blog brandoefening
Blog

Bij de herfstvakantie hoort bij ons op school ’de grote tweejaarlijkse brandoefening’. Altijd een groot drama, maar deze keer ging er iets frappants aan vooraf. Tijdens de mentorles kregen we niet alleen een uitgebreide uitleg over de brandoefening. Er werd ook een oefening toegevoegd, namelijk een ‘terroristenoefening’.

blog evelien overspannen generatie
Blog

De jeugd moet tegenwoordig zo ontzettend veel. Ja, we hebben de kansen. En daar zijn we erg dankbaar voor. Maar, beste samenleving, je kunt niet van ons verwachten dat we die ook al-le-maal grijpen. Er moet me dan ook echt even iets van het hart.

Blog

'Dan tweede links, meteen rechts, tijdje rechtdoor en dan is het aan je rechterkant.' Ik knik begrijpend, maar ondertussen gaat de routebeschrijving van een behulpzame passant het ene oor in en het andere weer uit. Dat is niet de bedoeling, maar het blijft gewoonweg niet hangen. Mijn richtings- of oriëntatiegevoel doet het niet. 

Blog

Wat moet hij geschrokken zijn, de man achter de kassa van de Beurs van Berlage. Ineens stonden er geen Chinese toeristen, Actieve Ouderen of Artistieke Typjes voor zijn neus, maar twee meisjes van 15. 

Blog

De rest van Nederland maakt zijn goede voornemens en heeft frisse-start-gevoelens meestal op 1 januari. Voor mij is de eerste schooldag zo'n moment: een oase van nieuwheid, motivatie en een schone lei. 

festivalfases
Blog

Festivals heb je in alle soorten en maten. En aan de hoeveelheid bandjes om sommige polsen te zien, probeert een aantal jongeren er zoveel mogelijk te bezoeken. En met succes. Nou kan ik mezelf nog niet zo’n die hard festivalganger noemen. Maar ik denk wel dat ik en die hard iets gemeen hebben: we delen dezelfde festivalfases...

Blog

De sportschool vertoont veel gelijkenissen met een dierentuin. Daar kwam ik achter omdat ik er sinds kort regelmatig naar toe ga. En tja, tijdens het uitsloven op de loopband of fiets is er niet veel beters te doen dan andere sporters bekijken. En ook daar bleek dat je ze, net als in de dierentuin, kunt indelen in soorten. Ik zette de...

Blog

Zonder met hun ogen te knipperen of medelijden te tonen, zomaar een vierde toets op één dag inplannen: leraren halen met hun praktijken soms het bloed onder je nagels vandaan. Je zou het daarom misschien niet verwachten, maar onlangs ben ik erachter gekomen dat ook leraren tot het menselijke ras behoren.

Blog

In het vreemde staartje van Nederland, Limburg, ben ik geboren en getogen. In de vijftien jaar dat ik er nu woon, heb ik gemerkt dat de rest van Nederland er wel eens vreemde ideeën op na houdt. Over mij en mijn provinciegenoten….

Blog

Een grote sleutelbos, twee kamers en een dubbele vakantie. Zoals de meeste dingen in het leven heeft een kind van gescheiden ouders zijn zo z’n nadelen, maar zeker ook voordelen. Ik zette ze voor je op een rijtje.

Blog

Tot mijn schrik kwam ik er laatst achter dat ik op de helft van mijn middelbare schoolcarrière ben beland. Tenminste, als ik ervan uitga dat de tweede helft net zo soepeltjes verloopt als de eerste. Bij de gedachte aan nog drie jaar geplette boterhammen, geduw in de gangen en gezeul met boeken zakte de moed me in eerste instantie in de schoenen...

Blog

Pasen spendeerde ik dit jaar in een typisch Belgisch huis in de Ardennen, mét mijn hele familie. Zo’n familieweekend was een nieuwe ervaring voor me. De laatste keer was namelijk zo’n 14 jaar geleden en daar herinner ik me weinig meer van. Het was vooral hartstikke gezellig, maar ik heb er ook een aantal levenslessen geleerd die ik graag met...

Blog

Toen ik laatst een artikel las waarin stond dat Britse jongeren stress krijgen door snapstreaks dacht ik in eerste instantie dat het een vroege 1 april-grap was. Want snapstreaks, dat zijn toch die vlammetjes achter iemands naam als je langer dan 3 dagen over en weer hebt gesnapt? 

Blog

Het nieuws van afgelopen maand waaruit bleek dat je lijkt op je eigen voornaam heeft me aan het denken gezet: hoe ziet een Evelien er dan uit? Ik ben sceptisch over het onderzoek en besloot zelf een mini-experiment te houden.

Blog

De schoolgangen zijn voor taalliefhebbers een paradijs. Als oplettende luisteraar ving ik daar laatst de zin “fakka broeder, kom chille!” op. Ik vind het geweldig dat het Nederlands steeds nieuwe woorden erbij krijgt (ik hoop ooit zo te kunnen praten), maar van mij mogen ook een paar ouderwetse woorden weer opnieuw worden geïntroduceerd. 

Blog

Toen ik op een ochtend met een nog niet-wakker hoofd een theezakje openscheurde, staarde, geheel onverwacht, een confronterende vraag mij aan. Daar, op het label van het Pickwicktheezakje stond: "ben je een honden of kattenmens?"  Nadat ik weer een beetje bekomen was van deze schok wilde ik er het fijne van weten...

Blog

Carnaval, daar weten we hier in het zuiden wel raad mee. Hoewel je ervan houdt of het haat, zijn er toch meer dan genoeg fanatieke carnavallers om de straten en optochten tijdens het leukste feest van het jaar te vullen. En iedereen gaat elk jaar door dezelfde fases heen, ook ik: 

Blog

Toen ik laatst een leuk tv-programma had gezien, wilde ik weten of er een nieuw seizoen zou komen. Als bijtijdse 21ste-eeuwjongere googelde ik dit en stuitte ik op een forum dat over mijn tv-programma ging. Mijn mond viel daar open van verbazing.

Blog

Het zal je vast niet ontgaan zijn: gisteren was het Blue Monday, oftewel 'de meest depressieve dag van het jaar'. Inderdaad, er zijn gisteren (naast de algemene treurigheden in een mensenleven) een aantal zeer trieste dingen gebeurd. Maar daarnaast waren er toch ook zeker een flink aantal lichtpuntjes.

taal verengelsen
Blog

Cool, chill, awesome, random…. De Nederlandse taal stikt tegenwoordig van de Engelse leenwoorden. Ze zijn heel geschikt om te combineren met het Nederlands: 'Kom, je moet die game even joinen!'. Of: 'Kijk daar, een random dab'. Er zijn mensen die hier van wakker liggen, maar je kunt je natuurlijk afvragen hoe erg het is.

pretty little liars
Blog

Meidenseries zijn er genoeg op tv en internet. Vaak gaan ze helemaal nergens over, zijn ze langdradig en erg onlogisch, maar door de spannende drama’s, avonturen en intriges blijkbaar leuk genoeg om naar te kijken. Dat vind ik ook, maar er is één ding waar ik me vreselijk aan kan irriteren: ze zijn vaak zó onrealistisch. 

Blog

Ik kan me dramatisch gezegd geen leven zonder internet voorstellen. Wel een beetje vreemd, aangezien onze ouders nog wel zo leefden. Maar als onderdeel van de wifi-generatie gebruik ik het overal voor: kleren bestellen, huiswerk doorsturen, nachtelijke gesprekken, series kijken en misschien nog wel belangrijker: voor alle problemen in een...

Blog

Vroeger was dit de spannendste tijd van het jaar. Elke avond zat ik voor de tv om niets van het Sinterklaasjournaal te missen en mee te zingen met de intro-tune.  De problemen van Sinterklaas en de Pieten waar Dieuwertje Blok over vertelde, hielden me bezig als ik in bed lag ('Oh jee, de sleutel van het pietenhuis is weg….. Waar moeten ze nu...

Blog

Als ik door Instagram scroll, bestaat bijna de helft van de foto’s uit selfies. Van bekenden en onbekenden, jongens en meisjes, (beetje) oud en jong, blondines en brunettes. Hoewel schijn bedriegt, kijken de selfiemakers vaak zelfverzekerd de camera in. 

Blog

In tv-series zie je vriendinnen altijd ‘gezellig’ met elkaar aan de telefoon hangen. Zoiets is helaas niet voor mij weggelegd. Iemand bellen of gebeld worden vind ik namelijk een van de angstaanjagendste activiteiten die er bestaan. 

Blog

Je kunt er volgens je leraren niet vroeg genoeg over nadenken: je profielkeuze. Nou is de keuze van het pakket voor de meeste leerlingen al moeilijk genoeg, maar er bestaat ook nog het taaldilemma. Welke vreemde taal kies je? Aangezien de keuze op de meeste scholen niet heel groot is, gaat de strijd meestal tussen Frans en Duits. Gelukkig ben...

Blog

Het had zo mooi kunnen zijn: een prachtige moestuin met bloeiende planten, een rieten mand vol met groenten en fruit en die dan oogsten in een tuinbroek, kaplaarzen met stippen en schattige tuinhandschoentjes. Ik zag het helemaal voor me. 

Blog

Ik ga op vakantie en ik neem mee: vier mannen en een hele hoop zooi. Dat was mijn inpaklijstje toen ik afgelopen augustus naar Noorwegen vertrok. Als enige meisje, met mijn vader, broertje en een andere vader en diens zoon. Zeer onwetend stapte ik de auto in, niet bewust van wat me te wachten stond...

...
Blog

En, heb je er al zin in? Staat je gloednieuwe rugzak klaar, zijn je potloden haarscherp geslepen en je boeken gekaft? Heb je je agenda in de aanslag en zijn je eersteschooldagkleren schoon en gestreken?

Aangezien ikzelf als derdeklasser volgens de schoolrangorde nu bevoegd ben om je te jennen (als...

Blog

Een tijdje geleden was ik erg fanatiek aan het hardlopen. Het was een van de weinige sporten die ik ‘wel leuk’ vond en ik had het idee dat het ook nog een soort effect had. Maar één ding vind ik er echt VERSCHRIKKELIJK aan: ik voel me een soort roze-gestreepte aap in de dierentuin met een tribaltattoo, want ik heb het idee dat iedereen naar me...

Blog

Iedere vakantie overkomt het me weer en ik weet zeker dat er lotgenoten zijn. Een week voor ik op vakantie ga, probeer ik wanhopig mijn #fitgirl-body tevoorschijn te toveren omdat ik veel te laat bent begonnen. Om vervolgens op de bestemming aangekomen te concluderen dat het niet gelukt is. Herkenbaar?