen lopen, een ijsduik nemen of naar beneden glijden van enorme ijsbanen.

smog China Peking

Het is een bizar gezicht: een miljoenenstad die binnen twaalf seconden wordt opgeslokt door een gore smogwolk. Deze timelapse van de hoofdstad Peking ging dan ook meteen viral.

superzon in de winter

Wist je dat er vandaag een knoert van een zon aan de hemel staat te schijnen? Enige probleem: in de winter voel je hem niet echt.

ganzenbord recordpoging

Weleens ganzenbord gespeeld? Dan weet je dat je er na twee potjes schoon genoeg van hebt. Vier vrienden uit het Brabantse Vught dobbelen wat langer door: ze gaan voor een wereldrecord.

bevolkingsgroei

Afgelopen jaar kwamen er 111.000 mensen bij in ons land. Dat heeft cijferbureau CBS uitgerekend. Hieronder 7 dingen die je niet wist over de hoeveelheid mensen in Nederland.

nieuwjaarsduik 2017

Met een frisse duik aan het nieuwe jaar beginnen. In alle hoeken van de wereld bestaat dezelfde traditie. Enige verschil: in Oostenrijk heb je wat meer lef nodig dan op Curaçao.

jasperrijpma

Vroeger hing hij op zelf straat. Nu probeert leraar Jasper Rijpma zijn leerlingen daarvan te weerhouden. Vorige week eindigde hij als enige Nederlander op de lijst van vijftig beste leraren ter wereld. 'Hij snapt dat we geen brave leerlingetjes zijn.' - Door Bouwien Jansen en Roos Beudeker (video)

Wassen beeld van Donald Trump
Dossier verkiezingen VS

Oranje huid: check. Besliste blik: check. Alleen aan het kapsel van deze fake-Trump moet nog hard gewerkt worden.

kunstgras is oké

Voetballen op kunstgras met rubberkorrels is niet gevaarlijk. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Toch raden de onderzoekers sportclubs aan om de hoeveelheid giftige stoffen in de korrels te verminderen. Hoe zit dat?

gehandicapte Collette start koekjesfabriek

Nee, nee en nog eens nee. Dat hoorde de gehandicapte Collette (26) uit Boston elke keer als ze probeerde een baan in een keuken te vinden. Ze baalde er zó van dat ze zelf een koekjesfabriek begon. Dat is een megasucces.

jongen gepakt met illegaal vuurwerk

Denk jij bij de jaarwisseling aan een goed pakket vuurpijlen? Een jongen (14) uit Berlijn pakte het iets groter aan. In Polen kocht hij 114 kilo illegaal vuurwerk. Hij zal het nooit afsteken: vandaag werd-ie opgepakt.

eventjes fit door Pokémon Go

Van het jagen op Pokémon word je fit. Nou ja, eventjes dan. Dat ontdekten Britse onderzoekers.

YouTuben doe je zo (deel 2)

Wil jij al een tijdje een eigen YouTube-kanaal beginnen, maar ben je bang dat je er heel technisch voor moet zijn? Onzin. Met een simpele camera, een gratis editprogramma en deze tips kom je een eind. Gisteren gaven we tip 1 t/m 5. Hier zijn nummer...

YouTuben doe je zo (deel 1)

Wil jij al een tijdje een eigen YouTube-kanaal beginnen, maar ben je bang dat je er heel technisch voor moet zijn? Onzin. Met een simpele camera, een gratis editprogramma en onze tips kom je een eind. Vandaag lees je hier tip 1 t/m 5. Morgen volgen de tips 6 t/m 11.  

Australische Sacha Dench vliegt achter de zwanen aan

Ze heeft het geflikt! De Australische natuurbeschermer Sacha Dench is in drie maanden tijd als een zwaan van het ijskoude Rusland naar het veel warmere Groot-Brittannië gevlogen.

Dronefoto wedtsrijd
In beeld

Een nieuwe planeet? Een blokje beschimmelde kaas? Nee, dit is een stukje Nederland, gefotografeerd door een drone. Maandag won het plaatje een prijs.

Nepmerknetwerken opgerold

Twaalf verdachten, 3500 fopkledingstukken en een heleboel ‘foute’ social-media- accounts. Het Openbaar Ministerie heeft deze week een paar onderzoeken afgerond naar de handel in fakemerkkleren. Ook scholieren dealden mee. Vijf vragen en antwoorden over deze zaak.
 

Ronny Flex maakt reclame voor dammen

Dammen duf? Echt niet, vindt Ronnie Flex. De Nederlandse rapper gaat langs scholen om te vertellen hoe loeispannend de sport is.

Australiërs vestigen bizar basketbalrecord

Drie keer moest-ie mikken. Maar toen was het raak: de Australiër Derek Herron gooit in een filmpje een bal in een basket vanaf 180,968 meter hoogte. Een wereldrecord.

Veiligheidsexperts waarschuwen voor ontploffende kalkoenen voor Thanksgiving

Vandaag is het Thanksgiving in de Verenigde Staten. Dat betekent dat veel Amerikanen een kalkoen in de pan gooien. Levensgevaarlijk, waarschuwen veiligheidsexperts.

Dossier mediawijsheid

‘123456’ en ‘password’. Het zijn de twee meest gebruikte wachtwoorden ter wereld, maakte wachtwoordbeveiliger Splashdata eerder bekend. Niet zo snugger. Maar hoe moet het dan wél? 7 tips!

zeven schoolhacks op een rij

Vanuit hun slaapkamer hacken jonge computernerds regelmatig het systeem van hun school. Dat staat vandaag in het AD. Alleen al in Nederland is dat het afgelopen jaar al tientallen keren gebeurd. Zeven bekende schoolhacks op...

Op maandag (geen grapje) 14 november is er in Nederland een knoert van een maan te zien. Kenners zeggen dat het de grootste en helderste maan van de eeuw wordt. Kijken dus!

Spotje Rode Kruis over vluchtelingen wordt veel bekeken en besproken
Dossier vluchtelingen

'Briljant', vindt de één. 'Walgelijk', zegt de ander. Maar één ding is zeker: het nieuwe spotje van het Rode Kruis over vluchtelingen wordt véél bekeken en besproken.

Mats Valk uit Amstelveen vestigt wereldrecord Rubiks Kubus

Mats Valk (20) uit Amstelveen heeft minder tijd nodig voor het oplossen van een Rubiks kubus dan jij voor plassen op de wc. Afgelopen weekend vestigde hij een wereldrecord.

marktplaatspoëzie marktplaats

Zin om te winkelen maar heb je geen cent op zak? Geen probleem. In Nederland kun je de gekste spullen gratis krijgen. Een speurrondje op internet levert in een mum van tijd een bizar rariteitenkabinet op. En een complete bundel Marktplaats-poëzie.

Rampoefening Marken

Slagregens, storm, hoog water: het loopt gierend uit de hand in Marken. Net alsof dan. Het dorp speelt gisteren en vandaag rampje. Voor het geval dat het ooit echt misloopt.

jongeren hebben slaapproblemen door smarphone in slaapkamer

Slaap jij slecht? Of lukt het niet meer om woordjes in je kop te stampen? Dat kan door je smartphone komen. Twee neurologen uit Twente vinden dat het apparaat uit de slaapkamer van jongeren moet verdwijnen. Waarom? Nou, hierom:

dierentuinen moeten sluiten, vindt de Partij voor de Dieren. Burgers' Zoo reageert.

Alle Nederlandse dierentuinen moeten dicht. Dat wil de Partij voor de Dieren tenminste. De parken zouden zielig zijn en niet van deze tijd. Onzin, vindt gedragsbioloog Wineke Schoo van dierentuin Burgers' Zoo. Ze geeft zeven redenen om dierentuinen te koesteren:

pipo de kloon bnn

Een kopietje maken van je lievelingshuisdier. Is dat supergriezelig of juist ideaal? Daarover wil BNN een discussie voeren. Voor een tv-programma dat vanavond voor het eerst wordt uitgezonden, liet de omroep de zieke hond Joep namaken in Zuid-Korea. Het resultaat? Pipo de kloon.

Sasha Obama heeft haar vader voor gek gezet op Snapchat

Van de oorlog in Syrië weet-ie van alles, maar van Snapchat begrijpt de Amerikaanse president Obama geen snars. Dus leerde zijn dochter Sasha (15) hem hoe het werkt en zette ze hem meteen voor gek.

Donker model (19) is Instagramhit

Vroeger werd ze gepest vanwege haar diepdonkere huidskleur. Nu werkt de Senegalese Khoudia Diop (19) als model en heeft ze een duizelingwekkende 250.000 volgers op Instagram.

Ecuador is het meest empathische land ter wereld

Het meest meelevende land ter wereld is... Ecuador! Dat hebben onderzoekers van de Amerikaanse Michigan Universiteit uitgevogeld.

Wat kun je doen in 1.92 sec? Max Verstappen probeerde het uit.

1.92 seconden. Zo lang (of eigenlijk kort) duurde de snelste formule 1 pitstop ooit. Wat kun je nog meer doen in die tijd? Coureur Max Verstappen probeerde het uit.

Nederland is een rijk land. Maar toch groeit één op de acht kinderen en jongeren op met heel weinig geld. Daar moet meer over gepraat worden, vindt Nicky (14) uit Tilburg. In een tijdschrift over armoede vertelde ze deze week haar verhaal.

Dossier IS

Weet jij waar Mosul ligt? Dikke kans van niet. Toch gebeurt daar deze week iets heel belangrijks: een grote aanval op terreurgroep IS. De media staan er vol mee, maar snap jij er geen snars van? Daar gaan we...

Hij was op zijn badslippers, maar toch verkocht Luc (14) uit Delft een lastige horrorclown vorige week zo’n enorme trap dat hij op de vlucht sloeg.
 

 

Wat doe jij tijdens de pauzes op school? Broodje eten? Beetje kletsen? De Chinese bouwvakker Shi Shenwei maakt liever een paar salto’s en sprongen. Inmiddels is hij er beroemd mee geworden. Is dit de nieuwe Epke Zonderland?

Door een stiekem dealtje met de Nederlandse regering krijgen de oranjes geld terug voor de belasting die ze betalen. Dat ontdekte RTL Nieuws deze week. Het leverde kwaaie Kamerleden en een...

Samsung kapt met de verkoop van de Galaxy Note 7. Dat maakte het Zuid-Koreaanse bedrijf dinsdag bekend. De telefoon kan namelijk nog steeds ontploffen. Zeven dingen die misgingen met de rampmobiel.

‘Oui oui dat zal wel…’ Dat denken de meeste Fransen als ze televisiegrapjas Rémi Gaillard tegenkomen. Maar laatst deelde hij opeens geld uit. En dat was geen grapje.

Gisteren was het juichdag in Den Haag. Grijnzend presenteerde het kabinet zijn plannen voor 2017. Maar vandaag en morgen, tijdens de Algemene Beschouwingen, mag er gelukkig weer lekker gemopperd worden. Deze zeven kritiek-opmerkingen hebben we al gehoord:

Het gaat goed met Nederland, zei koning Willem-Alexander vanmiddag in zijn Troonrede. Maar tegelijkertijd nemen de onrust en het onbehagen volgens hem toe.

In beeld

Terwijl koning Willem-Alexander vandaag de troonrede voorlas (het gaat goed met Nederland, maar het rommelt in de rest van de wereld), namen sommige politici op het Binnenhof stelling met hun outfit. Zeven stijlstatements op Prinsjesdag.

Lege flessen, tandenborstels, snoepzakken: journalist en programmamaker Bahram Sadeghi bewaarde duizend dagen lang al het plastic dat hij verbruikte. Dat leverde 41 zakken met rotzooi op.

Op het Mercatorplein in Amsterdam staat deze week een winkel met dingen waar je geen snars mee kunt. Je betaalt er niet met euro's, maar met flutten. Die kun je verdienen door er zelf iets zinloos naartoe te brengen. 7Days ging er shoppen.

Dansen op een podium? Boring! Een Amerikaanse groep wilde eens wat anders en gaf gisteren een voorstelling. Op een klif in China.

Zondag springt Shanella (12) uit Purmerend de Amsterdamse grachten in. Is ze gek geworden? Nee, ze doet mee aan de Amsterdam City Swim. Daarmee haalt ze geld op voor onderzoek naar de spierziekte ALS. ‘Vorig jaar hoorden we dat m’n vader dat heeft.’

Kattige opmerkingen en collega’s die elkaar afblaffen. Op de 7Days-redactie, die ook krantenbroertje Kidsweek maakt, is een beestachtige strijd losgebarsten. Vandaag begint de Dier van het Jaar Verkiezing 2016.

Vind jij hardlopen en zwemmen maar saai om te zien? Dan zijn de Wereld Nomaden Spelen misschien iets voor jou. Ze worden deze week gehouden in Kirgizië.

Augurken op de snelweg

Een deel van de snelweg A58 in Zeeland was woensdagochtend potdicht. Er was een vrachtwagen met augurken omgekiept. Het is niet de eerste keer dat een weg bezaaid lag met vreemde dingen. Zeven bizarre kiepongelukken op een rij.

Kleverige kleuters met druipende ijsjes. Bleh. Sam en Oliver (allebei 14) uit de Amerikaanse stad Denver konden het niet aanzien. Dus verzonnen ze een anti-lek-ijsje. Dat werd een hit.

Siamese tweeling gescheiden naar school

‘De kans dat ze dit overleven, is piepklein’, waarschuwde de Britse chirurg Paolo De Coppi vlak voordat hij de Siamese tweeling Ruby en Rosie uit elkaar haalde. Maar gisteren huppelden de meisjes voor het eerst naar school. Los van elkaar.

Het ziet al de hele zomer zwart van de mensen in de kleine badplaats Kijkduin. Is het de zee? De zon? Nee: Pokémon. ‘Dit is een soort luilekkerland voor ons.’

Samen met zijn kinderen begroef Frenk Windels uit Brunssum zijn overleden vrouw afgelopen zomer in de tuin. Dat is verboden, oordeelde de gemeente, want hij had er geen vergunning voor. De rechter besloot gisteren dat het graf voorlopig toch niet ...

Loeiharde wind, overstromingen en knakkende bomen: de Japanse hoofdstad Tokio heeft vandaag een tyfoon op bezoek. Ze heet Mindulle en ze gedraagt zich heftig.

Hoe vaak zitten Nederlandse jongeren op de fiets? Waar rijden ze heen en hoe hard? Onderzoekers willen één week lang via een app - die vanaf vandaag gratis te downloaden is - het fietsgedrag van Nederlanders meten. De info wordt onder meer doorgespeeld aan de...

Van top tot teen bedekt de zee in? In sommige Franse gemeenten mag dat niet meer. Al vijf burgemeesters hebben deze zomer een boerkini-verbod ingevoerd. En premier Valls is het daar helemaal mee eens, zegt-ie.

Eindelijk, zon! Kun jij niet wachten om het strand op te rennen? Pas op, waarschuwt de Reddingsbrigade. In augustus kan de stroming gevaarlijk zijn. Deze zomer zijn er al tien mensen verdronken aan de Nederlandse kust. Zeven tips om een mui te overleven.

Foto ANP

Dikke gelukstranen in Rio vandaag: de Nederlandse zwemster Sharon van Rouwendaal (22) heeft goud gehaald op de 10 kilometer open water. En hoe. De Baarnse verpletterde haar concurrentie met een gat van wel 10 meter.

Schoolnieuws

Diploma-uitreikingen saai? Niet op Instituut Blankestijn in Utrecht. Daar zong een wiskundelerares na een verloren weddenschap haar leerling toe. En hoe!  

Ze kunnen ontploffen, smelten of zelfs verbranden: meer dan de helft van de goedkope telefoonopladers die je in Nederland kunt krijgen, is link. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag.

Een stoere sprinkhaan die met zijn rugzak naar gevaarlijke gebieden vliegt om te speuren naar bommen. Klinkt dat als een filmscenario? Het is echt. Althans, bijna. Onderzoekers werken eraan.

Een bewerkte foto van je moeder of een lollig filmpje van je vader. Het zou zomaar kunnen dat je dat binnenkort tegenkomt op Snapchat. In de Verenigde Staten veroveren volwassenen de app.

ontvoering, schiphol, vakantie

Gemiddeld vijf keer per week wordt er een kind ontvoerd uit Nederland. Meestal niet door een onbekende griezel, maar door een van z'n ouders. De marechaussee gaat hier extra op letten. Zeven weetjes.

ballonnen

Sommige honden houden van botten. Anderen zetten hun tanden liever in ballonnen. Twinky bijvoorbeeld. De Jack Russel uit Californië sloopte er honderd binnen veertig seconden. Een record.

Wil je meepraten over de voetbaluitslagen op het EK, maar snap je er geen bal van? Houd deze zeven waarzeggers dan goed in de gaten.  

Voor de zoveelste keer zit een meisje (van 15, uit Hoorn) in de problemen door naaktfoto’s. Deze keer staan ze op Instagram. Haar moeder sleept het netwerk voor de rechter. Zeven vragen & antwoorden.

De Italiaanse pianist Ludovico Einaudi speelde deze week een treurig muziekstuk op een nepschots in de Noordelijke IJszee. Niet om de pinguïns aan het huilen te maken, maar om aandacht te trekken.

Schrijvers. Dat zijn toch saaie vijftigplussers? Zo dacht de Schotse Estelle Maskame (18) er vijf jaar geleden over. Inmiddels is ze er zelf eentje. Met vier miljoen fans. Deel één van haar DIMILY-trilogie is net uit in Nederland. ‘Ik ben bekend geworden door internet.’ 

De Nederlandse politie heeft zes kinderen gered die door mensenhandelaren werden gedwongen om te roven en te jatten. Ze waren waarschijnlijk lid van een veel grotere boefjesbende. 

Dossier terrorisme

Paniek in Brussel vanmorgen. Er zou een man met een bomgordel door een winkelcentrum lopen. Het bleek loos alarm, maar de spanning in de Belgische hoofdstad is al de hele week groot.

helikopter Uber service

Helikopters iets voor rijke types en belangrijke figuren? Onzin, vinden de mensen van taxi-app Uber. Iedereen moet er eentje kunnen bestellen. In Brazilië testen ze uit of dat ook echt werkt.

Het is Wereld Bloeddonordag. Vandaag worden alle donors bedankt omdat ze een paar keer per jaar een kwartier lang zomaar een zak willen vullen voor iemand die ze niet kennen. Zeven vragen & antwoorden over bloed geven.

Als eerste Britse royalty èver verschijnt prins William volgende maand op de cover van het belangrijke homoblad Attitude. De foto werd vandaag onthuld.  

ramadan suikerfeest tips

Maandag begon voor veel moslims de ramadan. Het was een zware start, omdat het zo warm was. De dagen duren lang en de temperaturen waren hoog. Doe jij (helemaal of een dagje) mee? Check deze zeven tips en tricks van experts.

Maandag is voor veel moslims de ramadan begonnen. Maar wat weet jij eigenlijk over de islamitische vastenmaand? Doe de quiz! Enne, niet hier spieken hè?

Baal je dat we niet meedoen aan het EK dit jaar? Dan is hier een troostbericht: onze eigen Marco van Basten is verkozen tot een van elf beste EK-spelers alle tijden. Gaat het alweer een beetje?

Wat gebeurt er met de aarde als alle mensen in één klap zouden verdwijnen? Het Britse YouTube-kanaal Mind Warehouse maakte er een filmpje van. Schrik niet: de planeet kan best zonder ons.

Ken je dat? Sta je in levenden lijve voor iemands neus, staart diegene alleen maar naar een schermpje. Zangeres Adele werd er tijdens een show in Italië bloedchagrijnig van. ‘U kunt er ook in het echt van genieten!’

Even checken of je drone een trein kan inhalen. Of vliegen boven een vol strand. Klinkt geinig. Maar mag niet. Vandaag start een campagne die amateur-dronevliegers vertelt wat de regels zijn. Daarom: zeven do’s & dron’ts op een rij.

Woedende reacties op Facebook en R.I.P-briefjes bij een gorillastandbeeld. In de Verenigde Staten treuren dierenvrienden om Haramba. De gorilla werd doodgeschoten nadat er zondag een kleuter in zijn verblijf landde.

Vergeet Silicon Valley. Amsterdam is deze week het verzamelpunt voor technische freaks en bruisende beginners uit de hele wereld. Dit moet je weten over het Startup Fest Europe.

Een tunnel is niet alleen handig voor mensen die zo nodig dwars door het water moeten, maar ook voor vissen die dwars door het land willen. Dit weekend werd er eentje geopend onder de Afsluitdijk.

Vette pech voor fans die ervan dromen om ooit een selfie te maken met Justin Bieber. De zanger wil niet meer op de foto met fans. Dat schrijft hij op Instagram.

Zin om je in het zweet te werken? Dan moet je maandag in Rotterdam zijn. Daar wordt een stalen reuzentrap geopend. Met 180 treden.

Denk jij bij mooi weer aan zonnebrandcrème? Hooikoortspatiënten associëren het eerder met zakdoekjes. Dit weekend wordt een heuse pollenpiek verwacht. Zeven dingen die je hierover moet weten.

Ben jij blij dat het eindelijk is opgehouden met regenen? In veel Afrikaanse landen snakken ze juist naar een bui. Het is er extreem droog. Voor 42 miljoen mensen dreigt hongersnood. Het Rode Kruis startte vandaag een hulpactie.

Hagel, natte sneeuw en een snijdende wind. En oh ja: temperaturen die lager liggen dan met kerst. Het wordt een gure Koningsdag. Wil jij tóch de deur uit? Check deze zeven tips!

magrite kalverboer

Na veel geruzie over de vorige Kinderombudsman, begint er vandaag alweer een nieuwe. Haar naam: Margrite Kalverboer (55). 7Days mocht meteen met haar praten. ‘Ik kan er niet tegen dat er nog steeds kinderen en jongeren zijn die het gevoel hebben dat ze er niet bij horen.’

Meestal staat-ie in zijn uppie op een ver podium, maar dit najaar kun je hem van heel dichtbij begluren. DJ Hardwell krijgt een wassen beeld in het Amsterdamse museum Madame Tussauds.

Een gekaapt schip vol bommen, gewonde drenkelingen en boze betogers. Het rommelt deze week in de haven van Rotterdam. Veiligheidsdiensten houden er een grote Oefening in Ellende.

De wombatopvang op het eilandje Flinders bij Australië heeft een bijzonder baantje in de aanbieding. Ze zoeken een wombatknuffelaar voor drie dagen.

De oude meester ligt al 347 jaar roerloos in zijn graf, maar tóch werd vandaag in Amsterdam een nieuwe Rembrandt onthuld. Het kunstwerk rolde uit een 3D-printer.   

Oekraïne verdrag

Nederland gaat woensdag naar de stembus. Niet voor gewone verkiezingen dit keer, maar voor een referendum. De vraag is: ben je voor of tegen een ingewikkeld plan tussen Europa en Oekraïne om meer samen te werken? Belangrijke delen van dit verdrag, dat voor een groot deel over handel gaat, gingen in januari al in. Maar Nederland heeft het nog...

Wat zou jij doen als je vastzat in een gekaapt vliegtuig? Huilen misschien. Bibberen. Beven. Maar de Brit Ben Innes deed iets anders. Hij ging grijnzend op de foto met de kaper. ‘Dit is de beste selfie ooit!’

Een nachtje naar de haaien? Dat kan, letterlijk. Op de bodem van een groot aquarium in de Franse hoofdstad Parijs is een hotelkamer ingericht.

Brussel aanslagen herdenking krijten
Dossier terrorisme

Een dag na de aanslagen in Brussel is het leven in de Belgische hoofdstad weer een beetje normaal. De slachtoffers worden herdacht met krijttekeningen en kaarsjes. Ondertussen speurt de politie naar de daders.

De kans dat-ie uit zijn ei zou kruipen, zou net zo groot zijn als drie keer achter elkaar de loterij winnen. Nihil dus. Toch leeft kwartel Albert. En hoe. Hij is wereldberoemd.

Ben je blij uit bed gestapt vanmorgen? Kan kloppen: Nederland staat zevende op de wereldwijde geluksladder. Die werd woensdag gepresenteerd in Rome.

Wilgentakken, een jutezak en een baal verrassingshooi. Gorillabaas Bokito werd verwend vandaag. En terecht: hij is twintig jaar geworden. Zeven weetjes over deze beroemde aap uit de Rotterdamse diergaarde Blijdorp.

Voetballer Ron Vlaar kwam woensdagochtend te laat op de training van AZ. Kreeg hij een serieuze straf? Nope: daar was zijn outfit nét iets te hilarisch voor.  

Mexicaanse maffiatoestanden aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. Daar werd woensdagmorgen vroeg een hoofd op de stoep gevonden. Zeven vragen over deze gruwelijke vondst.

Voor beginners

Gemiddeld 250 euro. Dat krijgen jongeren in Nederland elk jaar terug aan belasting. Wil je weten of er voor jou een stapel geld klaarligt? Check deze Belastingaangifte voor Beginners.

Beuken, rammen, botsen: rugby is geen sport voor watjes. Toch moeten álle Britse leerlingen het doen op school. Zeventig artsen en gezondheidsexperts willen dat dat stopt.

De laatste loodjes van de winter zijn voor niemand leuk. En al helemáál niet voor schapen. Ze kiepen steeds om. Inspecteur van de Dierenbescherming Erik Goemans wil dat iedereen weet hoe je zo’n bol wol weer overeind helpt.

Wat voor smartphone zit er over een jaar of zeven in jouw broekzak? Waarschijnlijk eentje met 5G, een 360-graden-cameraatje en eindeloos veel opslagruimte. Vijf trends uit Barcelona, waar deze week het Mobile World Congress wordt gehouden.

Als dominosteentjes donderen ze om, de grote winkelketens in Nederland. Flink wat gaan failliet, zoals V&D. Daardoor zitten veel vakkenvullers en kassamedewerkers ineens zonder baan. De vakbonden roepen om hulp.

Wat een leukerd, deze cavia. Maar houd je zes weken (en veel stinkende keutels) later nog steeds van hem? Daar twijfelen veel kinderboerderijen aan. Dus hebben ze iets verzonnen. Vier vragen en antwoorden over de leasecavia.

Vergeet Superman, Donald Duck en Kuifje. De politici die meedoen aan de Amerikaanse verkiezingen, dát zijn pas leuke striphelden. Tenminste, dat vindt een uitgever in de Verenigde Staten.

Lekker bed? Check. Goed eten? Check. Bijna alles in het leven van de dochters van de Amerikaanse president Barack Obama is perfect geregeld. Behalve snel internet. Het wifi-netwerk in het Witte Huis is waardeloos.

Zuchten zielig? Aanstellerig? Helemaal niet. Het is een kwestie van overleven. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt.

De Nederlandse politie heeft de hulp ingeroepen van de Amerikaanse FBI bij het oplossen van het schandaal rond de naaktfoto’s van Tilburgse scholieren. Waarom? Dat (en meer) lees je hier.

‘Marc Dullaert moet blijven als Kinderombudsman.’ Dat vinden meer dan 28.000 mensen. Zijn baas denkt er anders over. Daarom moet Dullaert stoppen. De Tweede Kamer legt zich neer bij zijn gedwongen vertrek. 

Veel leerkrachten hebben het liever over Duits of wiskunde dan over radicalisering. Daarom ging maandag Jihad de Voorstelling in première. Tienduizend scholieren gaan het theaterstuk dit jaar zien. En erover praten.

 

'Vooruit dan maar.' Dat zei de PvdA deze week tegen de VDD. De regeringspartij vindt het goed als Nederlandse straaljagers binnenkort in Syrië gaan bombarderen.

Schoolnieuws

Ben jij op school liever lui dan moe? Geen zorgen, je kunt het nog best ver schoppen. Ook de Amerikaanse president Obama voerde bar weinig uit in de klas.

Ruim honderdvijftig doden vorige week. Dik tachtig lijken in de drie weken daarvoor. Honderden slachtoffers rond kerst. Boko Haram zaait dood en verderf in Nigeria. Vijf vragen over deze nietsontziende, islamitische terreurgroep.

Liam en Emma. Dat zijn de populairste kindernamen van dit moment. Maar er werden het afgelopen jaar ook veel aparte namen uitgedeeld. Wat dacht je van Chukwuebuka, Eh en Godmother? Vijftien lijstjes van opvallende namen.

Presidenten hebben ook gevoel. Dat bleek dinsdagavond toen Barack Obama zijn plan voor een strengere wapenwet presenteerde. De president van Amerika moest de tranen van zijn wangen vegen.

Hun hoofd zit vol heimwee. Ze hebben een heftige reis achter de rug. En vaak vervelen ze zich kapot in het opvangcentrum. 2015 was een zwaar jaar voor de 13.765 jonge vluchtelingen in Nederland. Drie hulporganisaties gaan ze vanaf deze maand helpen.

Oké echt koud is het nog niet, maar dat kan vast niet lang meer duren. De komende dagen daalt de temperatuur langzaam maar zeker. Dat belooft wat. Wat als het ineens zo ver is? Twee koukenners geven tips. 

Schoolnieuws

Het is bijna 2016. Hoog tijd dus dat álle docenten weten waar het volumeknopje van het digibord zit en hoe je een filmpje start op YouTube. Dat vindt scholierenorganisatie LAKS. Maandag opende ze een meldpunt voor klachten over digibeten voor de klas.

‘Wacht, ik google het even.’ Het is een van de meest bekende antwoordzinnen die er bestaan. Maar wát googelden we dit jaar allemaal? De zoekmachine publiceerde woensdag een reeks eindejaarslijstjes. Wij kozen er zeven uit.

Dossier terrorisme

De Franse politie heeft woensdag bekendgemaakt wie de derde dader van het bloedbad vorige maand in de Parijse concertzaal Le Bataclan was. Hij werd verraden door een sms’je in zijn moeders telefoon.

Een kwaaie president Poetin, een briesende president Erdogan en een sussende president Obama. Het ging dinsdag behoorlijk mis in de lucht boven de Turks-Syrische grens. Vijf vragen over deze rare ruzie.

dossier terrorisme

Voel je je somber door de ellende in Parijs van vorige week? Kijk dan dit lieve filmpje, waarin een Franse kleuter met zijn vader over de aanslagen praat. 

Dossier vluchtelingen

Europese en Afrikaanse regeringsleiders praten deze week in Malta over vluchtelingen. Volgens de Verenigde Naties zijn de duizenden mensen die dit jaar in Europa aankwamen, een peulenschil vergeleken met hoeveelheid vluchtelingen in Afrika zelf. Dat zijn er momenteel (schrik niet) vijftien miljoen. Waar komen de meesten van hen vandaan?

Je oude mobieltje weggooien? Eeuwig zonde, vindt Lin Shih-pao uit Taiwan. Om te laten zien dat je kapotte dingen nog best kunt gebruiken, maakte de kunstenaar een auto van afgedankte telefoons. Vijf dingen die je nog meer met je overleden smartphone kunt doen.

Al eeuwen zijn Nederlanders met water bezig. Niet zo gek dus, dat onze experts overal ter wereld dijken, bruggen en dammen bouwen. Deze week werd bekend dat er een team naar de Filipijnen vertrekt om de kust te beschermen tegen orkanen. Waar hielpen we nog meer?

‘Schrijf maar wat over je dagelijks leven ofzo.’ Dat zei een snuffelstagebegeleider vorig jaar tegen de Duitse scholier Paul Bühre (16). Zijn columns haalden de krant. Daarna groeiden ze uit tot een boek over jongeren. Inmiddels is ‘Puberleaks’ ook in Nederland te koop. Zeven vragen aan de schrijver.

Dossier FIFA

Gisteren waren ze eruit bij de internationale voetbalbond FIFA: op 26 februari wordt toch echt de opvolger van de geschorste voorzitter Sepp Blatter gekozen. Kandidaten die mee willen doen, moeten zich vóór maandag melden. Na alle corruptieschandalen bij de FIFA moet 'de...

Zestienhonderd nabestaanden kwamen maandag bij elkaar in de Amsterdamse RAI om de slachtoffers van de MH17 te herdenken. Vier maanden na de vliegramp proberen vaders, moeders, broers, zussen en vrienden hun leven weer op te pakken. Maar hun hoofd zit nog vol vragen.

Het land doorkruisen zonder de deur uit te gaan. Dat kan sinds deze week. Nederland staat namelijk in het populaire computerspel Minecraft. En via Google Street View kun je straks gluren in  natuurgebieden.  

Schoolnieuws

Over twee jaar kun je officieel slagen (of zakken) voor Chinees. Vanaf 2017 wordt de taal namelijk een echt eindexamenvak. Dat maakte staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs dinsdag bekend.

Het wordt steeds stiller in zee. Dat heeft het Wereldnatuurfonds woensdag bekendgemaakt. Voor het Living Blue Planet Report werden 1200 typen zeedieren onderzocht. Hun populatie is de afgelopen veertig jaar gehalveerd. ‘Dat is schrikbarend.’

De like-knop van Facebook krijgt een broertje. Een baal-button, voor de minder leuke dingen. Dat heeft Facebook-oprichter Mark Zuckerberg deze week gezegd.

Quiz

De uitleg die je bij medicijnen krijgt, is soms behoorlijk ingewikkeld. Dat moet anders, vinden apothekers. Deze week lanceerden ze daarom 24 simpele icoontjes. Snap jij wat ze betekenen?

Een geknapte waterleiding zorgde dinsdagochtend voor chaos in Amsterdam. Niet alleen de straten, ook het ziekenhuis VU Medisch Centrum stroomde onder water. Honderden patiënten moeten voor middernacht het gebouw uit zijn. Een lastige klus.

Verslagenheid in Veghel: dinsdag vond de politie daar drie doden in een huis. Het zou gaan om een meisje (10), haar moeder en haar oma. De tienerzoon is opgepakt. Wat er precies gebeurd is, blijft voorlopig onduidelijk. Dit werd vandaag al wél bekend:

Dat je in ijspaleizen, boomhutten, onderzeeërs en huiskranen kunt slapen, wist je misschien al. Maar nu kan het ook in een zandkasteel. Deze maand staan er korrelige hotels in Oss en Sneek. Pas op: niet voelen aan de beelden naast je bed!

Schoolnieuws

Leslokaal, laptop, leraar: de scholen in Nederland lijken behoorlijk veel op elkaar. Tijd voor een frisse wind, vonden ze bij de gemeente Amsterdam. De stad schreef een wedstrijd uit. Inmiddels zijn er 124 plannen binnen voor compleet nieuwe scholen. Wij zochten zeven bijzondere voor je uit.

schoolnieuws

Zij wilde een keer koffiedrinken. Hij was meteen ‘vet enthousiast’. En van het één kwam het ander. Woensdag lanceren schoolkranthoofdredacteuren Anouk Gielen en Tahrim Ramdjan uit Amsterdam hun magazine voor jongeren. We interviewden het duo in juni, toen de plannen gesmeed werden. Alleen het geld was toen nog 'een dingetje'...

Heb jij toevallig nog een wens op je nachtkastje liggen? Vooral laat opblijven vanavond of morgenavond! Met een beetje geluk vallen er zeventig sterren per uur. Zeven feitjes over dit bijzondere verschijnsel.

Hij is sloom. Hij is sneu. Hij is schattig. Geen wonder dus, dat baby-luiaard Edward uit de London Zoo deze week een hit scoorde op YouTube.

Heb je problemen met het bekijken van filmpjes vandaag? Kan kloppen: de video-plugin Flash is lek. Het advies: snel uitzetten dat ding, anders heb je een virus.

Negen jongens (van 15 tot 21 jaar) uit de omgeving van Amersfoort zijn deze week opgepakt omdat ze handelden in valse eurobiljetten. Hoe weet je eigenlijk wanneer geld echt of nep is? En wat moet je doen als je een vals briefje in...

Dinsdagavond is Thé Lau (62) overleden. Nooit van gehoord? Leer hem dan alsnog kennen! Zeven dingen die je móet weten over deze bijzondere Nederlandse zanger, tekstschrijver en componist.

Ze kende het land als haar broekzak. En tóch werd de Nederlandse hulpverleenster Anja de Beer (54) maandag gekidnapt in de Afghaanse hoofdstad Kabul. ‘Dit is een ramp voor haar en haar familie’, zegt fotograaf en Afghanistankenner Ton Koene.

Telefoontaps, aanhoudingen en een heuse persconferentie. Het leek vandaag alsof er een drugsbende was ontmanteld in Katwijk. Maar het ging om blowende jongeren van 12 tot 18.

Heb jij er al van gehoord? Het smerige snoepspelletje Bean Boozled is een rage in Nederland. En tja: dan probeert Enzo Knol het natuurlijk ook uit.

Eindexamens

Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Nou eh, niet! Dat ontdekte Joyce (18) uit Dordrecht. Ze testte haar Facebookvrienden. En die vielen massaal door de mand.

Paleizen saai? Niet echt, de laatste tijd. De Turkse president Erdogan nodigt iedereen uit om in zijn paleis te zoeken naar een gouden wc bril, de verbouwing van Huis ten Bosch is peperduur en in Thailand staat het paleis weer eens leeg. 7 keer paleisnieuws op een rij.

‘Ze moeten met hun poten van onze mensen afblijven!’, blafte minister Van der Steur deze week tijdens een overleg met Limburgse burgemeesters. Rivaliserende motorclubs maken er een potje van in het zuiden. Ze gebruiken geweld tegen elkaar of de politie en houden zich met louche zaakjes bezig. De politie...

Door een botsing met een boot raakte schildpad Akut-3 zijn kaak kwijt. Nu heeft hij een nieuwe. Uit de 3D-printer.

Geen discussies meer over scheurjurken of broekpakken. Trijntje Oosterhuis heeft het niet gehaald. Gisteravond strandde ze in de halve finale van het Eurovisie Songfestival.

Bij de tijd

Ben jij wel eens met de trein naar Beek-Elsloo geboemeld? Naar Dronrijp dan? Of Rilland-Bath? Vandaag is een mooie dag voor een tocht naar een vreemd station. Want lang, láng geleden werd op deze dag het eerste stukje rails van de Trans-Siberische spoorlijn gelegd.

87 Nederlandse onderzoekers hoorden vandaag dat ze een smak geld krijgen van de wetenschapsorganisatie NWO. Daarmee kunnen ze op zoek naar antwoorden op vragen als: spelen schimmels verstoppertje? En: hoe hoor je een vulkaan?

Schoolnieuws

Niet ambitieus genoeg, matige middenmoters, liever lui dan moe… Er wordt wat af gemopperd over Nederlandse scholieren. Onzin, blijkt uit een nieuw onderzoek. Jullie behoren tot de beste van de wereld.

‘Dit jaar maar een keertje niet weg’, zeiden veel Nederlanders de afgelopen jaren in de zomer. De schuld van de economische crisis. Maar dit jaar durven we weer, blijkt uit onderzoek.

Heftige onweersbuien hebben afgelopen weekend in Europa voor veel problemen gezorgd. In Frankrijk en Duitsland zijn zelfs kinderen gewond geraakt door een blikseminslag.  Hoe kun je voorkomen dat jou zoiets overkomt?

De booster in Didam

Het was een bizarre Bevrijdingsdag voor zeven mensen uit Didam. De kermisattractie waarin ze zaten, bleef een half uur hangen. Net toen sommige kermisgangers op hun kop hingen. ‘Alles stroomt naar je hoofd.’

Eindhoven zou vandaag bezoek krijgen van de Saudische geestelijke Aaidh al-Qarni. Dat ging op het laatste moment niet door. Zijn visum is alsnog ingetrokken. De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel zei gisteren tegen de gemeenteraad dat zijn komst 'op zijn zachtst gezegd ongewenst en ongepast' is. Wie is deze Aaidh al-Qarni en waarom is hij...

Schoolnieuws - eindexamens

Verboden te spieken. Het is een van de bekendste eindexamenregels. Maar dit jaar moeten ook scholen zich ergens aan houden: zij mogen het telefoonverkeer niet meer storen om spieken tegen te gaan. Snap je het nog?

Dossier Nepal

Na de zware aardbeving in Nepal heeft Nederland afgelopen weekend meteen een zogeheten Urban Search and Rescue team gestuurd, met 62 mensen en acht honden. Het team is gespecialiseerd in het zoeken en redden van personen die onder puin en wrakstukken zijn bedolven....

Een wazig filmpje waarin een leeftijdsgenoot in elkaar wordt geslagen. Grote kans dat jij er wel eens eentje hebt gezien. Volgens onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag worden deze geweldsvideo’s onder jongeren steeds normaler.

Precies 181629 achttienjarigen kregen deze week een brief van minister Schippers. ‘Wil je orgaandonor worden?’ stond erin. Steeds meer jongeren zeggen ja op deze vraag. Wat feiten & cijfers:

Leuk hè, lente? Toch zitten er een paar minpuntjes aan. Teken, bijvoorbeeld. Als die zich met dit mooie weer in je vastzuigen, kun je de ziekte van Lyme krijgen. Sommige mensen houden daar jarenlang last van. Hoe dat komt? Tja, dat wil het RIVM ook wel eens weten.

Boven Etten-Leur is woensdag een drone neergestort. Het ding had een feestelijke lading aan boord: de eerste asperges van dit jaar.

Goed nieuws uit de woestijn. Daar wachtten de vrienden en familie van Sjaak Rijke (54) al drieëneenhalf jaar op. De man uit Woerden werd door terroristen gevangen gehouden in Mali. Maandag kwam hij plotseling vrij. 

Teletekst is vandaag jarig. De beroemde infobron-op-je-televisie bestaat 35 jaar. Best bijzonder, want inmiddels heeft iedereen overal internet. Een gesprek met de jarige.

Facebook, Twitter en Snapchat hebben er sinds zaterdag een klein broertje bij: AutThere. Een sociaal medium voor jongeren met autisme. Mees (14) uit Baarn dacht erover mee. ‘Veel mensen met autisme hebben geen flauw idee hoe je een onbekende aanspreekt.’ 

laserpen

Het lijkt zo’n geinig apparaatje, een laserpen. Maar, waarschuwen oogartsen: ermee spelen is behoorlijk link. Eén flits en je ogen zijn voorgoed kapot. Vijf dingen die je over dit lampje moet weten.

Als Nederlandse jongeren het voor het zeggen hadden, zou de PVV van Geert Wilders vanavond de grote winnaar worden van de Provinciale Statenverkiezingen. Dat blijkt uit de Scholierenverkiezingen

Het wemelt op de snelweg van de minderjarigen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidbewijzen (CBR). Deze week slaagde de honderdduizendste zeventienjarige voor het rijbewijs.

efteling achtbaan gijs de groot

Kun jij niet wachten tot de nieuwste achtbaan van de Efteling klaar is? Bekijk dan dit filmpje. Gijs (15) uit Rosmalen maakte het zelf op zijn computer en het werd meteen een hit: meer dan 50.000 mensen hebben er al naar gekeken.

Dossier IS

Twee Nederlandse meisjes (15 en 16) zijn zondag aangehouden in Turkije. Een ander meisje (16) wordt nog vermist. Volgens anonieme bronnen wilden de drie naar Syrië afreizen. Ze zouden niet de eersten zijn die hun middelbare school verruilen voor het kalifaat.

Sneeuw op je kop, ijzel onder je banden... In de winter kun je als fietsfan nergens terecht. Tenzij je onder de grond gaat fietsen. En dat kan vanaf binnenkort.

Schoolnieuws

Slecht nieuws voor getallenklunzen: deze week werd bekend dat de rekentoets vanaf komend schooljaar hoogstwaarschijnlijk verplicht wordt voor iedereen die eindexamen doet. Scoor je te laag, dan krijg je geen diploma. Hoog tijd dus om je bij te praten: zes vragen.

‘Schaap.’ Dat Chinese teken schilderde een zeeleeuw uit een Japans aquarium deze week op een wit doek. Niet omdat het zijn lievelingsdier is, maar omdat in Aziatische landen op 19 februari het Jaar van het Schaap (of volgens sommigen de geit) aanbreekt.

Een beetje klingelen met een bel en lukraak wat pakjes rondbrengen? Daarmee ben je er anno 2014 niet als Kerstman. De nieuwe Santa is een stuntman.

Erg vrolijk kijkt ze niet. Maar toch heeft Grumpy Cat geen reden tot mopperen. Ze is namelijk multimiljonair!

Hij was mede-organisator van de World Hackathon Day en vindt dat jongeren veel meer kunnen dan mensen denken. Moet Jesse van Doren (18) volgens jou de 7DaysJongere van het Jaar 2014 worden? Stem dan hier op hem! Dit kan nog tot 8 december. Hieronder...

Negen op de tien Turks-Nederlandse jongeren ziet Syrië-gangers als helden. Althans, dat stond twee weken geleden met koeienletters in de kranten. ‘Verontrustend!’, riep minister Asscher van Sociale Zaken meteen. De Turks Nederlandse Sena (18) voelt zich er rot over. ‘Dit slaat nergens op!’

Als baby kropen ze al langs de lijn. Logisch dus, dat veel zonen van beroemde voetballers later zelf op het groene gras belanden. Deze week kreeg Enzo Zidane (19) zijn eerste speelminuten bij Real Madrid Castilla. Justin Kluivert (15) tekende een sponsorcontract met Nike. En zo zijn er meer…

Eerlijk is eerlijk: hij hoopte op de hoofdprijs. Maar de Nederlander Jorryt van Hoof eindigde vannacht als derde op de World Series of Poker in Las Vegas. Ook niet slecht, want hij gaat naar huis met 3,8 miljoen dollar. Weet jij niks van poker? Check deze woordenlijst!

In Amsterdam was maandag een nationale herdenking voor de slachtoffers van de MH17. Op de Lea Dasbergschool in Zutphen hielden Max (12) en zijn klasgenoten een dienst voor hun vriend Rowen (12).

Meer dan twaalf miljoen euro haalde 3FM afgelopen kerst op tijdens Serious Request. Het geld wordt de komende drie jaar besteed aan de bestrijding van diarree in verschillende landen. Maar vandaag gaf het Rode Kruis vast een tussenstand.

Een vilten cocon, een laatste gesprek met je hond of een ketting van kattenhaar. Als je huisdier is overleden, zijn er duizend manieren waarop je afscheid kunt nemen. Dat bleek zondag op de allereerste Huisdieren Uitvaartbeurs in Zaltbommel. Dit zijn de laatste trends.

Denk jij bij chocolade aan een simpele bonbon of paaseitjes? Dat kan wilder! In de Franse hoofdstad Parijs wordt deze week voor de twintigste keer het festival 'Salon du Chocolat' gehouden. Kijk en krijg trek.

‘Mijn dochter Anna wilde beroemd worden. Nu is ze opeens overleden..’ Dat schreef een vader uit Tilburg deze week op Twitter. Zijn verzoek? ‘Help haar beroemd te worden door dit filmpje te kijken!’ Een paar dagen later is zijn missie geslaagd.

Jammer dat drones vaak zo negatief in het nieuws zijn, vindt de Delftse student Alec Momont (23). ‘Je kunt er namelijk ook heel goede dingen mee doen.’ Deze week showde hij zijn eigen uitvinding: een vliegende ambulance.

Deze week werden tientallen camera’s opgehangen in het huis van Romy (14) uit het Groningse dorpje Middelstum. Zij maakt vaak een aardbeving mee en wil graag dat de rest van Nederland ook weet hoe dat voelt. In de krant lees je er alles over. Maar hoe zit het eigenlijk met die aardbevingen? Vijf vragen.

Kun je jezelf aankleden met bloemen? Jazeker, vindt modeontwerper Bas Kosters. Dinsdag verblufte hij zijn publiek met de modeshow A Floral Affair. Enige nadeel: de outfits verleppen binnen één dag. Dus kijk (en koop niet zelf).

Liefde voor Lego, een kop vol cultmovies en geduld. Een heleboel geduld. Daarmee maakte de Schotse Morgan Spence (15) een spectaculair filmpje.

Ruim dertig jongeren zijn er weer in getrapt: ze leenden hun pasje en pincode uit en werden gebruikt als geldezels. Dinsdag moesten ze naar het bureau komen om te worden gearresteerd. Wil jij kunnen meepraten over ezels, kassiers en ronselaars? Check dit woordenlijstje!

Wat geef je een toren op zijn 125ste verjaardag? Een nieuw vloertje natuurlijk! Van glas.

Vergeet de Ice Bucket Challenge. De nieuwste internetrage heet #WAKEUPCALL. Het idee? Verkreukelde sterren met wild bedhaar. Voor Unicef.

'Doe geen rare dingen! En gebruik een condoom!' Als je ouders zoiets zeggen, wuif je het waarschijnlijk meteen weg. Maar sinds deze week is er een boek met dezelfde boodschap. En dat wil je wél lezen, zeggen de bedenkers.

Het is de derde dinsdag in september. Prinsjesdag dus. Koning Willem-Alexander gaat de troonrede uitspreken en het kabinet presenteert zijn plannen. Best serieus. Maar zoals elk jaar is er ook veel pracht en praal te zien. Denk gouden koets, denk hoedjes, denk balkonscène, denk koffertje...

Dossier IS

Ze hebben een baard en dragen een djellaba. Dacht jij dat je op die manier leeftijdsgenoten kunt herkennen die willen vechten in Syrië? Vergeet het! Jonge jihadisten pik je er niet op hun uiterlijk uit. Toch zijn er wel wat opvallende kenmerken, ontdekten onderzoekers. Ze verzonnen op basis daarvan twee personages: Daan en Driss. 

Mijn kantine moet gezonder. Dat vindt de helft van de middelbare scholieren, blijkt uit onderzoek van 1V (het jongerenpanel van EenVandaag) en 7Days. Eens, zegt de regering. Die wil dat alle schoolkantines in 2015...

Een steppezebra door je achtertuin laten draven. Een konijntje in een etalage zetten. Je hond doodmaken. Sinds dinsdag mag het allemaal niet meer. Fantastisch, vindt de Dierenbescherming.

Wie gaat er vanavond winnen: Nederland of Spanje? En wat doet Oranje volgende week tegen Australië? Stokje uit dierenpark Amersfoort heeft verstand van voetbal. Speciaal voor 7Days doet hij een gokje.

Het was me het weekje wel voor de Liberiaanse president Ellen Johnson-Sirleaf (72). Vrijdag won ze de Nobelprijs voor de Vrede en dinsdag deed ze opnieuw mee aan de verkiezingen. Dat is niet eerlijk, vinden haar tegenstanders. Scharrelend tussen bodyguards en partijbonzen ziet ze eruit als een schattig omaatje. Maar schijn bedriegt. Ellen...