Veilig verkeer in cyberspace

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
000064
Van onze kennissponsor

Rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 gonsde het van de geruchten. De Russen zouden via hacks en social media hebben geholpen om Trump in het zadel te krijgen. Inmiddels is zeker dat Russische hackers in 21 staten probeerden de verkiezingen te manipuleren. Een serieus geval van cybercrime.

Wat de Russische hackers precies voor elkaar gekregen hebben, is lastiger aan te tonen. Dat ze ook de volgende verkiezingsuitslag in de VS zullen proberen te beïnvloeden, is waarschijnlijk.

Digitale technologie wordt steeds belangrijker.  Dat zal voor jou geen nieuws zijn. Cybersecurity wordt daarmee ook steeds belangrijker: zorgen dat het veilig is om die digitale technologieën te gebruiken dus. Maar hoe doe je dat? Hoe voorkom je dat hackers hun gang gaan? Of het nou gaat om het beïnvloeden van verkiezingen, diefstal of een cyberaanslag? Hoe ontdek je waar gevaar dreigt? En welke wetten werken?

Van hackers tot heuse cyberoorlog
Aan de Universiteit Leiden doet hoogleraar cybersecurity Bibi van den Berg onderzoek naar de veiligheid van het digitale verkeer. Zo bestudeert ze wie er internationaal verantwoordelijk (zouden moeten) zijn voor welke onderdelen van cyberspace. Geen eitje, cyberwetgeving is behoorlijk ingewikkeld op te stellen én te handhaven.

Omdat cybersecurity ook nog relatief nieuw is, moet er ook nog heel veel worden ontdekt en onderzocht. Zelfs wat cybersecurity eigenlijk precies ís. Want lang niet iedereen denkt aan hetzelfde bij die term. Van den Berg: ‘Mensen denken aan bescherming van bankgegevens. Vraag je het aan politie, dan zullen ze zeggen dat hun cybersecurity zich richt op hackers en terroristen. Vraag je het aan het leger, dan zeggen ze dat het gaat over cyberoorlog. Politici denken aan privacy-problemen, maar ook aan nationale veiligheid.’

Digitale drempel
Weet jij wat er allemaal gebeurt als je een site opent? Of als je een foto op social media zet? Enig idee waar jouw privégegevens circuleren? Ook met zulke vragen houdt Van den Berg zich bezig. Ze onderzoekt hoe mensen zich het veiligst online kunnen begeven en hoe we zorgen dat het technisch steeds moeilijker wordt om je online te misdragen.

In het echte leven heb je verkeersborden en stoplichten nodig om het verkeer soepel te laten lopen. Een solide digitale drempel is dus ook wel heel welkom.

 

Vond je dit interessant nieuws? Lees meer van Universiteit Leiden »

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden