Wanneer de wereld moet ingrijpen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
000064
Van onze kennissponsor

Ze zwerven tussen Myanmar en Bangladesh. Ziek, bang en dakloos. Honderdduizend vluchtelingen van het Rohingya-volk zitten in de knel. Wat moet de wereld doen?

Je las er al over op Sevendays.nl. Sinds augustus 2017 vluchtten ruim 600.000 Rohingya, een moslimminderheid in het boeddhistische Myanmar, voor geweld van het leger. Burgerrechten hebben ze niet. De meeste kwamen ooit naar Myanmar door oorlog in buurland Bangladesh. Veel Rohingya willen nu terug, alleen: Bangladesh heeft de grens op slot gedaan. Dus zitten ze in niemandsland. De oude baas van de Verenigde Naties, Kofi Annan, vroeg Myanmar een tijdje geleden om de Rohingya officiële burgers te maken. Maar vooralsnog doet het land niks.

Ingrijpen of niet?
Niet alleen Rohingya zitten in de knel. Al jaren ontvluchten Syriërs hun door oorlog verscheurde land. En de voortslepende ruzie tussen Israëliërs en Palestijnen ken je ook. Hoe lost de wereld zulke grote conflicten op? Wanneer grijpen we in bij wreedheden? Over zulke vragen buigen wetenschappers aan de Universiteit Leiden zich. Hoogleraar Herman Schaper is expert op het gebied van militair ingrijpen. Hij vertegenwoordigde Nederland bij de Verenigde Naties (VN) en de NAVO. ‘De internationale gemeenschap worstelt continu met de vraag wanneer militair ingrijpen gerechtvaardigd is’, weet hij. ‘Na een lange godsdienstoorlog werd in 1648 in Europa besloten: andere landen mogen zich niet mengen in binnenlandse aangelegenheden van een staat.’ Maar vaak hebben gebeurtenissen in het ene land ook gevolgen voor andere. Dan kan ingrijpen toch gerechtvaardigd zijn.

R2P
Het klinkt als een naam voor een robot. Maar R2P staat voor Responsibility to Protect. In 2005 legde de VN Veiligheidsraad met die term vast welke verantwoordelijkheden staten en de internationale gemeenschap hebben. Schaper: ‘Een vorst of regering moet zijn eigen volk beschermen tegen genocide, etnische zuivering, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.’ Doet de regering dat niet of is die zelfs verantwoordelijk voor wreedheden, dan mag de internationale gemeenschap tóch ingrijpen. In Libië en Ivoorkust is dat bijvoorbeeld gebeurd. Zou Myanmar ooit aan dat lijstje worden toegevoegd?

Alles komt samen
Veel wereldwijde uitdagingen hebben met elkaar te maken. Zo warmt de aarde op door klimaatverandering. Droogte zorgt op sommige plekken voor mislukte oogsten en honger. Mensen pakken hun boeltje. Vluchtelingenstromen zorgen weer voor onrust en politieke paniek. Wil je die problemen oplossen, dan is veel kennis nodig: van milieuwetenschappen, recht, internationale betrekkingen... Aan de Universiteit Leiden komen ze samen. Dat veel Leids onderzoek plaatsvindt in Den Haag – internationale stad van vrede en recht – helpt bij het zetten van stappen richting een mooiere wereld. 

 

Vond je dit interessant nieuws? Lees meer van Universiteit Leiden »

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden