wintertijd zomertijd ezelsbruggetje
Ezelsbruggetje

Vannacht is het weer zover. De klok wordt verzet naar wintertijd! Maar eh, gaat-ie dan vooruit of achteruit? Voor wie dat nooit kan onthouden, hier een handig ezelsbruggetje:

Tips

Lig je 's nachts uren naar het plafond te staren? Je bent niet de enige. In Amsterdam heeft een derde van de zestienjarigen en ruim een kwart van de veertienjarigen slaapproblemen, blijkt uit cijfers over het schooljaar 2015-2016 van de GGD Amsterdam. Dat kan angtst, stress of zelfs depressiviteit opleveren. Slaap- en stressexpert Peter Vaessen...

school makandra

Met haar 13 jaar kan het haast niet anders dan dat Jaïra de jongste schooldirectrice van Nederland is. Samen met haar zus eJemyra (15), neefje Jayden (15) en vriendin Talita (14) vormt Jaïra het team van School Makandra in Amsterdam-Zuidoost.

mijn kort verhaal lotte femke

We glimmen van trots hier. Niet één, maar twee van onze bloedeigen 7Days-bloggers kwamen bij de schrijfwedstrijd Mijn Kort Verhaal 2017 als besten uit de bus. Blogger Lotte (17) ging met de eerste prijs aan de haal,...

matchende schoenen taartjes desserted in paris

Je houdt van gekleurde schoenen én je bent gek op gebakjes. Wat doe je dan? Juist, je combineert de twee, maakt er mooie foto’s van en bouwt er een razend populair Instagram-account omheen. Tal Spiegel deed het. Meer dan 86.500 volgers kijken iedere dag op Desserted in...

Voor het eerst is het wetenschappers gelukt om menselijke cellen te kweken in het embryo van een varken. Ze hopen dat er zo ooit varkens geboren worden met menselijke organen. Die kunnen dan aan zieke mensen worden gedoneerd. Maar is zo’n ‘mensvarken’ als onderdelenmachine wel helemaal oké? 

trump decreet decreten

Sinds Donald Trump president van de VS is, zet-ie handtekening na handtekening. Onder zijn plan voor een muur bij Mexico bijvoorbeeld. En om mensen uit zeven islamitische landen...

deodorant

'Als je nog langer wacht, lopen je stinksokken vanzelf naar de wasmand!' Bekende uitspraak van je vader of moeder? Zeg de volgende keer maar dat je er niet zoveel aan kunt doen. Jongeren ruiken zweet wat minder goed, blijkt uit onderzoek. ...

busramp

Een skikamp van een Hongaarse middelbare school is vannacht geëindigd in een nachtmerrie. De bus die de scholieren terug naar huis bracht, crashte en vloog in brand. Volgens Italiaanse media zijn er tientallen doden en gewonden gevallen. Dit is wat we tot nu toe weten:

stroomstoring NS bussen

Amsterdam en omgeving kampten dinsdagochtend vroeg met een stroomstoring. 'Nou en, dan ontbijt je toch gewoon een keer in het donker?' denk je misschien. Maar de gevolgen waren op veel meer plekken te merken dan alleen aan de keukentafel. Ook hier op de redactie van 7Days waren we compleet onthand (en zijn we dat eigenlijk nog steeds...

iphone quiz
Quiz

Kun je je voorstellen dat er een tijd bestond zonder Siri, de iCloud en de Apple Store? Niet? Toch is de iPhone pas tien jaar oud. Reden voor een feestje deze week. En deze hoeveel-weet-jij-van-de-iPhone-quiz!

Grotius College in Heerlen

De dood van een medescholier kan hard aankomen. En al helemaal als het om zelfmoord gaat. Op het Grotius College in Heerlen zijn veel leerlingen dan ook erg verdrietig. 7Days-volger Ian (18) zit op de school waarvan de vijftienjarige leerling Tharukshan ...

alcohol alcoholwet 18+

Wie onder de achttien is, mag geen alcohol drinken. Maar een meerderjarige vriend een drankje voor je laten bestellen in de kroeg, is vaak zo gepiept. Als het aan Koninklijke Horeca Nederland (KHN, de Nederlandse club van alle horeca samen), komt daar straks een vette boete op te staan. 

terrorisme bliksem
Infographic

Hoe groot is de kans dat je omkomt door (islamitisch) terrorisme? Tegenwoordig behoorlijk groot, denk je misschien. Onderzoeker Pieter Lagerwaard van de Universiteit van Amsterdam probeert dat beeld bij te stellen. Hij vergeleek overlijden door terrorisme met doodgaan door grasmaaiers, bliksem en zelfs je eigen bed. Maar dat leidde tot een...

ongeluk vrachtwagen gladheid ijzel

Nog niet buiten geweest vandaag? Mooi. Misschien kun je dat maar beter even zo houden. Het is sinds gisteravond spek- en spekglad in Nederland. Een overzicht:

grooming
Dossier mediawijsheid

'Nooit met vreemde mensen meegaan!' Daar hameren je ouders vast al op sinds je kunt lopen. Toch gaat het soms gruwelijk mis, zoals bij de 15-jarige Kayleigh. Zij werd vorig jaar verkracht en vermoord door een zogenaamde Facebook-vriend. Met een heftig filmpje wil de politie voorkomen dat dat meer jongeren overkomt. 

2017 nieuwjaar nieuws
Quiz

Nu al zeggen wat er in 2017 gaat gebeuren, da's 90% koffiedik kijken. Maar die andere 10% staat gewoon al in de steigers (en in de agenda van journalisten). Weet jij wat er dit jaar gaat gebeuren? Doe de quiz!

aanslag istanbul

2017 was amper begonnen of het was alweer raak: een bloedige ramp in het Turkse Istanbul. Bij een aanslag in een nachtclub vielen tientallen doden. Dit is wat er tot nu toe bekend is:

sims gemeenste dingen
Blog

Dus jij dacht dat mensen van nature goedaardig zijn? Niet als je hoort wat spelers van The Sims hun digitale personages zoal aandoen. Hele Reddit-threads zijn erover...

nepnieuws 2016 wilders trump selfies festivals
Quiz

2016 was het jaar van de treitervloggers, Donald Trump en van héél veel nieuws waar geen snars van klopte. Kun jij het nepnieuws van het echte onderscheiden? Doe de quiz!

vuurwerk

Met het kopen van illegaal vuurwerk riskeer je niet alleen brandwonden, verdwenen vingers en kapotte ogen. Twee jongens van 15 en 16 uit Rotterdam en Schiedam zijn bij hun 'aankoop' mishandeld en beroofd. 

irritante ouders opmerkingen
Blog

Jahaa, ze hebben het beste met je voor. En je hebt heus een hoop aan ze te danken. Maar soms zijn ze zo.... ergerlijk voorspelbaar. Hebben ouders soms een geheim script uit hun hoofd geleerd en op repeat gezet toen jij geboren werd? Deze 50 opmerkingen krijg jij vast ook regelmatig naar je hoofd geslingerd. 

aanslag berlijn kerstmarkt

Een vrachtwagen, een kerstmarkt, zeker twaalf doden en vijftig gewonden. Dat is de trieste samenvatting van een aanslag in Berlijn maandagavond. De truck reed op hoge snelheid in op de kraampjes. Dit is wat we tot nu toe weten: 

meneer van Empel
YouTeach

In de rubriek YouTeach vertellen lezers van 7Days elke week over hun favoriete leraar op YouTube. De digidocent die hem of haar elke toets opnieuw een voldoende bezorgt. Deze week: Annick (15) over Meneer van Empel.

anne frank niet verraden

Iedereen kent het verhaal van Anne Frank, het joodse meisje dat onderdook in de Tweede Wereldoorlog. Hele dagboeken schreef ze erover vol. Totdat zij en haar familie werden verraden en naar een concentratiekamp werden gestuurd. Of... zit het toch anders?

kerstmarkt aanslag
Dossier terrorisme

Opvallend nieuws bij onze oosterburen: een jongen van twaalf (!) zou hebben geprobeerd een aanslag te plegen op een Duitse kerstmarkt. Terreurgroep IS zou hem hebben gestuurd. Of dat klopt? Wij probeerden 't voor je uit te zoeken. 

meneer megens tips rekenen
YouTeach

In de rubriek YouTeach vertellen lezers van 7Days elke week over hun favoriete leraar op YouTube. De digidocent die hem of haar elke toets opnieuw een voldoende bezorgt. Deze week: Marijn (16) over Meneer Megens.

glazen huis 2016 beveiliging

Het Glazen Huis van 3FM wordt dit jaar extra goed beveiligd. Dat heeft de gemeente Breda besloten, op advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NTCB). Moet je vrezen voor een aanslag? En wordt 't met al die beveiliging nog wel leuk? Vier vragen en antwoorden. 

terror-oehoe terroroehoe oehoe ARTIS

Ken je de 'terror-oehoe' nog? De wilde vogel die vorig jaar tientallen mensen aanviel in Purmerend? Die woont sinds een tijdje in de Amsterdamse dierentuin ARTIS en is daar het braafste jongetje van de klas. We zochten 'm op. 

sydney grammar school

Omgerekend geen 700 euro, maar zo'n 1 euro 40 per pil. Australische scholieren hebben een spotgoedkoop medicijn ontwikkeld om onder andere aidspatiënten te helpen. En daarmee steken ze hun middelvinger op tegen naar misschien wel de meest gehate man van Amerika. 

wan-ifra world young reader prize

Feest bij 7Days! Dat onze lezers blij zijn met onze gratis app, wisten we al. Maar een internationale vakjury van media-experts blijkt ook onder de indruk. Daarom mochten we vandaag een belangrijke prijs ophalen in Washington: de WAN-IFRA World Young Reader Prize 2016 in de categorie Digital First. Inderdaad, een hele...

chenelva sheneeva siamese tweeling

Als de één plots voorover leunt, wordt de ander gelanceerd. Als de één een scheet laat, zit de ander in de stank. Chenelva en Sheneeva (15) zijn de enige Siamese tweeling in Nederland. Maar aan een scheiding moeten ze niet dénken zo laten ze zien in een nieuwe documentaire. 

mick rijmwoordenboek

Je kent 'm niet, maar de kans is groot dat-ie je al bij een heleboel sinterklaasgedichten heeft geholpen. Michael 'Mick' Janus (42) is de oprichter van Rijmwoordenboek.nl, waarschijnlijk de grootste rijmsite van Nederland. Je zou 'm dankbaar moeten zijn. Wie zit er achter die o zo handige (...

Emma

Hier op de 7Days-redactie waren we er stil van: de documentaire Emma wil Leven. Over de 18-jarige Emma die vocht tegen anorexia, maar overleed. En niet alleen bij ons maakte de uitzending een hoop los. Hulplijn Korrelatie kreeg na de uitzending bijvoorbeeld honderden bezorgde...

hulp surprises

Zie je als een berg op tegen het maken van je surprise? Of kun je niks anders verzinnen dan een Sint van een kartonnen doos? Misschien kunnen studenten in Delft je helpen!

7 manieren om nepnieuws te herkennen
Dossier mediawijsheid

'Van deze inenting krijg je kanker.' 'De paus steunt Donald Trump.' 'Asielzoekers mogen gratis met de trein.' Elke dag word je gebombardeerd met berichten. Maar lang niet al het nieuws klopt. Zeven tips om fake & fact van elkaar te scheiden:

smartphone verslaving social media jongeren afkicken
Dossier mediawijsheid - quiz

Geweldige uitvinding, die smartphone. Waarschijnlijk zit je er dag en nacht aan vastgekleefd. Maar kun je nog zonder? Of raak je al in paniek als je batterij bijna leeg is? Misschien ben je een tikje verslaafd. En lijd je aan nomofobie: de angst om zonder smartphone te zitten. Ja, dat bestaat echt. Misschien kan een beetje afkicken dan geen...

harry potter winkel utrecht

Harry Potter-fans kunnen hun lol op deze week. Er verscheen een nieuw Nederlandstalig boek en de eerste spin-off verscheen in de bioscoop. En in Utrecht is...

mijn kort verhaal scholieren.com

Schrijftalent opgelet! Scholieren.com (en partners) organiseert deze winter weer een kort-verhaal-schrijfwedstrijd. Een goeie manier om ervaring op te doen en een fijne tijdsbesteding voor druilerige dagen. En belangrijker nog: je kunt er een weekend weg naar Berlijn mee winnen.  

paspoort vakantie

Ze werden al sinds dinsdag vermist en hun familie en vrienden werden steeds wanhopiger. De Brabantse vriendinnen Femke en Sam (allebei 16) gaven dinsdag plotseling hun smartphones aan een vriendin, stapten op het vliegtuig naar Spanje en daar hield het spoor zo goed als op. Maar nu zijn ze terecht. 

python efteling

Vind je een dagje Efteling niet compleet zonder een rit in de Python? Opgelet: de iconische achtbaan gaat volgend jaar bijna drie maanden dicht, meldt pretparksite Looopings.nl. Het oude besje (35 jaar) is hard toe...

jillis roshanali New York

Dankzij crowdfunding waagde hij in september de sprong. De Nederlandse Jillis ‘Billy Elliott’ Roshanali (17) liet zijn vmbo voor wat het was en verhuisde in zijn uppie naar een prestigieuze balletschool in New York. Is-ie al een beetje gewend? We zochten hem op in de Big Apple.

lippen opspuiten monica geuze

Het is vást heel leuk voor selfies: een cosmetische ingreep voor je lippen. Met speciale fillers worden ze een stuk dikker. Zo'n lipvergroting is in Nederland verboden voor minderjarigen. Maar een deel van de cosmetisch artsen lapt die regel aan z'n laars, blijkt uit een steekproef van tv-programma Kassa.

gifjes katten whatsapp

Je leven is zojuist een tikje beter en vooral veel bewegende-katten-plaatjes rijker geworden. WhatsApp is stilletjes een grote update aan het uitrollen waardoor je ook GIF'jes kunt maken en versturen. iOS-gebruikers kunnen dat nu al doen, Android-bezitters vanaf binnenkort. Zo werkt het:

English Jade YouTeach
YouTeach

In de rubriek YouTeach vertellen lezers van 7Days elke week over hun favoriete leraar op YouTube. De digidocent die hem of haar elke toets opnieuw een voldoende bezorgt. Deze week: Bart (15) over English Jade.

trump scholieren
Dossier verkiezingen VS

Op verschillende plekken in Amerika worden leerlingen sinds dinsdag gepest door Trumps verkiezingswinst. Exacte cijfers van hoe vaak zoiets voorkomt (en of ze vóór de verkiezingen ook al de dupe waren) zijn er niet. Maar het voorspelt weinig goeds voor de komende jaren, vrezen experts volgens ...

rijles rijbewijs 2todrive

Goed nieuws voor autoliefhebbers, fietshaters en pure luiwammesen. Wat jarenlang slechts een proef was, wordt nu definitief: je mag vanaf je zeventiende je rijbewijs halen.

clinton trump
Dossier verkiezingen VS

Wakker worden en horen dat Donald Trump de nieuwe president van jouw land wordt: Democratische jongeren hadden woensdag wel wat anders aan hun hoofd dan wiskunde en geschiedenis. Op de Verenigde Naties-highschool UNIS in New York werden daarom geen gewone lessen gegeven. In plaats daarvan bespraken leerlingen hun woede, angsten en soms tranen....

florence highschoolyear
Dossier verkiezingen VS

Gaaf hoor, als Nederlandse scholier een jaar naar highschool in Amerika. Maar een tikje ongemakkelijk als haast iedereen in je omgeving groot fan is van Donald Trump en jij niks van die presidentskandidaat wilt weten. Florence (17) in Colorado: ‘Ik kon maar beter mijn mond houden over Clinton.’

scholieren trump middelbare school
Dossier verkiezingen VS

Gaaf hoor, als Nederlandse scholier een jaar naar een highschool gaan in Amerika. Maar wel een tikje ongemakkelijk, als haast iedereen op school fan is van Donald Trump en jij niks van die presidentskandidaat wilt weten. Hanna (17) in Montana (geen grapje): 'Het kan hier echt vriendschappen belemmeren.'

YouTeach

In de rubriek YouTeach vertellen lezers van 7Days elke week over hun favoriete leraar op YouTube. De digidocent die hem of haar elke toets opnieuw een voldoende bezorgt. Deze week: Elsa (18) over Christiaan van Os (O...

politie bas tentamen

Bas (19) had deze week een wel heel goede reden om zijn tentamen niet te maken. En een bijzonder goed excuusbriefje bovendien. Van de politie. 

enzo knol 7Days

Heb jij donderdag de vlog van Enzo Knol gezien? Daarin kookt-ie niet alleen met Dee, maar bespreekt-ie ook uitgebreid de papieren 7Days en het interview dat redacteur Jelger laatst met hem had. Een interview over roem, en vooral: hoe Enzo omgaat met die roem. 

pretpark ongelukken nederland walibi

Het had een leuk dagje uit moeten worden, maar het mondde uit in een nachtmerrie. In Australië zijn vandaag vier volwassenen omgekomen tijdens een wildwaterbaanritje in een pretpark. Gelukkig zijn zulke dodelijke ongelukken uiterst zeldzaam. In Nederland is...

prepark ongeluk

Een drama in het Australische pretpark Dreamworld vandaag. Vier mensen zijn omgekomen door een ongeluk in de Thunder River Rapids, een wildwaterbaan. De tragische feiten op een rij: 

facebook emoticons

Durf jij je persoonsgegevens (bijvoorbeeld je mobiele nummer of woonplaats) aan Facebook toe te vertrouwen? De meeste Nederlandse jongeren (12-24 jaar) niet, blijkt uit een peiling van tv-programma EenVandaag. De belangrijkste cijfers op een rij...

killerclown horrorclown quiz

Ze duiken nu ook binnen onze landsgrenzen steeds vaker op. De politie waarschuwt burgers al. En frietmascotte Ronand McDonald moet uit voorzorg binnenblijven. Help, horrorclowns...

ikea namen producten
Stelling

'Invgar Kamprad, waarom noem je BILLY niet meteen Youssef?' Dat foetert een Duitse journalist in een open brief aan de oprichter van IKEA. De auteur vindt dat de meubelgigant veel te ver gaat met z'n catalogus vol zogenaamde ...

corporal punishment us

Geen strafregels, maar een pak rammel. Elk jaar worden zo'n 160.000 Amerikaanse kinderen en jongeren geslagen op school, bij wijze van straf. In een deel van de VS is zulke corporal punishment legaal. Zeven dingen die je hierover moet weten:

wetenschap science research

Tijdens het Weekend van de Wetenschap morgen en overmorgen zetten universiteiten, techbedrijven en laboratoria hun deuren open voor publiek. Om uit te leggen wat daar gebeurt en jou misschien wel lekker te maken voor een baan als wetenschapper. Maar wat is dat eigenlijk? Dat vroegen we studiekeuzeadviseur Manon van Gijtenbeek van Studiekeuze...

studiekuze tips stappenplan

Geen stomme vakken meer, maar bijna alleen maar leren wat je écht leuk vindt. Studeren is een heerlijk vooruitzicht. Maar hoe ontdek je welke opleiding bij je past? Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: een studiekeuze-stappenplan voor beginners.

intelligentie jongeren erfenis

Ben jij behoorlijk slim? Bedank je moeder daar maar voor! Je erft je intelligentie namelijk vooral van je moeder. Vaders hebben er veel minder invloed op. 

Prezi

Speech uitgeschreven? Check. Koets opgepoetst? Yes. Miljoenennota uitgelekt, uh, uitgeprint? Op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, maken de regering en koning Willem-Alexander de kabinetsplannen voor volgend...

schiphol 100 jaar jarig

Feest op Schiphol! Nou ja, een soort van. Rond drie uur vanmiddag is het precies een eeuw geleden dat de eerste vliegtuigen op de luchthaven landden. Nooit geweten? Dan wist je dit waarschijnlijk ook niet: 

new york bommen explosie

In de Amerikaanse stad New York zit de schrik er goed in. Bij een flinke explosie vielen daar zaterdagavond 29 gewonden. Een paar straten verderop werd nog een bom gevonden en ook in de naastgelegen staat New Jersey ontplofte iets.

Chinese baby's rare namen

Cinderella (Assepoester). Rolex (zoals het horloge). Of zelfs Gandalf (een The Lord of the Rings-personage). In China geven steeds meer ouders hun baby een Chinese én een Engelse naam. Maar door hun gebrekkige taal- en cultuurkennis gaat dat nogal eens mis. Zulke babyblunders zijn een goudmijn voor de Britse Beau Jessup (16). Of zit er toch een...

huilende baby genante foto Facebook

Dubbele-onderkin-foto's. Blotebillen-babyfoto's. Ik-was-hier-niet-boos-maar-geconcentreerd-foto's. Van weinig stijgt het schaamrood je zo snel naar de kaken als wanneer je een gênante foto van jezelf op social media tegenkomt. Een Oostenrijkse tiener weet er alles van en sleept haar ouders daarom voor de rechter. 

orgaandonatie donorwet orgaanwet transplantatie

Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt elke volwassene bij zijn dood automatisch orgaandonor - tenzij je vooraf bezwaar hebt gemaakt. Maar wat weet jij eigenlijk over dat doneren? Doe de quiz!

tandarts gaatjes tieners

Ben jij zo'n nachtbraker die rustig tot ver na middernacht nog zit te facebooken of netflixen? Dan zou het zomaar kunnen dat je een slechter gebit hebt dan leeftijdsgenoten die al veel eerder op één oor liggen. Dat denken Britse onderzoekers. 

Nederlandse Volks Unie Twents Carmel College

Maakt het uit wat voor politieke ideeën een leraar heeft? Mag een docent bijvoorbeeld fel anti-politie of anti-buitenlanders zijn? Nee, vindt het Twents Carmel College. Daar is een leraar ontslagen omdat hij zich extreemrechts uitte.

robots creatieve opleiding kunstacademie

Robots nemen de wereld over. Of nou ja: ze nemen ons steeds meer werk uit handen. Over twintig jaar is misschien wel de helft van de banen overgenomen door robots. Hoe zorg je dat je later toch aan de bak kunt? De Australische wetenschapper Stuart Cunningham weet hoe je ze te slim af bent. 

Jillis Roshanali American Ballet Theatre Jacqueline Kennedy Onassis School (ABT/JKO)

Aangenomen was-ie allang. Maar om daadwerkelijk naar een van de beste dansscholen van Amerika te kunnen gaan, had de Nederlandse Jillis Roshanali (17, bekend van o.a. Billy Elliott) geld nodig. Héél veel geld. Maar het is hem gelukt. Gisteren vloog de Leidenaar naar New York om aan zijn nieuwe leven te beginnen. 

JORTgeschiedenis
YouTeach

In de rubriek YouTeach vertellen lezers van 7Days elke week over hun favoriete leraar op YouTube. De digidocent die hem of haar elke toets opnieuw een voldoende bezorgt. Deze week: Lotte (17) over JORTgeschiedenis.

YouTube-leraren
De beste YouTube-leraren

Ze zijn al bijna niet meer weg te denken op YouTube: leraren die hun lesstof online nog eens rustig uitleggen. In 7Days vertelt voortaan elke week een scholier welke digidocent jou aan een dikke voldoende kan helpen. Want écht slim leren op YouTube is nog best een vak apart.

school
Blog

Elk jaar ga je in je eerste schoolweek door een rollercoaster van emoties. Woede omdat de vakantie voorbij is, goede voornemens, geluk als je je vrienden weer ziet, chagrijn over de lessen, chagrijn over de leraren, chagrijn over het huiswerk... Vink maar af: 

Arya zwaarste jongen ter wereld

Het gaat - naar omstandigheden - goed met Arya Permana, die tienjarige Indonesiër die 'de zwaarste jongen ter wereld' werd genoemd. Hij is een paar kilo afgevallen, kan weer lopen en zelfs naar school.

babypop tiener tienerzwangerschap

Hij jankt, heeft honger en kakt als een bezetene. En kan nooit alleen gelaten worden. Onder andere Australische jongeren krijgen van school weleens een week(end) een levensechte babypop mee naar huis. De zorg daarvoor is zó afschrikwekkend dat je wel uitkijkt om tienermoeder of -vader te worden, is het idee. Maar het helpt niet. Sterker nog: de...

Let's YouTube Beeld en Geluid Latooys

Moet je komend schooljaar voor CKV op pad? Of willen je ouders elk weekend cultureel verantwoorde dingen met je doen? Tip: in oktober opent 's werelds eerste YouTube-tentoonstelling. In Hilversum. We vroegen een woordvoerder van Beeld & Geluid, het media-instituut dat de tijdelijke expo organiseert, wat je kunt verwachten.

tropenrooster zomer strand
Schoolnieuws

Is jouw school alweer begonnen? En zit je al de hele week te zweten in een muf klaslokaal? Wees dan maar jaloers op leerlingen van zeker tientallen andere scholen. Die hebben sinds gisteren een tropenrooster, blijkt uit een rondgang van ...

Mima Ito Olympische Spelen
Dossier Olympische Spelen

Het wordt voor de Japanse Mima Ito (15) vast gek om na de vakantie weer naar school te gaan. 'Wat heb jij deze zomer gedaan, Mima?' 'Oh, brons gewonnen op de Olympische Spelen, en jij?' Sinds deze week is ze de jongste olympische pingpong-medaillewinnaar ooit. 

tiener zwanger school bevallen
Schoolnieuws

Als de schoolleiding je moeder belt, heb je meestal een probleem. Maar je hebt pas écht kopzorgen als ze je moeder bellen omdat je net op school bevallen bent van een zoontje. Dat is precies wat de Amerikaanse Caitlin Ownby (net 17) overkwam. 'Ik wist niet dat ik zwanger was.'

school rule absence
Schoolnieuws

Op de middelbare school leer je méér dan alleen Franse woordjes en de geschiedenis van de mensheid. Je leert er als het goed is ook je problemen oplossen. Maar hoe pakken leraren dat aan? Een school in Arkansas (VS) bedacht daarom en behoorlijk drastische maatregel...

ongesteld topsport menstruatie
Dossier Olympische Spelen

'Ik ben gisteren ongesteld geworden, daarom was ik wat slap en moe.' Dat zei de Chinese zwemster Fu Yuanhui nadat haar estafetteteam teleurstellend vierde was geworden op de 4x100 meter. Een slappe smoes voor een 'slechte'...

cijferlijst De Passie
Schoolnieuws

Hoop je dat een prachtige cijferlijst in je examenjaar je toegang geeft tot je droomstudie? Opgelet: wie pas in 6-vwo of 5-havo z'n best gaat doen, is te laat. Daarvoor waarschuwt de Erasmus Universiteit Rotterdam. Die kijkt juist naar de cijfers van het jaar ervoor. En de Erasmus is waarschijnlijk niet de enige instelling die dat doet.

konijn huisdier sneeuw

Om te janken zo verdrietig: als je huisdier wegloopt. En ondanks een grote zoekactie nooit meer terugkomt. Of nou ja... nooit? Een konijn in Meppel dook na bijna zes jaar weer op!

münchen aanslag
Dossier terrorisme

Bij een schietpartij in het Zuid-Duitse München zijn vrijdagavond tien doden gevallen. Om moedeloos te worden, zo veel aanslagen lijken er de laatste tijd te worden gepleegd. Toch is dit volgens de politie geen terrorisme. Waarom niet? En wat is dat dan wel?

softbal damishah charles

Deze zomer voelt als één grote homerun voor Damishah Charles (18). Ze staat momenteel met Oranje op het WK softbal in Canada en verhuist daarna naar de Verenigde Staten om zich verder te ontwikkelen. Want softbal in Nederland, tsja, daar leert ze niet meer zo veel van.

Turkije staatsgreep coup

'President Erdogan is hier de baas, maar dat kunnen wij beter.' Zoiets dacht een grote groep Turkse militairen. Met tanks en vuurwapens namen ze vrijdagavond overheidsgebouwen en belangrijke plekken over om voortaan de baas te kunnen spelen in Turkije. Een coup of staatsgreep, heet dat. Die lijkt te zijn mislukt, maar zo'n 290 mensen zijn...

Poepershoek rare plaatsnamen
Quiz

Kun je echt naar De Hel verhuizen? Een ommetje maken in Boze Wolf? Een grote boodschap doen in Poepershoek? Welke van onderstaande vijftien plaatsnamen hebben we uit onze duim gezogen? Doe de quiz!

aanslag Istanbul luchthaven Ataturk
Dossier terrorisme

En wéér is het mis in Turkije. Bij een aanslag op het vliegveld van Istanbul zijn tientallen doden en meer dan honderd gewonden gevallen. Zit terreurgroep IS achter deze aanslag? Dat zou best kunnen. Dit is wat je moet weten over dit bloedblad. 

bloggers blogredactie 7Days

Heb jij een enorm schrijftalent, humor, een vleugje zelfspot en overal een mening over? Dan zoeken we jou! 7Days heeft namelijk plek voor enkele nieuwe bloggers.

huiswerk leren leertips wetenschap
Schooltips

Ben je al aan het aftellen tot de zomervakantie? Maar wordt jouw vrijheid nog gehinderd door een flink aantal proefwerken? Met deze zeven wetenschappelijke inzichten overleef jij je toetsweek wel.

examen fraude ontslagen

Hij bedoelde het heus goed, maar heeft zijn leerlingen alleen maar problemen bezorgd. Een leraar van het Walburg College in Zwijndrecht is op staande voet ontslagen omdat hij volgens de Onderwijsinspectie foute examenantwoorden van zijn leerlingen heeft verbeterd. De scholieren moeten het examen opnieuw doen.

aanslag orlando Pulse homobar IS
Dossier terrorisme

Een schietpartij in een homobar met tientallen doden. Zo veel, of eigenlijk zo weinig, was zondag al bekend over het bloedbad in de Amerikaanse stad Orlando. Nu, een dag later, is er veel meer duidelijk. Een overzicht. 

tinder dating-app minderjarigen verboden

Ben jij nog geen 18 en hoop je de liefde van je leven (of van deze week) te vinden via Tinder? Da's pech. De datingapp maakt daar een eind aan: minderjarigen zijn er vanaf volgende week niet meer welkom. Maar ja, wie gaat dat controleren?

alligator krokodil golfbaan

'HELP! Er loopt hier een dino!' Een groep golfers in de Amerikaanse staat Florida schrok zich rot toen ze ineens een enorm beest de baan zagen oversteken. 

Kiki Bertens Roland Garros

Kiki Bertens (24) is in topvorm. Ze sloeg donderdag de nummer 9 van de wereld van de baan en staat hierdoor vrijdag in de halve finale van Roland Garros. Het is voor het eerst in járen dat een Nederlandse tennisser het zo supergoed doet op dit belangrijke toernooi in Frankrijk. Haar succes in cijfers:

examencursus verbetering onderwijs
Schoolnieuws

Samen met onze collega's van jongerenkrant Scholieren.com organiseerden we dit jaar de schoolplannenwedstrijd. De opdracht: bedenk een plan om het middelbaar onderwijs te verbeteren. Uit alle inzendingen kozen we deze week een winnaar, de zeventienjarige Coen Jegers. Hij wil Frans en/of Duits niet meer verplichten voor vwo-leerlingen...

Sander Dekker staatssecretaris Onderwijs motivatie
Schoolnieuws

Hoe kan het onderwijs volgens jou beter? Dat vroegen we begin dit jaar aan Nederlandse jongeren. De twintig beste ideeën gaven we vorige week aan staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs). Dit zijn zijn reacties op een aantal voorstellen: 

sander dekker staatssecretaris Onderwijs
Schoolnieuws

Hoe kan het onderwijs volgens jou beter? Dat vroegen we begin dit jaar aan Nederlandse jongeren. De twintig beste ideeën gaven we vorige week aan staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs). Daar was-ie blij mee: ‘Dit zouden we vaker moeten doen.’

scholieren motivatie saai
Schoolnieuws

Nederlandse scholieren zijn ongemotiveerd. Sterker nog: als je Nederlandse scholieren vergelijkt met scholieren over de hele wereld, scoren wij het allerlaagst. Dat blijkt uit een rapport van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. 

sander dekker staatssecretaris Onderwijs

De examens van 2016 zijn nog niet eens voorbij, maar hebben nu al een recordaantal klachten opgeleverd bij het LAKS. Maandagmiddag stond de teller op bijna 175.000 meldingen. Toch baart dat staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) niet per se zorgen. 'Een beetje rust bewaren kan geen kwaad', zegt hij in een interview met 7Days en...

sander dekker staatssecretaris Onderwijs

Eindexamenleerlingen opgelet! Ben je de examens al meer dan zat? Nog even kiezen op elkaar voor de laatste loodjes! Ook staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) steekt je in onderstaande videoboodschap nog graag een hart onder de riem. Zet 'm op! 

paard kledingwinkel paspoppen Mijdrecht

'Er staat een paard in de gang, jaja een paard in de gang...' Ben je rustig aan het shoppen voor nieuwe kleding, stapt er ineens een paard de winkel binnen. Dat gebeurde zaterdagmiddag in Mijdrecht. 

eindexamen nietjes examen Dekker

Scholieren kunnen hoog en laag springen, maar staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) gaat er niet voor zorgen dat er voortaan nietjes in de eindexamens worden geslagen. 'Er zijn dingen die ze héél goed zelf kunnen regelen', zo reageert hij op een 'nietjespetitie' en zo'n 450 klachten bij het LAKS.

smartphone verslaving internet verslaafd social media
Schoolnieuws

Kun jij 48 uur zonder smartphone en social media? Klas 1b van het Lorentz Lyceum in Arnhem nam deze week de proef op de som. Maar dat verliep niet bepaald vlekkeloos. De leukste reacties op een rij. 

examentrucjes sluiproute slagen dekker
Schoolnieuws

Docenten leren scholieren trucjes om hun eindexamencijfer op te krikken, meldde RTL Nieuws woensdag. Door bijvoorbeeld signaalwoorden te stampen, zouden ze met bar weinig taalkennis toch kunnen slagen. Maar staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) gelooft dat niet, zegt hij in een interview met...

rijles rijbewijs kopen fraude parijs

Kun jij niet wachten tot je rijles mag nemen om zo snel mogelijk zelfstandig rond te tuffen? Heb jij even pech dat je niet in de buurt van Parijs woont! Daar kon je je rijbewijs tot voor kort gewoon kopen. Lessen? Examen doen? Helemaal niet nodig, zolang je maar betaalde! 

eindexamens examens examen tips
Schooltips

Voor ruim 200.000 scholieren zijn de Weken van de Waarheid aangebroken: de eindexamens. Doodeng misschien, maar met deze slimme trucs (oké, en genoeg leren) prima te tackelen. Ook handig voor gewone proefwerken bovendien. - Door Kim Einder en Scholieren.com

rusland doping sochi olympische spelen

In 2010 won Rusland op de Olympische Winterspelen in Vancouver nog 'maar' 15 medailles. Vier jaar later in Sotsji meer dan het dubbele: 33 medailles, meer dan welk ander land dan ook. Hoe konden die Russen ineens steengoed zijn? Omdat tientallen sporters doping kregen van de Russische overheid. Dat heeft de 'dopingdirecteur' van de Olympische...

scholieren universiteitsbibliotheek leren eindexamens UB examen huiswerk studeren
Schoolnieuws

Ga jij als scholier weleens leren in een universiteitsbibliotheek? Dat wordt je niet altijd in dank afgenomen door studenten, de 'eigenlijke' gebruikers. Zeker nu veel eindexamenkandidaten er hele leermarathons houden, wordt hier en daar flink geklaagd, meldt ...

Antonette propedeuse schooldiploma
Schoolnieuws

Je hebt leergierig en je hebt héél leergierig. De Amerikaanse Antonette (17) behoort tot de laatste categorie. Eind vorige week haalde ze ujhalvast haar propedeuse, een soort 'tussendiploma' op weg naar je bachelor. En dat terwijl ze haar middelbareschooldiploma nog niet eens op zak heeft... 

busongeluk België Slangen Reizen

Wat een leuk tripje naar Parijs had moeten worden, werd eerder een nachtmerrie. In België knalde vrijdag een vrachtwagen boven op een Nederlandse dubbeldekkerbus. 24 Nederlanders en één Belg raakten gewond. De feiten op een rij.

eindexamen tips voorbereiding spullen examens
Blog

Help, bijna eindexamens! Raak je al compleet in de stress? Nergens voor nodig. Als je de afgelopen jaren enigszins hebt opgelet en de afgelopen weken hebt geleerd, is de kans dat je zakt vrijwel nihil. En met deze 7 must-have spullen wordt het overleven van je examentijd al helemaal een makkie. 

smartphoneverslaving smartphone telefoon verslaafd junk

Kun jij je smartphone nog wegleggen? Of ben je er stiekem behoorlijk aan verslaafd? De helft van de Amerikaanse tieners voelt zich een smartphonejunk, blijkt uit onderzoek van stichting...

Domien Verschuuren 3FM dj vlogger YouTuber
Dossier DYTG

Hee, wie liep daar nou op de Dutch YouTube Gathering? Domien Verschuuren! Maar da's toch een 3FM-dj, geen vlogger? Nou, mooi wel dus. Onze blogger Tim vroeg 'm hoe zijn prille vlogcarrière verloopt. - Door Kim Einder en Tim Schaap

schietles school
Schoolnieuws

Tussen wiskunde en Frans door even een uurtje schieten. Smithfield Selma High School in het Amerikaanse North Carolina heeft sinds kort een schietbaan op school. En niet alleen maar vanwege de landmacht-vervolgopleiding waar de school mee samenwerkt. Ook om de leerlingen verantwoordelijkheid bij te brengen. 

koninginnedag 2016

Meestal is een reisgids van een paar jaar oud nog prima. Maar niet als het om Koningsdag gaat. Toeristen met een boekje van vóór 2013 kwamen zaterdag, op 30 april, naar Amsterdam om 'Koninginnedag' te vieren. Drie dagen te laat dus, en oh ja: het heet inmiddels anders...

franky zapata flyboard air

Zonder vliegtuig of luchtballon door de lucht zweven? Het lukte een Fransman zaterdag ruim twee kilometer lang. Met een 'echt' hoverboard (dus niet zo'n ding op wieltjes) vloog hij langs de Franse kust naar een wereldrecord.

samsom Nieuwe School onderwijs Van 't Zelfde
Schoolnieuws

Hij is helemaal geen minister van Onderwijs, maar bemoeit zich er nu toch mee. Vandaag kwam PvdA-baas Diederik Samsom met een plan om het onderwijs te verbeteren. De titel: De Nieuwe School (al is hij niet specifiek van plan een hele nieuwe school op te richten). Een peperduur plan. Vier vragen en antwoorden.

the internet is down the musical AVbyte

Help! Paniek! Mayday, mayday! Dat is vast zo ongeveer wat er door je heengaat als internet het niet doet. De videomakers van AVbyte, zelf nogal verslaafd aan hun verbinding, maakten een video over zo'n bescheiden ramp. Geheel in hun stijl: The Internet Is Down - THE...

ongeval ongeluk redding helpen held omstandereffect

Wat doe je als je ziet dat iemand verdrinkt? Hoe meer mensen getuige zijn van een ongeluk, hoe minder er te hulp schieten. Dat doen die ‘lafaards’ niet expres, maar ligt aan hun reflexen, ontdekte wetenschapper Ruud Hortensius aan Tilburg University.

Boko Haram school aanvallen
Dossier Boko Haram

Boko Haram, zo heet de terreurgroep die Nigeria al jaren teistert. Vrij vertaald: 'Westers onderwijs is verboden'. Deze moslimextremisten deinzen niet terug voor geweld en hebben het vaak op scholen gemunt. Waarom en hoe? We leggen de zaak uit in 7 cijfers.

japan aardbeving vulkaanuitbarsting
In beeld

Noodlot na noodlot treft Japan deze week. Het zuidelijke eiland Kyushu werd afgelopen dagen geteisterd door twee aardbevingen, een paar naschokken én een kleine vulkaanuitbarsting. Tientallen mensen kwamen om, zeker duizend anderen raakten gewond.

monstertruck ongeluk haaksbergen

Een stuntshow hoort op het nippertje goed te gaan. Maar anderhalf jaar geleden ging het in Haaksbergen héél erg mis. Toen stuntman Mario D. met zijn monstertruck het publiek inreed, kwamen drie mensen om. Vandaag kreeg D. zijn straf: vijftien maanden cel. Zeven dingen die je moet weten over deze stuntramp. 

Enzo Knol Joy Beautynezz VEED Awards
Dossier VEED

En de beste YouTubers van Nederland zijn... Enzo Knol en Joy (Beautynezz)! Op YouTube-festival VEED wonnen ze vrijdagavond de prijzen voor Beste Mannelijke en Beste Vrouwelijke YouTuber.

scholieren Ted Cruz Bronx New York spijbelen
Dossier verkiezingen VS

Spannend: een presidentskandidaat die jouw school bezoekt! Maar nee, een groep leerlingen in New York had allesbehalve zin in de Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz. 'Als hij langskomt, gaan we met z'n allen spijbelen', dreigden ze. Het werkte:...

Brittany Stimson admission Ivy League university
Schoolnieuws

Ze schreef zich maar gewoon overal in, in de hoop misschien voor één universiteit te worden geselecteerd. Maar het toelatingsessay dat examenkandidaat Brittany Stinson schreef, is zó ontzettend goed dat maar liefst zes Amerikaanse topuniversiteiten graag willen dat ze komt studeren. Zés!

armin van buuren dj show jongeren minderjarigen kinderen

Baal jij als een stekker omdat je als minderjarige bijna nooit naar een dancefeest kunt? Goed nieuws! DJ Armin van Buuren geeft binnenkort twee shows waar ook jongeren naartoe mogen. Op 29 en 30 april in Den Bosch.

The Voice Kids finale Esmee

'Ik dacht dat het een 1 aprilgrap was of zo.' Nog steeds verbouwereerd staat The Voice Kids-winnares Esmée vrijdagavond op het podium. Het felbegeerde beeldje in haar ene hand, een cheque voor een studiebeurs van 25.000 euro in de...

The Voice Kids finale Esmee

En The Voice Kid 2016 is geworden..... Esmée (13)! In een bomvolle studio in Hilversum gaf de Almelose (Team Ilse DeLange) haar concurrenten Selenay, Imani, Bodine, Jaco en Alexander het nakijken. Ook 7Days zat vrijdag in de studio. De zeven opvallendste gebeurtenissen op een rij.

yorick van deutekom bowling bowlen EK

Ja, bowlen is een echte sport. En nee, één strike is voor hem niks bijzonders meer. Yorick van Deutekom (17, links op de foto) verdedigde afgelopen week zijn juniorentitel op het EK in Reykjavik (IJsland). Helaas: hij ging 'slechts' met drie keer brons naar huis. We interviewden 'm toen hij nog midden in de race zat.

johan cruijff uitspraken quotes citaten

Maar liefst zes onbegrijpelijke uitspraken van Johan Cruijff waren zó bijzonder, dat ze in de Van Dale belandden. Kun jij het prachtige Cruijffiaans van de onzin onderscheiden? Maak...

stress scholieren burn-out opgebrand oververmoeid
Stop met stressen

Je bent doodop en barst al bijna in huilen uit als je alleen maar naar je agenda kíjkt. Ken je dat? De helft van de scholieren is wel eens thuisgebleven van school door oververmoeidheid of stress, concludeert tv-programma EenVandaag. De belangrijkste resultaten van diens...

dutch comic con outfits verkleed kleding

Superhelden, manga-figuren, horrorpersonages... Op de Dutch Comic Con in Utrecht dit weekend liepen de vreemdste en prachtigste wezens rond. De beurs voor fans van games, strips, fanatsy en cosplay trok ongeveer 30.000...

Zit er dit jaar misschien iets in de paaseitjes, wat het puberbrein op hol doet slaan? Waar het ook door komt: de politie had het dit paasweekend wel érg druk met het in bedwang houden van pubers. Een overzichtje van alle tienerterreur. 

aanslagen Brussel
Dossier terrorisme

Een stuk of elf doden door explosies op het vliegveld, zo'n twintig bij het metrostation en nog meer dan honderd gewonden. Dat is de trieste tussenstand van de aanslagen in Brussel dinsdagmorgen. De gevolgen van dit terreur zijn lang niet alleen in Brussel zelf te merken. De gevolgen op een rijtje.

abdeslam arrestatie aanslagen Parijs
Dossier terrorisme

Hoera! Goed nieuws uit Brussel. Speciale agenten arresteerden daar vrijdag Salah Abdeslam. Hij is een van de belangrijkste verdachten van de aanslagen in Parijs. Maar liefst 126 dagen is naar hem gezocht. Hoe de politie hem te pakken kreeg? Een tijdlijn.

vluchtelingenplan Europese Unie Turkije
Dossier vluchtelingen

De EU-landen en Turkije zijn eruit. Ze gaan sámen de vele asielzoekers opvangen. En sámen voorkomen dat vluchtelingen, met gevaar voor eigen leven, in gammele bootjes naar Europa varen. Hoe? Met dit plan:

rampoefening Londen

Het leek net echt. In een lege fabriekshal in Londen vond deze week de grootste rampoefening van Europa plaats. Zeven metrostellen waren naar binnen gesleept, tweeduizend acteurs en figuranten waren geschminkt met nepbloed en honderden hulpverleners zetten vier dagen lang alles op alles om iedereen te 'redden'. Zodat ze dat ook kunnen bij een...

stuktv aap dierentuin

Een bizar verhaal: toen de YouTubers van StukTV een al dertig jaar verlaten dierentuin binnensneakten, stuitten ze op een eenzaam achtergebleven slingeraap. Zielig! Moet dat beest niet meteen weggehaald worden? Nou, zo simpel is het niet. Zes vragen en antwoorden.

bokito app gorilla zingen

Lijken gorilla’s jou niet bepaald de gezelligste, vrolijkste dieren? Think twice. Ze kunnen zomaar in gezang uitbarsten, zo hebben onderzoekers in Duitsland ontdekt. 

Oliver Bridgeman Syrië vast paspoort

De Australische Oliver (19) wilde iets goeds doen voor oorlogsslachtoffers in Syrië. Met gevaar voor eigen leven ging hij er vorig jaar vrijwilligerswerk doen. Maar nu hij naar huis wil, kan dat niet meer: de Australische regering heeft zijn paspoort geblokkeerd. Ze denken dat hij een IS-strijder is geworden.

Nederlandse jongeren die elkaar naaktfoto's sturen, zijn illegaal bezig. Volgens de wet is sexting het verspreiden van kinderporno, zelfs als je dat helemaal niet zo bedoelt. In de Amerikaanse staat New Mexico wordt die wet geschrapt. Tieners mogen er voortaan legaal sexten. Goed idee, of juist...

Den Bosch winkelpand ingestort

'Het leek erop alsof het gepland was, zo netjes stortte het in elkaar.' Bosschenaren keken zaterdagavond raar op. Een winkelpand in het centrum stortte ineens in. Compleet vanuit het niets! Van het hele pand is niks meer over, maar wonderwel vielen er geen slachtoffers. Kijk hieronder hoe het pand ineens neerviel. 

huttentocht Noorwegen Nederlanders

Paniek! Alarmbellen! Alle lawinehonden uitgerukt! Dertien Nederlanders werden vrijdag vermist in Noorwegen. In gevaarlijk lawinegebied. Na het verzenden van een noodsignaal waren ze onbereikbaar. Wat was er aan de hand?

eindexamens wiskunde vragen onjuist

Dik honderd wiskundeleraren zijn boos. Al bijna vier jaar. In een vwo-eindexamen van 2012 stonden twee onmogelijk lastige vragen, vinden ze. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE), de organisatie die de eindexamens regelt, vindt die klacht onzin. De leraren startten daarom een petitie. Wat boeit dat nú nog? En wat betekent dat voor jou?

brexit uitleg

'Oké, we willen best in de Europese Unie blijven. Maar alleen als we ons niet meer aan alle regeltjes hoeven te houden.' Dat eiste de Britse premier Cameron deze week. Na heel lang vergaderen hapten de andere EU-leiders toe. Voorlopig geen #Brexit (exit van Groot-Brittannië uit de EU) dus. Maar wat bóeit dat nou? Vier vragen en antwoorden. 

Ola Enzler kort verhaal schrijfwedstrijd

Ola Enzler (15) is misschien wel de beste kort-verhalen-schrijfster van Nederland en Vlaanderen. Met haar stuk De dokter en de dood won ze zaterdag de schrijfwedstrijd Mijn Kort Verhaal van onder andere Scholieren.com. De prijzen zijn niet de minste: zo verschijnt haar verhaal in het ...

junior songfestival tv internet youtube

Fans van het Junior Songfestival opgelet: het programma wordt niet meer uitgezonden op tv. Alleen nog op internet, maakte presentator Jan Smit donderdag bekend. 

Wie in de Amerikaanse stad Palo Alto opgroeit, heeft het ogenschijnlijk allesbehalve slecht. De meeste tieners wonen er in grote huizen, hebben dure hobby's en doen het uitstekend op school. Waarom plegen er dan toch zo veel zelfmoord? Daar komt nu onderzoek naar.

Video

Waarom kun je 's ochtends je bed niet uitkomen, kun je je ouders wel wurgen (niet doen hoor!) en dolgraag met twaalf vrienden in één boodschappenkarretje van een steile helling af rijden? Allemaal de schuld van je brein. En je hormonen in dat brein. De jongens van YouTube-kanaal ASAPScience leggen het uit. 

Kun je rond Valentijnsdag ook op jouw school rozen kopen en laten bezorgen bij je crush? En voel je je ellendig omdat je er dit jaar wéér geen kreeg? Dat rotgevoel wilde een Amerikaanse jongen zijn vrouwelijke schoolgenoten besparen. Daarom kocht hij bloemen voor alle ruim achthonderd meisjes. Aaahw!

Francien Regelink laat je tieten nog eens zien sexting naaktfoto seksfoto

Ze is trendsetter tegen wil en dank. Francien Regelink was vijftien toen ze haar borsten via de webcam aan een populaire jongen uit haar klas liet zien. Een screenshot ging de hele school door. Nu is ze 29, komen zulke sextingschandalen veel vaker voor en schreef ze een boek over haar ervaring.

Francien laat je tieten nog eens zien sexting naaktfoto seksfoto
Tips

Een Twitter-fittie die helemaal uit de hand is gelopen. Een roddelmail die per ongeluk naar het slachtoffer is gestuurd. Een foto of beschamende opmerking waar je spijt van hebt. Wat als je een gigantische uitglijer maakt op social media waar iedereen commentaar op heeft?...

'Jongen, trek die jurk eens gauw uit!' Zoiets riep een Amerikaanse conciërge vorige week tegen een van zijn leerlingen. De 13-jarige Austin Lacy had op een verkleeddag van school een Elsa-outfit aangetrokken, van de prinses uit Frozen. Maar volgens de schoolleiding zouden jongens niet in een jurk horen. Ook niet voor de grap. 

sprint-vwo in vijf jaar
Schoolnieuws

Ben jij te ongeduldig en - vooral - te slim om het vwo in zes tergend trage jaren te doen? Goed nieuws: op een aantal scholen kun je vanaf september je vwo-diploma al in vijf jaar halen. Een experiment van staatssecretaris Dekker. Vier dingen die je hierover moet weten. 

hardlopen Annemerel hardloopblogger tips

Steeds verder, sneller en populairder. Zo verging het hardloopblogger Annemerel de Jongh (26) de afgelopen jaren. Na vijf marathons en zo’n zesduizend blogs vond ze het tijd voor een boek vol hardlooptips. Hieronder geeft ze er ook een aantal. Door Kim Einder

YouChoose

In de rubriek YouChoose vertellen lezers van 7Days over hun favoriete kanaal op YouTube. Deze week: Luco (13) over VakoGames.

neushoorn ontsnapt WILDLANDS Sarah

Bijna alle dieren in Dierenpark Emmen verhuizen deze winter naar het nieuwe park WILDLANDS even verderop. Die mega-operatie verloopt grotendeels prima. Alleen de nukkige neushoorn Zarah had absoluut geen zin om te verkassen. Haar verhuisfilmpje werd daardoor een hit op social media.

Nk debatteren scholieren stedelijk gymnasium utrecht romée lind
Schooltips

Dit weekend won ze met haar schoolteam (het Stedelijk Gymnasium Utrecht) het NK debatteren voor scholieren én werd ze uitgeroepen tot beste individuele debater. Als er iémand verstand heeft van debatteren, is het Romée Lind (16, rechts op de foto) wel. Ben jij nog niet bepaald een pro? Dan heb je vast iets aan haar tips.

In beeld

De Snowzilla wordt-ie ook wel genoemd. De Snowmageddon. Het Sneeuwmonster. De Horrorsneeuwstorm des Doods. Hoe dan ook: het sneeuwde dit weekend kei- en keihard in het oosten van de VS. Zeker achttien mensen kwamen om. Zelfs in grote steden als New York en Washington D.C. lag het openbare leven plat. Dat zag er zo uit...

Het gonsde al twee dagen van de geruchten. Maar nu kan de beschuit met muisjes echt op tafel: One Direction-zanger Louis heeft een kind. 'Het doet me plezier om te zeggen dat mijn zoon gisteren geboren is', schrijft hij op Twitter. Een son voor Tomlinson!

Raar

Hoe leid je je tegenstanders af tijdens een belangrijke wedstrijd? Leerlingen van een middelbare school in Ohio hielpen hun schoolbasketbalteam een handje. Door op de tribune een bevalling na te doen.

 

'Dit is wat er gebeurt als je je hele jeugd energiedrankjes drinkt'. Die opmerking plaatste de Britse Dion (18) bij een Facebook-foto van zichzelf. Op dat plaatje is te zien hoe Dions hartslag gemonitord...

In welke kleedkamer mag een transgender-leerling zich omkleden voor gym? In die van het geslacht waar-ie gevoelsmatig bijhoort, of in die van wat er in diens paspoort staat? Een school in de VS maakt het wel heel ingewikkeld. Omdat er één transgenderleerling op school zit, worden er voor alle leerlingen 'pashokjes' in de kleedkamers gebouwd. ...

papieren agenda Magister plannen
Schoolnieuws

Leuk hoor, dat Magister. Of zo'n agenda-app. Maar op een school in Ede is de ouderwetse papieren agenda voor de meeste leerlingen weer verplicht. Want plannen op papier werkt toch een heel stuk beter, vindt de schoolleiding. 

Dossier mediawijsheid

De hele school had het gezien. Maandenlang zijn naaktfoto’s van tientallen meisjes van het Vakcollege Tilburg op Instagram gepost. Kiekjes die ze waarschijnlijk in blind vertrouwen naar hun vriendjes hadden gestuurd. Hadden ze natuurlijk nooit moeten doen. Maar wat kun je doen als er tóch zoiets...

Golden Globes Homeland 2013 prize award winner
agenda

Oké, qua hysterie en paparazzi-waarde steken de Golden Globes misschien een beetje magertjes af naast de nog veel bekendere Oscars. Toch gaan ook deze film- en tv-prijzen zondag naar niet bepaald de minsten. En zijn er nog meer redenen om de Globes-uitreiking in Los Angeles te volgen.

fruit plukken australië working holiday visum
Tussenjaar

Droom jij ervan om na je examen al backpackend en werkend door Australië te reizen? Je zult er met open armen worden ontvangen! Australië kampt namelijk met een tekort aan werkende backpackers.

eindexamens schoolcijfers examen beste middelbare school
Schoolnieuws

Welke middelbare school is de beste van Nederland? Dat is enorm lastig te zeggen, maar RTL Nieuws geeft wel een béétje een indruk. Het medium onderzocht hoe scholen presteren op de eindexamens. En gaf elke school een rapportcijfer.

Amerikaanse presidentskandidaat Deez Nuts
Dossier verkiezingen VS

Het gaat lekker met Deez Nuts (16). De tiener voert nog steeds campagne om president van de VS te worden. Ook al is-ie daar bijna twintig jaar te jong voor. 'Ik wil het zo lang mogelijk volhouden.'

obama executive order presidentiële bevoegdheid

De Amerikaanse president Obama is het zat. Hij wil al jaren iets doen tegen de vele schietpartijen in de VS, maar een deel van de regering werkt hem tegen. Daarom wil hij nu zijn presidentiële joker inzetten. Met een executive order kan-ie de wapenwet strenger maken zónder dat het Congres hoeft in te stemmen. Hoe zit dat?

Denk jij dat je Facebook van haver tot gort kent? Mis! Voor wie één keer goed in z'n instellingen duikt, gaat een wereld open. Hoe kun je bijvoorbeeld die irritante Candy Crush-verzoeken uitschakelen en wat als je nog op een andere computer staat ingelogd? Zeven tips. 

Jongeren volgen het nieuws niet meer? Hoezo? Er zijn er genoeg die onze artikelen, uitlegverhalen, overzichten, video's en blogs onder ogen krijgen via onze krant, website, social media en in onze app. Jij nog niet? Hieronder zeven redenen om dat wel te gaan doen...

oudjaar 2015 vuurwerk brand

Heb je een gezellige Oud & Nieuw gevierd? En heb je al je vingers nog? Mooi! 2016 begon echter niet overal zo gemoedelijk. Een greep uit de incidenten.

Munchen aanslagen dreiging terreur

Terwijl jij in een oliebol hapte of een grondbloem wegsmeet, vierden mensen in München een heel wat minder relaxte oudjaarsavond. Inlichtingendiensten hadden ontdekt dat er mogelijk aanslagen gepleegd zouden worden. De feiten op een rij.

Schoolnieuws

Ze ziet eruit als de perfecte leerling, en qua absenties is ze dat ook. De Amerikaanse eindexamenkandidaat Essence Mitchell heeft al sinds de kleuterklas geen enkele dag gemist op school. 

terreurgroep IS ISIL ISIS kalifaatgezin jihadgezin Huizen
Dossier IS

Ken je dat verhaal van het 'gevaarlijke jihadgezin' uit Huizen nog? Dat met kinderen en al naar Syrië wilde afreizen om met IS mee te vechten? Nou eh, ze gingen niet. En waren dat nooit van plan. Maar hun hardhandige arrestatie en alle media-aandacht dan? Dat was een blunder van de inlichtingendienst. Vijf dingen die je moet weten over deze...

Zangeres Dee (18), planeetontdekker Tom (18), presidentskandidaat Deez Nuts (16)... Elke papieren 7Days stond dit jaar bomvol jongeren die in het nieuws waren. Hoe is het ze sindsdien vergaan? In deze interviewreeks blikken we terug. 

Oproep: Hoe kan het onderwijs volgens jou beter?

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: gif jpg png txt rtf html pdf doc docx odt ppt pptx odp xls xlsx ods xml.
Schrijfwedstrijd

Hoe kan het onderwijs in Nederland verbeteren? Er zijn genoeg volwassenen die daar over nadenken. Maar als iemand weet hoe het onderwijs beter kan, dan ben jij het wel. Je bent niet voor niets scholier. Zijn er in dit digitale tijdperk niet veel slimmere en leukere manieren om te leren dan met een papieren boek in een muf klaslokaal?...

school onderwijs Dekker schooltips leertips onderwijsblogs onderwijscolumns
School

Nieuwe plannen van de minister van Onderwijs, handige tips voor hogere cijfers en de beste blogs van jongeren over hun scholierenleven. Dat en meer vind je nu op Sevendays.nl/school.

Na heel veel smeekbedes van trouwe lezers konden we niet anders: binnenkort lanceren we eindelijk onze app: 7Days Nieuws. Hierin lees je elke dag het belangrijkste nieuws, handige uitlegverhalen, opmerkelijke gebeurtenissen, scherpe blogs van jongeren en tips waar je wat aan hebt.

De schietpartij in San Bernardino vorige week was de zoveelste in de VS dit jaar. Een man en een vrouw schoten in een zorgcentrum om zich heen: veertien doden. Waarom stelt de VS niet gewoon een wapenverbod in? Vijf dingen die je daarover moet weten...

In beeld

Met de beste bedoelingen vloog de Indiase premier Narendra Modi deze week over de overstroomde regio Chennai. Door de zwaarste regenval in honderd jaar zijn daar al honderden mensen omgekomen en moesten honderdduizenden anderen hun huizen uit. Heel lief dat de premier...

Geef het maar toe: als je er voorbij zapt, blijf jij vast óók hangen. Het Sinterklaasjournaal trekt dagelijks vele honderdduizenden kijkers. Lang niet alleen maar kleuters dus. Die panische Pieten, de kneuterige studio en de goeie ouwe Dieuwertje Blok... Puur jeugdsentiment voor iedereen die in of na 2001 in de Sint geloofde. Maar wedden dat je...

Afgelopen week hadden we de rampzaligste stagiaire ooit over de vloer. Ze heet de Perspiet, kwam schrijven voor ons krantenbroertje Kidsweek (onze redactie maakt niet alleen 7Days, maar ook een krant voor 7- tot 12-jarigen) en liet een spoor van vernielingen, mislukte interviews, gemiste deadlines, wanhopige redacteuren en...

Sorry...

Spellen kunnen we hier op de 7Days-redactie doorgaans als de beste. Maar tellen, dat schoot er deze week een beetje bij in. Sorry, trouwe lezers: we hebben in een deel van de kranten van 4 december (week 49) een puinhoop van de paginanummering gemaakt. 

Wat gebeurde er precies op 13 november in Parijs? Waarom heeft IS ze gepleegd? En was er vervolgens in België aan de hand?  In dit dossier vind je alle informatie over de aanslagen in Frankrijk en nasleep daarvan. 

smartphone verslaving social media jongeren
Dossier mediawijsheid

Geweldige uitvinding, die smartphone. Waarschijnlijk zit je er dag en nacht aan vastgekleefd. Maar wat als je echt verslaafd bent en niet meer zonder kunt? Nomofobie, heet dat (doe hier de test). Zou je best wel wat vaker van je smartphone willen afblijven maar wil...

aanslagen Parijs jongeren angst
Dossier terrorisme

Een week na de gruwelijke aanslagen probeert Parijs weer op te krabbelen. Zo goed en kwaad als dat gaat. Toeristische attracties zijn weer open, mensen gaan weer naar hun werk, jongeren moeten naar school. En dat terwijl terreurgroep IS dreigt met...

Dossier terrorisme

Geen zeven, maar 'slechts' zes aanslagen. En tot nu toe 129 onschuldige doden, plus zeven terroristen die zijn omgekomen. Dat maakte openbaar aanklager François Molins zaterdagavond bekend, aldus de Franse krant...

Dossier terrorisme

'Wij hebben de aanslagen gepleegd', biechtte terreurgroep IS het gruwelijke geweld in Parijs op. Bij schietpartijen en explosies in de hele stad kwamen vrijdagavond zo'n honderddertig mensen om het leven. Maar IS, dat zit toch in Syrië en Irak? En moet je je nu ook zorgen maken...

Dossier terrorisme

Een ware nachtmerrie werd vrijdagavond werkelijkheid in Parijs. Bij in totaal zeven aanslagen vielen meer dan honderd doden en waarschijnlijk nog veel meer gewonden. Hier lees je wat er precies is gebeurd. En hieronder wat je nog meer moet weten om deze aanslagen te kunnen...

Dossier terrorisme

Parijs was vrijdagavond doelwit van een reeks gruwelijke aanslagen, waarbij meer dan honderddertig doden vielen. En dat is helaas niet de eerste aanslag in de Franse hoofdstad dit jaar. In januari was het ook al raak, onder meer bij het Franse tijdschrift Charlie...

Dossier terrorisme

Zo'n 130 doden en 350 gewonden. Dat is de trieste tussenstand van de reeks verschrikkelijke aanslagen in de Franse hoofdstad Parijs vrijdagavond. De daders: terreurgroep IS. We zetten de gebeurtenissen voor je op een rijtje. 

apps privacy persoonlijke gegevens
Dossier mediawijsheid

Zeg eens eerlijk: lees jij wel eens die ellenlange algemene voorwaarden van een app of website? Nooit? Je bent niet de enige, maar internetbedrijven doen soms dubieuze dingen met jouw gegevens. Nike werd er dinsdag nog voor op de vingers getikt. Maar wat boeit het nou als bedrijven jouw informatie hebben? Je hebt toch niks te verbergen? Met die...

Jorden van Foreest, de jongste Nederlandse schaakgrootmeester ooit

Pas zestien jaar is-ie. Jorden van Foreest is de allerjongste grootmeester van Nederland ooit: de hoogste schaaktitel die iemand kan bereiken. Op het Hoogeveen Schaaktoernooi maakte hij deze week enorm veel indruk, al...

Bij de tijd

Zwarte-poëzie-dag? Wisten wij veel. 'Dat zal wel over gedichten over duistere krachten gaan, of poëzie met een rouwrandje', dachten we. Over boosaardige Sinterklaasgedichten desnoods. Maar nee: Zwarte-poëzie-dag gaat over iets heel anders.

De crash van vlucht MH17 veroorzaakte niet alleen diepe rouw in Nederland, maar heeft ook politieke gevolgen. Omdat het vliegtuig neerstortte op een plek waar rebellen de dienst uitmaken, is Nederland plotseling betrokken bij de al maanden durende opstand in Oost-Oekraïne. Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie bemoeiden zich er al...

Nederland is woest op Rusland. Dat land zou namelijk de rebellen in Oekraïne een raket hebben gegeven waarmee vlucht MH17 uit de lucht is geschoten. En diezelfde pro-Russische rebellen maken eerlijk onderzoek naar de ramp moeilijker. Wat als de Russen inderdaad de boosdoener blijken te zijn? Wil Nederland Rusland in dat geval een lesje leren en...

Er zijn twee mensen opepakt die mogelijk de Jumbo-supermarkten hebben afgeperst. Dat maakte de politie vandaag bekend. De twee mannen zorgden de afgelopen maanden voor veel onrust. Meerere keren moesten filialen uit het hele land ontruimd worden vanwege verdachte pakketjes. In Groningen was zelfs een explosie. Wat gebeurde er allemaal de...

Wat eerst nog best leek mee te vallen, bleek juist een zware, dubbele aanslag in de Turkse hoofdstad Ankara zaterdag. Bijna honderd mensen kwamen om. Wat is er gebeurd en wie zitten er achter dit geweld? We zetten de belangrijkste feiten voor je op een rij.

Een klas met middelbare scholieren
Schoolnieuws

Hoeveel leerlingen maken hun leraren het leven zuur? Dat zocht 7Days uit in een peiling onder bijna duizend jongeren. 80% heeft wel eens kliergedrag meegemaakt. En één op de vier scholieren zat vorig jaar in een klas die zelfs structureel een...

illustratie van een gepeste leraar
Schoolnieuws

De cupcakes vliegen door het lokaal, een leraar krijgt een grote bek of wordt juist stelselmatig genegeerd. 7Days en EenVandaag vroegen bijna duizend scholieren in een peiling naar het treiteren van leraren. Bijna een kwart van de deelnemers zat vorig jaar in een klas waarin een docent werd gepest. Twee derde vindt dat...

Een leraar op een middelbare school
Peiling gepeste leraren

Maken scholieren het leven van hun docenten vaak zuur? Die vraag stelde 7Days in een peiling met EenVandaag aan bijna duizend scholieren. 4 op de 5 deelnemers hebben wel eens kliergedrag meegemaakt in de klas. Bij 23$ werd een leraar vorig jaar structureel gepest. 2 op de 3 respondenten vindt dat scholieren meer respect moeten...

In beeld - schoolnieuws

Hoera, het is Dag van de Leraar! Terwijl jij misschien wel extra lief doet voor je docent en een keer je huiswerk (goed) maakt, hadden sommige andere leerlingen een paar uur vrij. Actiegroep Leraren in Actie riep alle Nederlandse docenten op om vandaag te staken voor meer salaris. Slechts een paar honderd kwamen in actie. Zij blokkeerden dapper...

Shalisa Junior Songfestival Jan Smit Million Lights

Het Junior Songfestival is zaterdag dik gewonnen door... Shalisa (15)! Voor haar zelfgeschreven liedje Million Lights kreeg ze twaalf punten van zowel de vakjury en de kinderjury als het publiek. Drie keer de maximale score dus!

Twee types Mountain Dew-drankjes bevatten een gevaarlijk ingrediënt. Je zou er zelfs hartproblemen van kunnen krijgen, meldde voedingsorganisatie Foodwatch woensdag. Jumbo en Albert Heijn...

leraar klas school eindexamen

Doet jouw klas altijd aardig tegen leraren, of vliegen de propjes wel eens door het lokaal? Omdat het maandag Dag van de Leraar is, doen 7Days en het 1V Jongerenpanel (van tv-programma EenVandaag) onderzoek naar het pesten van leraren. En jij kunt ons daarbij helpen.

Bo Ketelaars cystic fibrosis ncfs taaislijmziekte

Tijdens de Dam tot Damloop afgelopen zondag was Bo de allerjongste deelnemer ooit. Met de hardloopwedstrijd van 16,1 kilometer zamelde ze honderden euro’s in voor onderzoek naar taaislijmziekte, de ongeneeslijke ziekte die...

Als de aarde een knikker zou zijn, zou-ie zweven in een elf kilometer breed zonnestelsel. Zo'n kleine minkukel is onze planeet dus ten opzichte van zijn omgeving. De zon zou een 'reusachtige' diameter van anderhalve meter hebben. Dat berekenden de Amerikanen Wylie Overstreet en Alex Gorosh, die ons zonnestelsel op schaal nabouwden in de...

Willem-Alexander Prinsjesdag troonrede Máxima koning
Prezi

Zo. De troonrede is uitgesproken, de Miljoenennota overhandigd, de Gouden Koets kan weer stof gaan vangen in de garage. Maar wat zéi Willem-Alexander nou eigenlijk in zijn troonrede over de kabinetsplannen? In onderstaande Prezi staat alles overzichtelijk op een rijtje. 

Al een jaar duiken ze vaak op onder artikelen in de papieren 7Days: blauwe linkjes die verwijzen naar meer informatie op Sevendays.nl. Ze zijn aardig populair, maar kunnen volgens blogger Cas (17) veel beter. ‘Kunnen jullie geen QR-codes plaatsen?’ vroeg hij me laatst.

Dossier verkiezingen VS

Hij is pas 15, mag nog lang geen president worden, maar kon zichzelf door een fout in het systeem wél kandidaat stellen voor de Amerikaanse verkiezingen. En Brady 'Deez Nuts' Olson doet het opvallend goed in de peilingen. In de staat New Carolina kreeg hij zelfs 9% van de...

Dossier vluchtelingen

Nu het zomer is en de zee kalm, varen duizenden Syrische vluchtelingen vanuit Turkije in simpele rubberboten naar de Griekse eilanden Kos en Lesbos. Daar eindigt hun zware tocht naar een beter leven nog lang niet. Journalistiekdocent Ans Boersma (26) vloog in een opwelling naar Lesbos om hen twee weken te helpen.

Filmmaker Hidde van Koningsveld, YouTubers Cinemates, vlogger Jiami Jongejan: zij (en anderen) werden afgelopen jaren uitgeroepen tot 7Days Jongere van het Jaar. Hier vind je de complete lijst. Welke Nederlandse tiener gaat eind 2015 met deze prestigieuze prijs aan...

Elk najaar reiken we 'm uit: de prestigieuze 7Days Jongere van het Jaar-award. Aan een Nederlandse tiener die al heel wat heeft bereikt, een grote inspiratiebron is en van wie volwassenen nog heel wat kunnen leren. Hieronder een overzicht van alle oud-winnaars.

Smile! Lig je op zondagmorgen met je gekreukelde kop en vogelnestkapsel te onlinewinkelen op de bank, moet je een selfie maken om te betalen. Een creditcardmaatschappij startte deze week een Nederlandse proef waarbij je pincode verleden tijd wordt. Vijf dingen die je moet weten over deze nieuwe betaalvorm.

Vlogwedstrijd

Dit zijn ze dan: alle inzendingen van de 7Days Vlogwedstrijd. Wie wordt komend schooljaar huisvlogger van Sevendays.nl, krijgt betaald en begeleiding per vlog, en wint ook nog eens die gloednieuwe camera?

De jury, bestaande uit 7Days-redacteuren en ervaren vloggers, buigt zich de komende weken over alle uitzendingen. In september maken...

Vlogwedstrijd

Dit zijn ze dan: alle inzendingen van de 7Days Vlogwedstrijd. Wie wordt komend schooljaar huisvlogger van Sevendays.nl, krijgt betaald en begeleiding per vlog, en wint ook nog eens die gloednieuwe camera?

De jury, bestaande uit 7Days-redacteuren en ervaren vloggers, buigt zich de komende weken over alle uitzendingen. In september maken...

Vlogwedstrijd

Dit zijn ze dan: alle inzendingen van de 7Days Vlogwedstrijd. Wie wordt komend schooljaar huisvlogger van Sevendays.nl, krijgt betaald en begeleiding per vlog, en wint ook nog eens die gloednieuwe camera?

De jury, bestaande uit 7Days-redacteuren en ervaren vloggers, buigt zich de komende weken over alle uitzendingen. In september maken...

Bij een zware bomaanslag in de Thaise hoofdstad Bangkok zijn maandagmiddag ruim twintig doden gevallen. Meer dan honderdtwintig anderen raakten gewond, meldde de politie, veelal toeristen. Dinsdag ging een tweede bom af. Ook in een toeristisch gebied. Wat weten we tot nu toe over de bommen in Bangkok? Door Kim Einder en Cora van der Weij...

Vlogwedstrijd

Dit zijn ze dan: alle inzendingen van de 7Days Vlogwedstrijd. Wie wordt komend schooljaar huisvlogger van Sevendays.nl, krijgt betaald en begeleiding per vlog, en wint ook nog eens die gloednieuwe camera?

De jury, bestaande uit 7Days-redacteuren en ervaren vloggers, buigt zich de komende weken over alle uitzendingen. In september maken...

Negen maanden geleden zou ze zijn verkracht door haar stiefvader. Nu is de 11-jarige Mainumby (niet haar echte naam) uit Paraguay bevallen van een dochter. In haar land is abortus namelijk bijna altijd verboden. Ook als je bent...

Dossier mediawijsheid

De dertienjarige Lisa liep twee weken geleden weg van de camping om een knappe Facebook-vriend te ontmoeten, maar liep recht in de armen van een 41-jarige viezerik. En foto's van de beroemde Nederlandse militair Marco Kroon bleken...

vlogwedstrijd

Loop je al een tijdje rond met de gedachte om je eigen YouTube-kanaal te beginnen? Of maak je nu al filmpjes, maar wil je een groter publiek bereiken? Doe dan mee met de 7Days Vlogwedstrijd! Een greep uit de inzendingen vind je hieronder.

Lag jij afgelopen week te lummelen in een hangmat of te bakken op het strand? En heb je daardoor het nieuws gemist? Geen nood. In het 7Days-weekoverzicht praten we je bij. Wat was het belangrijkste nieuws van de afgelopen zeven dagen?

In beeld

Nooit meer zal hij zijn gele plastic duim opsteken, vragend om een ritje. Want liftrobot HitchBOT is niet meer. Afgelopen weekend werd hij in stukken gevonden. Door onbekenden afgeranseld en gedumpt langs de kant van de weg in Philadelphia (VS). En dat terwijl-ie nog zoveel mooie plannen had.

Dossier IS

Met veel bombarie kondigden de Turken het twee weken geleden aan. Na een bloedige aanslag van terreurgroep IS op Turkije zouden de Turken IS wel even een kopje kleiner maken. De eerste Turkse bommen zijn...

Na meer dan een jaar van intensief speurwerk en ijdele hoop kan niemand er meer omheen. Vlucht MH370 van Maleisië naar China is maart 2014 inderdaad in zee gestort. Het brokstuk dat vorige week bij Oost-Afrika is gevonden, is onmiskenbaar van het ramptoestel. Door Kim Einder en Charlotte Goldhoorn

Ben jij niet bang voor een beetje grachtenwater? Wil je je inzetten voor het goeie doel en zwem je bijna net zo goed als Ranomi Kromowidjojo? Dan hebben we mogelijk een startbewijs voor de Amsterdam City Swim for Kids voor je in de aanbieding.

In beeld

‘Ja, ik wil!’ ‘Dan mag u nu de bruid kus…’ FLATS! Sta je in je mooiste kleren aan het altaar om te trouwen met de liefde van je leven, word je bespuugd door een alpaca. Het zou je zomaar kunnen overkomen in een hotel in Japan, waar je zo’n wollig lama-achtig beest kunt inhuren als getuige op je bruiloft. En dat is razend populair.

De Amerikaanse Remmi Smith heeft een eigen kookprogramma, kookboek, saladedressing en online platform waarop ze anderen leert koken. En oh ja: ze is pas veertien jaar. 'Ik wil kinderen leren hoe je gezond kunt koken,' vertelde ze aan 7Days. Duik de keuken in en geniet van deze deze drie recepten van Remmi.

Moet er op elke school speciale homo-voorlichtingslessen komen? Hoe homotolerant ben je zelf? En krijg je door de Gay Pride een positiever beeld van homoseksuelen? Dat soort vragen stelt tv- en radioprogramma EenVandaag in een onderzoek naar homo-acceptatie onder jongeren. En voor de...

Dik negen jaar was ruimtesonde New Horizons onderweg naar Pluto. Vorige week scheerde het voertuig eindelijk langs de dwergplaneet. Dat gebeurde nog steeds van 77.000 kilometer afstand, maar hé, op intergalactische schaal is dat een steenworp afstand.  Zo wilde ruimtevaartorganisatie NASA meer te weten komen over dit vrij onbekende hemellichaam...

Pluto planeet NASA New Horizons

Dik negen jaar was ruimtesonde New Horizons onderweg naar Pluto. Vorige week scheerde het voertuig eindelijk langs de dwergplaneet. Zo wilde ruimtevaartorganisatie NASA meer te weten komen over dit vrij onbekende hemellichaam. Inmiddels zijn de eerste foto’s en ontdekkingen al doorgeseind naar de aarde.

Infographic

Neehee, lang niet elke tiener zegt 'ja' tegen MDMA (xtc). Dat wist je vast al. Maar mochten je ouders toch denken dat Ronnie Flex en Lil' Kleine de waarheid rappen, laat hen dan deze cijfers van drugsonderzoeksbureau Trimbos Instituut zien. Ongeveer 3,7% van de Nederlandse jongeren (15-19 jaar)...

Veel fietsers hebben er lak aan: moeten omrijden als ze zo'n geel wegwerkzaamhedenbord langs de kant zien staan. De gemeente Den Haag gooit daarom een nieuw wapen in de strijd: calorieborden. Weet je meteen hoeveel calorieën je verbrandt door wél netjes om te fietsen. 

'Ga naar het Capitool in Washington en overtuig daar een senator om meer geld te besteden aan de type-1-diabetes.' Die haast onmogelijke klus had de Nederlandse diabetespatiënt Daan (15, links op de foto) afgelopen week. Maar het ging hem behoorlijk goed af. 'Hij was best wel enthousiast.'

Je tikt een mailtje, drukt op 'verzenden'... en beseft dat je de bijlage bent vergeten, het verkeerde mailadres hebt ingevuld, of wel héél erg bot uit de hoek kwam. Tot voor kort was daar nooit iets aan te doen, want verzonden was verzonden. Maar Gmail heeft nu een speciale tool: 'verzenden ongedaan maken'. 

Op de Franse of Duitse camping lekker een boterham met Hollandse hagelslag weghappen. Dat gebeurt best vaak, blijkt uit onderzoek van de autobrancheorganisatie BOVAG. Die vroeg bijna duizend Nederlandse vakantiegangers of ze eten en drinken meenemen als ze met de caravan weggaan. Het antwoord kun je wel raden.

Het leek het Griekse-crisisoverleg wel. Na jaren van onderhandelen kwam er deze week eindelijk een deal tussen Iran en een groep grote landen. 'Een historisch akkoord', noemde de Amerikaanse president Obama het. De afspraak: Iran stopt grotendeels met z'n atoomprogramma. In ruil...

In beeld

Precies een jaar geleden stortte vlucht MH17 neer in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om. Op de plek waar een regen van wrakstukken, lichamen en bagage uit de lucht viel, proberen de bewoners hun gewone leven weer op te pakken. Maar veel herinnert hen nog aan de ramp. 

Ze lijkt nogal een taaie, die Duitse bondskanselier Angela Merkel. Niet bepaald iemand die snel ontroerd is of andere emoties toont. Maar een huilend 13-jarig vluchtelingenmeisje wist het Merkel toch knap lastig te maken.

Dossier Griekenland

'Nou, als het écht moet om uit de geldproblemen te komen... vooruit dan maar.' Het Griekse parlement zuchtte, steunde en kreunde woensdag, maar ging toch maar akkoord met de voorstellen van de EU om Griekenland uit de penarie te halen. 7Days zet de afspraken op een rij.

3
Film

Alsof je ze hoogstpersoonlijk leerde kennen, zo veel foto’s en biografieën van slachtoffers verschenen er de eerste weken na rampvlucht MH17 in de media. Kort daarna kwamen ook de eerste familieleden van de 298 inzittenden aan het woord. Bijna een jaar later toont de documentaire Het verdriet van Nederland hoe het hen daarna verging....

Eindelijk gerechtigheid. Dat willen landen als Nederland en Maleisïe, van wie er burgers omkwamen bij de MH17-vliegramp vorig jaar. Maandag vroegen ze de VN-Veiligheidsraad om een speciaal MH17-tribunaal om de daders te straffen. Maar wat is dat eigenlijk? En komt dat er wel? Vijf vragen en antwoorden.

7x kijken

De raketinslag, de dood van 298 onschuldigen, de schok in Nederland... Volgende week vrijdag is het alweer een jaar geleden dat vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Heel veel programmamakers blikken daarom terug met hulpverleners en nabestaanden. Deze 7 documentaires zijn het kijken waard.

Loop je al een tijdje rond met de gedachte om je eigen YouTube-kanaal te beginnen? Of maak je nu al filmpjes, maar wil je een groter publiek bereiken? Doe dan mee met de 7Days Vlogwedstrijd!

Dossier Griekenland

Het is geen haute cuisine, de Griekse crisis. Eerder een kliederzooi. Voor wie de klok wel heeft horen luiden maar niet weet waar de (k)lepel hangt: hier het recept voor de Griekse problemen. 

Infographic - schoolnieuws

Bij bijna een kwart van de lessen op Nederlandse middelbare scholen staat er een leraar zonder (het juiste) lerarendiploma voor de klas. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Vaak is zo'n onbevoegde docent nog bezig met...

Sommige bodybuilders geloofden er heilig in: van het drinken van borstvoeding word je sterker. Maar Britse wetenschappers bewezen vorige week het tegendeel. Het is zelfs gevaarlijk. En dit is lang niet de enige onzin-voedingshype. (Sport)diëtist en...

Het zou een prachtweekend worden voor PVV-politicus Geert Wilders. Zaterdag zou zijn filmpje met omstreden anti-islamcartoons worden uitgezonden op NPO2. Een actie tegen dat geloof, en reclame voor de PVV. Maar helaas: op het moment suprême... was het verkeerde filmpje op de buis te zien.

Het is nou niet bepaald spannende leerstof: informatie over virussen als malaria, hiv of hepatitis. Maar wel belangrijk om te voorkomen dat je zelf ooit besmet raakt. Hoe kun je zulke voorlichting wél boeiend maken voor jongeren? Met een challenge op YouTube, bedachten Sam (14) en haar drie klasgenoten van het Calandlyceum in Amsterdam. Deze...

Je hebt 'm vast wel eens gezien op de kermis: de Beach Party of Freestyle, een langwerpige bank die rondjes draait. In Wehl (Gelderland) viel zaterdagavond een 14-jarig meisje uit zo'n draaiende attractie. Ze brak haar arm en werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Bij de tijd

Ham! Vandaag is het Hamburgerdag. Pure reclame voor alle McDonaldsen en Burger Kings van deze wereld natuurlijk. Dat zien wij ook wel in. Maar toch: een dag om de misschien wel lekkerste snack ter wereld in het zonnebloemolie-zonnetje te zetten, laten wij niet aan ons voorbij gaan. 7 dingen die je nog niet wist over deze (doorgaans)...

plakband tape
Bij de tijd

Je kent de beste man niet, maar je mag hem wel eens dankbaar zijn. Richard Gurley Drew, een Amerikaanse banjospeler die in een schuurpapierfabriek werkte, vond precies tachtig jaar geleden het plakband uit. Een doodsimpel voorwerp dat je waarschijnlijk meerdere keren...

Acht jaar zat hij in de cel, misschien wel onterecht. Martien Hunnik is in de jaren tachtig veroordeeld voor een moord op een platenbaas die hij misschien helemaal niet heeft gepleegd. De rechtszaak van toen moet helemaal opnieuw,...

Favoriete serie

De favoriete serie van Margo (15): 'Als groot liefhebber van kostuumdrama’s houd ik van alles wat met prachtige landhuizen, aristocratische families en idyllische Engelse landgoederen te maken heeft. Downton Abbey is mijn favoriet. 

Heb je geen geld voor een nieuwe computer? Bestel de C.H.I.P., een pc die maar 9 dollar (8 euro) kost. Een bizarre uitvinding van een Amerikaans techbedrijfje. 

Hoera! Lichte feeststemming op de 7Days-redactie vandaag. We verwelkomden het 1000e lid van onze gratis WhatsApp-dienst. Al die leden vragen ons het hemd van het lijf over 7Days en de redactie. Hieronder de 7 meest gestelde vragen op een rij. 

Dat bedrijven regelmatig geniale grappen maken op social media, liet blogger Ivo (17) laatst al zien op deze website. Maar soms posten organisaties of BN'ers juist iets tenenkrommend gênants. Hieronder de vijf kanshebbers voor de Beste Social Media Awards 2015 - maar dan in de...

Eindexamens - schooltips

Vol goede moed en zoals gepland sla je je schoolboeken open. De eerste pagina's leren gaat prima, maar aan het einde van het eerste hoofdstuk heb je al acht keer uit het raam gekeken, vier keer Facebook gecheckt en blijft er niets meer hangen. Hoe zorg je dat je blíjft leren als je eenmaal bent begonnen? Bibliothecaris Frank Verbeek heeft er...

Schoolnieuws

In de Canadese provincie Ontario gingen vele duizenden kinderen de afgelopen dagen niet naar school. Zo protesteerden ze (of nou ja, hun ouders vooral) tegen de vernieuwde lessen seksuele voorlichting. Wat was er precies aan de hand? Drie vragen en antwoorden.

Schoolnieuws

Op veel middelbare scholen regende het vorig jaar onvoldoendes bij de rekentoets. Staatssecretaris Sander Dekker, die de landelijke cijfers vandaag naar de Tweede Kamer stuurde, baalt daarvan. Veel scholen moeten hun rekenlessen gauw verbeteren voordat de toets volgend jaar verplicht is om te slagen, vindt hij. Een update over de rekentoets in...

Bij de tijd

Zes Big Macs naar binnen werken! Tot de bodem van een familiezak cheese-en-onionchips gaan! Een Magnum-marathon houden! Zo kún je International No Diet Day vandaag interpreteren. Want op een selderijstengel knagen is er vandaag niet bij. Hoera! Maar wie denkt dat vandaag over schranzen-tot-je-erbij-neervalt gaat, heeft het mis. Helaas pindakaas...

Schoolnieuws

Zelfs als je al achttien bent, mag je op de examenreis van het Valuas College in Venlo geen alcohol drinken. Belachelijk, vonden twee leerlingen. Zij sleepten de schooldirecteur voor de rechter. Of nou ja: De Rijdende Rechter, een NRCV-programma waarin een 'echte'...

Het aantal jongeren (15-24 jaar) dat nog nooit gerookt heeft, is het afgelopen jaar iets gegroeid. En het aantal jongeren dat dagelijks een peuk opsteekt, nam juist af. Dat concludeert kenniscentrum Trimbos-instituut. De belangrijkste cijfers van hun ...

Schoolnieuws - eindexamens

Door een uit de hand gelopen examenstunt hadden leerlingen van het Valuascollege in Venlo vrijdag bijna de hele dag vrij. Het was er zo'n puinhoop, dat er een onveilige situatie dreigde te ontstaan. 

De Canadezen zijn er maar wat fan van: de lachende drol. Fransen daarentegen bonjouren het liefst flink wat hartjes in hun appjes. Zo heeft elk land een duidelijke voorkeur voor bepaalde emoticons, ontdekte appmaker Swiftkey. Wat zijn (na de lachende smiley, die bijna overal overheerst) de populairste emoji per land? 7Days zet ze op...

Bij de tijd

'O Romeo!' en 'To be or not to be.' Daar eindigt jouw kennis van Shakespeare waarschijnlijk al. Nogal logisch, want zijn literaire meesterwerken zijn nou niet bepaald streekromannetjes die lekker weglezen op een warme lentedag. Terwijl je bij iedereen van boven de veertig (lees: je docent Engels en je ouders) aardig hoge ogen gooit als je af en...

Jij kijkt rustig een filmpje, verstuurt een mail of zoekt werkstuk-informatie op. Ondertussen verdient Google een hoop geld, bijvoorbeeld door je advertenties voor te schotelen. Maar dat gebeurt niet op een eerlijke manier, zei de Europese Commissie deze week. Ze wil Google een miljardenboete opleggen. Wat doet het internetimperium volgens...

De opdracht is simpel: kijk naar het plaatje en vertel wat je ziet. Toch zorgt bovenstaande foto voor verhitte discussies op social media!

Ben jij een scholier die steengoed kan filmen? Heb je journalistiek talent, creatieve ideeën en deins jij niet terug voor wat montagewerk? Dan is 7Days op zoek naar jou!

Schoolnieuws

De aller-, allerbeste schoolkrant van Nederland vind je op het Arentheem College in Arnhem (locatie Thomas a Kempis). Schoolkrant Takkie (jawel, vernoemd naar de hond uit Jip & Janneke) is een heel stuk volwassener dan de naam doet vermoeden. De krant is vandaag bekroond tot Beste Schoolkrant van 2015. Gefeliciteerd!

bever

Hij verlinkt zichzelf met z'n eigen geknaag, heeft ranzige geel-oranje tanden en gedraagt zich irritant cool in reclamespotjes van Chaudfontaine.  En toch... Toch hebben deze nukkige beesten ook een intrigerend leuke kant. En het is de Dag van de Bever, dus tijd om die eens uit te...

Heb jij ouders die feilloos door jouw ik-voel-me-ziek-leugentjes heenprikken? Of je alweer naar school sturen als je amper bent uitgehoest? Het tegenovergestelde komt soms ook voor. Vaders en vooral moeders die doen alsof hun kerngezonde kind doodziek is. Of het soms expres ziek máken om aandacht te krijgen.

Onderwijsnieuws

Jarenlang probeerden scholen met man en macht alle telefoons uit de klas te weren. Nu hebben ze die hoop opgegeven en maken ze er maar het beste van, blijkt uit een enquête van de NOS. Op verreweg de meeste van de ondervraagde scholen (85 procent) zijn...

Voelde hij zich écht moe of deed-ie gewoon stoer? Een 15-jarige jongen uit Zoetermeer is zaterdag per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hij had maar liefst drie liter energiedrank soldaat gemaakt. En dat was om een heleboel redenen niet gezond.

Benen als luciferhoutjes, ver uitstekende jukbeenderen en armen als potloden. Frankrijk gaat de strijd aan tegen graatmagere modellen. Modehuizen die zo'n ongezond dunne spriet inhuren, zijn voortaan strafbaar. 7Days ontrafelt de nieuwe wet aan de hand van vijf cijfers.

Heb jij de Cinemates al zien schitteren in de allernieuwste 7Days-commercial? YouTube-sterren Kelvin (18) en Peter (21) proberen daarin een bom ontmantelen, maar missen nogal essentiële kennis. Tja, hadden ze 7Days maar moeten lezen...  Benieuwd hoe de commercial is gemaakt? Bekijk hier de achter-de-schermen-video: 

Bij de tijd

Jahaa, je had het allang moeten doen. Maar jemig, al je bestanden kopiëren naar een stoffige USB-stick, harddisk of cloud lijkt ook zo verdomd veel werk. Tot het duistere moment waarop je computer/tablet/smartphone crasht en je ALLES kwijt bent. Terwijl je hele leven op dat apparaat stond opgeslagen! Daarom: 7 redenen om op Back-up-dag vandaag...

Geen gemeentehuis, kasteel of strand voor de Britse verloofden Rebecca en Blake. Deze tortelduifjes trouwden dit weekend gewoon in de supermarkt. Romantiek tussen de ravioli en de radijsjes!

Een (co-)piloot die zijn vliegtuig hoogstwaarschijnlijk expres laat neerstorten. Het klinkt absurd, verschrikkelijk en bizar. En dat is het ook. Toch is de vliegramp in Zuid-Frankrijk eerder deze week niet de eerste keer dat een piloot de dood van zijn passagiers op zijn geweten heeft.

Een klein vreugdedansje op de 7Days-redactie. Vol trots presenteren we je het gloednieuwe, compleet opgefriste Sevendays.nl

WhatsApp 7Days

Wil jij de beste site-artikelen van 7Days voortaan automatisch op je smartphone ontvangen? Dat kan! Je kunt ons vanaf nu ook volgen via WhatsApp. Gratis en voor niets, uiteraard. 

De vliegramp in Zuid-Frankrijk waarbij dinsdagmorgen 150 mensen omkwamen, blijkt geen ongeluk maar opzet. Dat is te horen op opgenomen cockpitgesprekken. De copiloot heeft de piloot zo goed als zeker buitengesloten en vervolgens expres het toestel laten crashen, maakten de Franse onderzoekers donderdag bekend.

examenfraude india

Examenleerlingen in India hebben spieken naar een hoger niveau getild. Of nou ja, hun ouders. Een groep vaders en moeders beklom een schoolgebouw om hun kinderen van spiekbriefjes te voorzien.

put riool deksel

Het klinkt als een lullig luxeprobleem: de diefstal van putdeksels. Maar in China balen ze er behoorlijk van. De stad Hangzou gooit een gloednieuw wapen in de strijd: supersonische putdeksels.

Tunesië aanslag Bardo museum

23 doden en bijna 40 gewonden. Dat is het trieste resultaat van een terroristische aanslag woensdag op een museum in de Tunesische hoofdstad Tunis. De meeste doden waren westerse toeristen. 24 uur later maakte het brein achter de aanslag zich bekend: terreurgroep IS.

De Provinciale Statenverkiezingen zitten erop. Terwijl de stemmen worden geteld, wordt langzaam duidelijk wie de winnaars en de verliezers zijn. 7Days zet ze op een rij. 

Max Verstappen
In beeld

Pas 17 jaar oud is-ie. Vanochtend racete de Nederlandse Max Verstappen als jongste courerur aller tijden in de Formule 1. De ogen van de hele wereld waren op hem gericht. Maar een succes werd zijn debuutwedstrijd niet...

Bij de tijd

Óf je hebt het nog niet geleerd bij wiskunde, of je hebt het wel al gehad maar bent het alweer vergeten. Het getal pi (pakweg 3,14159) heeft daarom z'n eigen feestdag. Gelukkige Pi-dag! Speciaal voor vandaag, op 14 maart: 7 dingen die je moet weten over pi (omdat 3,14 dingen zo lastig werd).

Cinemates

De Cinemates zijn weer bezig! In de nieuwste video van Kelvin en Peter, hun wekelijkse PotKast, nemen ze 7Days op de hak. Of nou ja: hun eigen paginagrote interview. Bekijk 'm hieronder!

opstelten teeven

Een héél prijzig bonnetje is minister Opstelten en staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) duur komen te staan. Beiden zeggen hun baan op, maakten ze maandagavond bekend. Ze moeten eigenlijk wel, omdat ze hebben gelogen en het kabinet hen niet meer vertrouwt. 

IS vlag

Terreurbeweging IS heeft sinds deze week een eigen sociaal netwerk. Zo willen ze de strenge regels van Facebook en Twitter omzeilen. Haat zaaien en het plaatsen van gewelddadige filmpjes is op normale social media verboden, maar op Khalifabook kunnen de strijders hun gang gaan. Met alle gevolgen van dien.

Pesterijen, gescheld en mensen die elkaar afkraken: niks nieuws in de krochten van het internet. Maar soms gebeurt er ook iets moois. Zoals bijna 2000 vrouwen die opkomen voor een extreem dikke man.

paasei wit ei gouden ei

Wat is het meestgelezen boek onder middelbare scholieren in Nederland en Vlaanderen? Da's nog altijd Het gouden ei van Tim Krabbé, blijkt uit de statistieken van jongerenwebsite Scholieren.com.

laura dekker

De wereld stond op z’n kop toen Laura Dekker op haar dertiende bekendmaakte in haar eentje de wereld te willen rondzeilen. Jeugdzorg probeerde haar aan wal te houden en heel Nederland had een mening over haar. Maar toen ze in 2010 toch vertrok, werd het stil. En nadat ze anderhalf jaar later en 50.000 kilometer verder weer voet aan wal had...

In beeld

Gekke bekken trekken, uitspraken oefenen voor de spiegel en alles uit de kast trekken voor de allerbeste selfie. Toegeven: jij doet het ook als niemand kijkt. Zelfs de Amerikaanse president Obama doet 't. Voor de camera zelfs.

Stelling - Schoolnieuws

'Het is voor ieders veiligheid.' Een Vlaamse school controleert regelmatig de Facebookprofielen van leerlingen. Zo wil de directie mogelijke terrorisme-fans of Syriëgangers er snel uitpikken. Een goede zaak? Of is dat helemaal niet de taak van school?

Getest

Een béétje smartphonejunkie baalt er ’s winters van. Wie buiten wil WhatsAppen of door z’n playlist wil scrollen, moet zich eerst uit z’n handschoenen wurmen omdat die niet werken op een aanraakschermpje. Maar voor dit ultieme luxeprobleem bestaat een oplossing: speciale touchscreenhandschoenen die je niet hoeft uit te trekken. Het 7Days...

Het klinkt een beetje suf: de Marktplaats-bende. Toch heeft deze groep criminelen in 2012 en 2013 gigantisch veel mensen opgelicht via de website voor tweedehands spullen. Maandag moest de eerste boef voor de rechter verschijnen. 7Days ontrafelt de Marktplaats-bende uit aan de hand van vijf statistieken.

Je hebt bikkels en je hebt bikkels. Een 51 meter hoge muur beklimmen: petje af. Maar een 51 meter hoge bevroren Niagara-waterval beklimmen: dat is al helemaal een diepe, diepe buiging waard. De Canadees Will Gadd deed 't. Als allereerste persoon ooit.

Groot alarm bij de NOS-studio's in Hilversum donderdagavond. Een man met een pistool trad het pand binnen en eiste zendtijd. Wat was er precies aan de hand?

Na lang politiek gesteggel is de kogel door de kerk. De Eerste Kamer ging dinsdagavond akkoord met de afschaffing van de 'gratis' studiefinancering. Wat betekent dat voor jou? 7Days zet alle afspraken op een rij.

De film zelf schijnt niet eens zo boeiend te zijn. Toch ruziën de Verenigde Staten en Noord-Korea al maanden over The Interview. De nieuwste ontwikkeling? De VS ontdekte dat Noord-Korea hackte, doordat het zelf heeft gehackt. Volg je het nog? Vijf dingen die je moet weten over de Hollywood-hack.

Dossier terrorisme - schoolnieuws

Hebben jij het in de klas over de aanslagen in Parijs en de vrijheid van meningsuiting gehad? Dan ben je lang niet de enige. De meeste docenten besteden er in de les aandacht aan, blijkt uit een peiling.

Dossier terrorisme - schoolnieuws

Profeet Mohammed die een cartoonist kust. Die spotprent hing eind vorige week op het Kennemer College in Heemsterk. 'Uit solidariteit met de slachtoffers van de aanslag in Parijs', dacht de leraar die 'm aan de muur plakte. 'Aanstootgevend', vond de schooldirectie. Die haalde de poster snel weg.

Schoolnieuws

Met hun profielwerkstuk hebben vwo'ers Amy (19) en Anne (18) het bewezen. Pubers kunnen, gezien hun bioritme, beter een uurtje langer slapen dan 's ochtends vroeg al de schoolbanken in. Een school in Hardenberg heeft geluisterd en schrapt het eerste lesuur.

Gijs Blom
Schooltips

Tachtig uur literatuuronderzoek doen voor een papieren profielwerkstuk: het leek acteur Gijs Blom (17) maar niets. Veel liever maakte hij een korte film. Het eindresultaat Escapade werd beoordeeld met een dikke 9 en is inmiddels bijna zestigduizend keer bekeken op YouTube. Hoe zorg je...

Een hoop gezweet, gesteun en gekreun in Turkse trappenhuizen tegenwoordig. In de provincie Edirne mogen mensen niet meer zomaar de lift nemen. Het verbod is de nieuwste maatregel van een strenge anti-obesitas-politicus.

In beeld

1 januari is de perfecte dag om in pyjama voor de buis te hangen en de laatste oliebollen weg te happen. En vooral niet teveel te bewegen. Maar tienduizenden Nederlanders konden het gisteren opbrengen om wél op pad te gaan - voor een ijskoude plons in zee nota bene.

Tachtig uur literatuuronderzoek doen voor een papieren profielwerkstuk: het leek acteur Gijs Blom (17) maar niets. Veel liever maakte hij een korte film. Het eindresultaat Escapade werd beoordeeld met een dikke 9 en is inmiddels bijna zestigduizend keer bekeken op YouTube. Hoe zorg je...

De Britse vlucht VS43 van Londen naar Las Vegas was gisteren nog maar net opgestegen, toen de piloot een mankement aan het landingsgestel ontdekte. Snel terug naar de luchthaven dus. Alleen, hoe doe je dat als het landingsgestel niet goed is uitgeklapt? Nou, zo.

'Zeg, die bruiloft van jullie hè, kunnen jullie die even verplaatsen? De Amerikaanse president wil een potje golfen op jullie trouwlocatie.' Dat dringende verzoek kreeg een verloofd stel vlak voor hun grote dag. Tja, wat doe je dan?

'Zeg, die bruiloft van jullie hè, kunnen jullie die even verplaatsen? De Amerikaanse president wil een potje golfen op jullie trouwlocatie.' Dat dringende verzoek kreeg een verloofd stel vlak voor hun grote dag. Tja, wat doe je dan?

Obama

'Zeg, die bruiloft van jullie, kunnen jullie die even verplaatsen? De Amerikaanse president wil golfen op jullie trouwlocatie.' Dat dringende verzoek kreeg een stel vlak voor hun grote dag. Wat doe je dan?

'Ruim je kamer nou eens op!' Die straf heeft een 19-jarige Belg vorige week van de rechter gekregen. De jongen, die nog bij zijn ouders woont, gebruikt al jaren drugs en zijn kamer heeft nog het meeste weg van een vuilnisbelt.

De Britse broers Rob en Paul waren 17 en 15 jaar oud toen ze de tsunami in Azië meemaakten en ze hun ouders verloren. Nu, precies tien jaar later, doen ze iets terug voor het land dat hen zo heeft geholpen: Sri Lanka.

De film zelf schijnt niet eens zo boeiend te zijn. Toch ruziën de Verenigde Staten en Noord-Korea al maanden over The Interview. De nieuwste ontwikkeling? De VS ontdekte dat Noord-Korea hackte, doordat het zelf heeft gehackt. Volg je het nog? Vijf dingen die je moet weten over de Hollywood-hack.

De Britse broers Rob en Paul waren 17 en 15 jaar oud toen ze de tsunami in Azië meemaakten en ze hun ouders verloren. Nu, precies tien jaar later, doen ze iets terug voor het land dat hen zo heeft geholpen: Sri Lanka.

De wereld viert kerst. En de wereldleiders doen mee. Daar hoort het traditionele en vaak wat sullige kerstfotomoment bij...

De Volkskrant publiceerde dit weekend de Top 100 van invloedrijkste Nederlandse Twitteraars. Een lijst met voornamelijk journalisten en grijzende politici. Maar welke accounts zijn ook voor jou interessant? 7Days...

Vanwege z'n drukke eindexamenjaar is acteur Gijs Blom (17) even niet op het witte doek te zien. Maar omdat z'n bloed kruipt waar het niet gaan kan, besloot hij dan wél een YouTube-film te maken. Als profielwerkstuk. Een schot in de roos: binnen twee dagen was Escapade al 10.000 keer bekeken.

Gijs Blom

Vanwege z'n drukke eindexamenjaar is acteur Gijs Blom (17) even niet op het witte doek te zien. Maar omdat z'n bloed kruipt waar het niet gaan kan, besloot hij dan wél een YouTube-film te maken. Als profielwerkstuk. Een schot in de roos: binnen twee dagen was Escapade al 10.000 keer bekeken (UPDATE: maart 2015 staat de teller op...

Wat was het spannend. In een bomvolle club Bitterzoet in Amsterdam werd blogger Jiami Jongejan (15) vrijdag uitgeroepen tot 7Days Jongere van het Jaar 2014. Na de ontknoping volgden optredens van Boyband Zomaer en dj Erik Erbores (17, drie jaar geleden zelf genomineerd).

Minister Frans Timmermans was volgens jongeren dit jaar de beste politicus in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit de jaarlijkse verkiezing van het EenVandaag Jongerenpanel. Ruim 1200 jongeren brachten hun stem uit: 1 op de 3 koos voor de minister van Buitenlandse Zaken.

Minister Frans Timmermans was volgens jongeren dit jaar de beste politicus in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit de jaarlijkse verkiezing van het EenVandaag Jongerenpanel. Ruim 1200 jongeren brachten hun stem uit: 1 op de 3 koos voor de minister van Buitenlandse Zaken.

Wat was het spannend. In een bomvolle club Bitterzoet in Amsterdam werd blogger Jiami Jongejan (15) vrijdag uitgeroepen tot 7Days Jongere van het Jaar 2014. Na de ontknoping volgden optredens van Boyband Zomaer en dj Erik Erbores (17, drie jaar geleden zelf genomineerd).

Zelfs de meest professionele skiërs krijgen knikkende knieën van deze afdaling. De 31-jarige Cody Townsend liet zich min of meer in een ravijn storten. Wonder boven wonder bracht-ie het er zonder kleerscheuren vanaf.

Zelfs de meest professionele skiërs krijgen knikkende knieën van deze afdaling. De 31-jarige Cody Townsend liet zich min of meer in een ravijn storten. Wonder boven wonder bracht-ie het er zonder kleerscheuren vanaf.

Zangeres Trijntje Oosterhuis maakte op NPO Radio 2 bekend met welk nummer ze in 2015 naar het Songfestival gaat. Walk Along heet het, het is geschreven door Anouk en het klinkt zo.

Arme François Hollande. De Franse president was dit weekend het mikpunt van spot op Twitter. Nadat daar een foto van hem in een, uh, bijzondere outfit was verschenen, werd hij in de gekste kledingstukken gephotoshopt.

Nederland heeft wéér een prijs op het Europese filmfestival voor scholieren in de wacht gesleept. Vier leerlingen van Werkplaats Kindergemeenschap Bilthoven wonnen met hun film Xénos.

Van honderden MH17-wrakstukken weer één vliegtuig maken. Dat gaan experts van de Onderzoeksraad voor Veiligheid vanaf volgende week doen. Zo hopen ze achter de oorzaak van de vliegramp in Oekraïne te komen. Zulke reconstructies komen zelden voor en helpen niet altijd. 7Days zet de laatste zes voor je op een rijtje.

Amper meerderjarig en dan al twee Grammy's in de kast hebben staan. De Nieuw-Zeelandse zangeres Lorde is gigantisch populair én goed in wat ze doet. Wat maakt haar zo bijzonder? En wat drijft haar?

Van honderden MH17-wrakstukken weer één vliegtuig maken. Dat gaan experts van de Onderzoeksraad voor Veiligheid vanaf volgende week doen. Zo hopen ze achter de oorzaak van de vliegramp in Oekraïne te komen. Zulke reconstructies komen zelden voor en helpen niet altijd. 7Days zet de laatste zes voor je op een rijtje.

In beeld

Het is zo ver: de eerste sneeuw is gevallen én blijven liggen. De eer gaat naar het Zuid-Limburgse dorpje Vijlen. Sneeuwballengevechten en sneeuwpoppen maken zit er voorlopig nog niet in, maar een mooi gezicht is het wel.

Wie wordt 7Days Jongere van het Jaar 2014? De winnaar van die prestigieuze titel wordt vrijdagavond 12 december bekendgemaakt in Amsterdam. De winnaars van vorig jaar, de Cinemates, overhandigen de award aan hun opvolger. En jij kunt erbij zijn! Het enige wat je hoeft te doen, is een mailtje sturen naar...

Hoe kan het toch dat vlucht MH17 afgelopen zomer neerstortte boven Oekraïne? De experts van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) weten het nog steeds niet zeker. Daarom worden de wrakstukken komende week naar Nederland gebracht. Door het vliegtuig opnieuw in elkaar te zetten, hopen ze duidelijkheid te krijgen

jongeren internet computer school ROC leiden
Dossier mediawijsheid

Eten, drinken, een dak boven je hoofd en onderwijs: allemaal dingen waar je dankzij het VN-Kinderrechtenverdrag recht op hebt. Als het aan een groep Nederlandse experts ligt, komen daar tien speciale ‘mediarechten’ bij. Zoals het recht op internettoegang, op online privacy en op media-onderwijs.

Advertenties, advertorials, gesponsorde content… Op steeds meer (nieuws)sites - ook de onze - vind je inhoud die niet van de nieuwsmakers zelf afkomstig is. Vroeger heette die reclame-inhoud vrijwel steevast ‘advertentie’, en online zag je vooral ‘banners’, meestal opvallende plaatjes met weinig tekst. Maar tijden veranderen. - Door Kim Einder...

De Russische president Vladimir Poetin heeft best een rotweekend achter de rug. Op de internationale vergadering G20 in Australië was hij niet bepaald de populairste jongen van de klas. Integendeel: vanwege de toestand in Oekraïne deden de andere politici allesbehalve aardig tegen hem. Zou dat de reden zijn dat hij eerder naar huis is gegaan?...

De 13-jarige Gita Wiegel speechte maandag op de nationale herdenking van de vliegramp van MH17. Over haar moeder, die vier weken op vakantie zou gaan, maar nooit meer terugkwam.

Veel jongeren lopen hard met de Evi-app of in een groepje, maar Saskia (18) pakte het veel grondiger aan. Zondag rende ze de Amsterdam Marathon: 42,2 kilometer. Een slijtageslag, maar iets wat jij ook zou kunnen als je gezond bent, zegt ze. Vier tips.

Zij weegt met haar 47 kilo bijna nog lichter dan een veertje. Hij past met z'n 127 kilo niet meer door een caravandeur. Jill (14) en Jur (17) doen dit weekend allebei mee aan het NK Judo. Voor volwassenen, wetelverstaan: zo goed zijn ze al.

Dossier ebola

Hoe kun je een patiënt met ebola het beste behandelen? En hoe zorg je dat je zelf niet besmet raakt? Artsen en verpleegkundigen vanuit de hele wereld gaan vanaf volgende maand op tweedaagse ebolacursus in Amsterdam.

Het Wilhelmus is aan vervanging toe. Want geef toe: verder dan het eerste couplet kom jij waarschijnlijk niet. Geen mens dat zonder nadenken kan uitleggen wie die Wilhelmus van Naa-ha-sau-we nou precies was. Wat die Spaanse koning erin doet, is ook niet iedereen duidelijk en op dat Duitse bloed zitten de meeste Nederlanders al helemáál niet te...

Het lijkt een dertien-in-een-dozijn-chatapp: Firechat. Compleet onnodig voor wie al iMessage, WhatsApp, Telegram, Facebook Messenger en/of good old sms heeft. Maar tijdens de studentenprotesten in Hongkong afgelopen week bleek Firechat van onschatbare waarde.

De opmerking 'ik ben blut' willen we vandaag niet horen. Gezeur over te weinig zakgeld en karig vakkenvullersloon evenmin. En al helemáál geen gezanik over inflatie. Want als op de markt je gulden al een daalder waard was, dan is je euro in de kringloopwinkel de hoofdprijs van Miljoenenjacht waard. Zéker vandaag, op Nationale Kringloopdag!

Schoolnieuws

Je leest er regelmatig over in de krant, maar het blijkt nog veel vaker voor te komen: naaktbeelden van een leerling die de hele school rondgaan. 1V, het jongerenpanel van EenVandaag, ondervroeg vijfhonderd middelbare scholieren. Op de scholen van ruim de helft van hen (55%) is wel eens zo'n foto of filmpje in omloop geweest.

Muurkunstenaar Nychos the Weird is terug. We spraken hem eerder dit jaar al op Pictoplasma, het festival voor character design in Berlijn, over zijn geheimzinnige muurschilderingen. Toen de Oostenrijker deze week opnieuw in Duitsland was, jeukten zijn handen bij het zien van al die keurige, lelieblanke muren.

Demonstranten in Hongkong zetten zich deze week schrap tegen de traangasbommen die de politie op hen afvuurde. De actievoerders, die willen dat de Chinese regering zich minder met hen bemoeit, peinsden niet over vertrekken. Maar hoe wapen je je tegen het gemene goedje dat je keelpijn en tranende ogen bezorgt?

'Weg met leren aan de keukentafel', vindt staatssecretaris Dekker (Onderwijs). Hij wil thuisonderwijs verbieden. Zo’n 470 Nederlandse kinderen gaan niet naar school, maar krijgen les van hun vader of moeder. Die mogen bij hoge uitzondering,...

Vroeger, toen er nog geen iPhones bestonden en de wereld nog zwart-wit was, was het zo simpel. Piet, Kees en Joop, dat waren kerels. Margreet, Liesbeth en Adeleida: duidelijk dames. Maar anno nu onthult een naam lang niet altijd de sekse. Wie weet er nog wijs uit al die Robins, Rowans en Renees?

Hoe begin je met puberen als daar helemaal geen ruimte voor is? In Dorsvloer vol confetti doet de twaalfjarige dromer Katelijne heus haar best om naar haar strenggereformeerde ouders te luisteren, altijd braaf te bidden en zoveel mogelijk mee te doen met haar zes broers.

Hoera! 7Days heeft deze week een internationale mediaprijs gewonnen. Kranten- en uitgeversclub WAN-IFRA beloonde onze Jongere van het Jaar-verkiezing met een tweede prijs van de World Young Reader Award.

Die ozonlaag, die heeft het tegenwoordig best getroffen. Als één van de weinige natuurkundige verschijnselen heeft-ie een eigen dag. Ozondag.

Plofkippen, staartloze varkens en koeien die nooit gras zien. Dierenrechtenorganisatie Wakker Dier heeft zoals elk jaar zes 'Liegebeesten' genomineerd: voedselfabrikanten die een stuk slechter voor hun dieren zorgen dan de verpakking doet lijken.

Is het een kleine crimineel die opgroeit voor galg en rad, of een superslimme gast? Eén ding is zeker, hersenen heeft-ie wel. Een 17-jarige jongen regelde voor zichzelf een gratis retourtje Ibiza met zijn vrienden. In een privéjet vol gratis drank. Toch viel hij door de mand.

Bij daglicht is het een schattige hond in een verkleedpak, maar in het donker jaagt ze mensen de stuipen op het lijf. Een Poolse man heeft zijn hond omgetoverd tot een angstaanjagende mega-spin.

Heren, wrijf eens over de kin. Is die nog volledig glad? Misschien al wat vlashaartjes? Stoppels? Of zelfs als een echt vachtje? In dat geval: gefeliciteerd met Wereld Baarddag! Dames, jullie ook hoor. En baardvrouw Conchita Wurst verdient natuurlijk al helemáál drie klapzoenen op haar harige wangen...

Komend najaar krijgt Sinterklaas niet alleen hulp van pieten, maar ook van matrozen, lakeien en soldaten. Dat is tenminste één van de ideeën van sinterklaasdeskundige Frits Booy. Daarmee wil hij een einde maken aan de discussie over 'racistische' Zwarte Pieten. Maar onze gloednieuwe Lezersraad vindt het maar niets.

Het blijft een zielig beest, maar toch is er goed nieuws voor de verdrietigste kat ter wereld. Dit wereldberoemde, intens triest ogende dier heeft een nieuw baasje gevonden.

Dossier mediawijsheid

Het is oorlog. Niet alleen in Syrië, Gaza, Oekraïne en in Irak, maar ook op Facebook, Twitter en Instagram. Elke crisis wordt breed uitgemeten in je timeline. Maar die posts over slachtoffers, raketinslagen en soldaten kunnen jou bewust of onbewust een heel andere kijk op een conflict geven. 

Op Facebook, Twitter en Instagram kom je steeds vaker oorlogsposts tegen. Berichten over stoere rebellen in Irak, onschuldige doden op de Gazastrook en Russische raketten in Oekraïne, bijvoorbeeld. Veel berichten kloppen, maar andere zijn complete onzin en worden puur geplaatst om jouw mening over zo'n conflict te beïnvloeden. Hoe check je of...

Alle Runkeeper-apps, Nike Fuelbands en sporthorloges ten spijt: als je geen zin hebt om te sporten, blijf je lui op de bank liggen. Een nieuw digi-ding moet daar verandering in brengen. De Pavlok-armband geeft je een stroomstoot als je niet vaak genoeg in actie komt.

De Amerikaanse Owen Mundy weet precies waar ruim een miljoen katten wereldwijd wonen en hoe ze eruit zien. Mogelijk weet-ie zelfs het adres van jouw huisdier. Creepy?

De Amerikaanse politie is op boevenjacht. Op bloteboevenjacht nota bene. Twee naakte mannen en een bijna-naakte man worden gezocht voor de diefstal van hamburgers uit een restaurant.

Malcolm, Alec (beiden 12) en Jarad (13) hebben het goed voor elkaar. Deze heren uit New York maken al muziek sinds ze vijf waren. Dankzij een Facebookvideo van hun optreden die viral ging, sleepten ze een platencontract in de wacht.

Overleef jij 99 dagen zonder Facebook? En sterker nog: word je daar gelukkiger van? De Nederlandse organisatie 99 Days of Freedom wil dat gaan onderzoeken. Ze roepen iedereen op om 99 dagen weg te blijven van al het post-, like- en sharegeweld. Met maandelijkse vragenlijsten wordt gemeten of je er een gelukkigere persoon van wordt. Jij kunt ook...

Het liefdesbankje uit The Fault in our Stars is weer terug op z’n plek. De houten bank aan de Amsterdamse Leidsegracht waarop Gus en Hazel in de film met elkaar zoenen, was na de opnames spoorloos verdwenen.

Alleen voor echte durfals: de allerhoogste waterglijbaan ter wereld. Terwijl de laatste schroeven van deze Amerikaanse attractie worden aangedraaid, hebben twee dappere proefkonijnen de rit alvast getest. En ze hebben het overleefd.

Hij had honger als een paard, maar het resultaat viel hem vies tegen. De zevenvoudig kampioen meeste-hotdogs-eten Joey Chestnut wist vorige week 61 broodjes hotdog in tien minuten weg te werken en won zo opnieuw Nathans’ Famous Fourth of July Hot Dog Eating Contest. Vooraf hoopte hij echter minstens zeventig hotdogs weg te werken op het...

Een nieuwe reeks The Voice Kids is vorige week gestart en na drie seizoenen kun je al aardig voorspellen waarvoor Angela, Marco en Nick & Simon hun rode stoel laten omdraaien. Handig als je wilt voorspellen wie er in april in de finale staan. Of volgend jaar zelf wilt meedoen, natuurlijk.

Een paar keer per jaar halen ze het nieuws: mensen die dagen of soms jaren rondlopen met een kogel of een spijker in hun lichaam. Maar da's niks vergeleken met de Amerikaan Arthur Lampitt. Die droeg een halve eeuw lang een richtingaanwijzer in zijn arm.