Google

Wat weet Google allemaal van mij?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
000000
Van onze kennissponsor

Even opzoeken hoe het nieuwe nummer van Martin Garrix heet. Hoe je appeltaart bakt en waar je die nieuwe sneakers kunt kopen. Ook jij googlet waarschijnlijk elke dag. Maar wist je dat Google al deze informatie opslaat? En zo meer van jou weet dan jij door hebt? Mag dat en is dat eigenlijk erg? 

Vanuit verschillende studies zijn er meningen over dit onderwerp te vormen. Op de UvA Studiekeuze Kick-off dag leer je breder naar een vraagstuk te kijken en ontdek je welke studie bij jou past. Terug naar het onderwerp: wat weet Google over mij?

Informatiekunde

Even iets opzoeken op Google, je Gmail (ook een product van Google) lezen, een zinnetje vertalen in Google Translate en de route checken via Google Maps. Alles wat je op deze platforms doet, wordt door het bedrijf opgeslagen. Zo wordt er een profiel van jou bijgehouden waarin precies staat wat jij online uitspookt. Informatiekundigen vinden het superinteressant om te onderzoeken wat er met deze gegevens gebeurt.

Mix

Hoe gaan mensen met technologie om? En wat doen grote bedrijven met jouw gegevens? Hoe kunnen ze ervoor zorgen dat jij op sociale media meer dingen ziet die passen bij jouw persoonlijke interesses? Tijdens de studie Informatiekunde zoek je vanuit verschillende vakgebieden een antwoord op dit soort vragen. Zo combineer je bedrijfskunde, psychologie, communicatie, nieuwe media en ict en leer je verbanden te leggen om grote vraagstukken op te lossen.

Rechtsgeleerdheid

Wraakporno. Je hebt er misschien weleens van gehoord. Iemand zet zonder jouw toestemming een blootfilmpje waarin jij te zien bent op Facebook. De video gaat viral. Je hoeft jouw naam maar in te typen in de zoekmachine van Google en er verschijnt meteen een groot aantal hits. Je wilt de video zo snel mogelijk offline halen. Maar hoe werkt zoiets?

Verwijderen

Iedereen heeft het recht om zoekmachines te vragen om bepaalde resultaten te verwijderen, die bij een zoekopdracht op jouw naar boven komen. Maar let op: voordat het bedrijf op zo’n verzoek ingaat, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit soort regels komen tijdens de studie Rechtsgeleerdheid uitgebreid aan bod. Is Google ‘gewoon’ een doorgeefluik dat opzoekt wat gebruikers intypen, of mag de zoekmachine zelfstandige keuzes maken? En wat is de rol van Facebook in dit geval? Dit zijn voorbeelden van vragen en situaties waar je je als rechtsgeleerde mee bezighoudt.

Communicatiewetenschap

Wat hebben de Amerikaanse president Donald Trump en Google met elkaar te maken? Een groep communicatiewetenschappers is op dit moment met deze vraag bezig.

Zij vinden het interessant om te onderzoeken hoe hij de presidentsverkiezingen heeft kunnen winnen. Communicatiewetenschappers denken dat de gegevens die Google over mensen heeft, hier misschien een grote rol in hebben gespeeld.

Winnen

De macht van de media is groot. En er wordt gezegd Trump hier tijdens zijn campagne heel slim gebruik van heeft gemaakt. Amerikanen kregen in aanloop naar de verkiezingen heel gerichte reclame en informatie. De boodschappen sloten vaak precies aan bij hun persoonlijke interesses, op basis van al die informatie die er online over hen beschikbaar was. Dit zou zó goed hebben gewerkt, dat Trump mede hierdoor de presidentsverkiezingen heeft kunnen winnen. Of dat écht zo is, is nu nog niet zeggen. Daar kun je bij de studie Communicatiewetenschap – onder andere - onderzoek naar doen. 

 

Vind jij het leuk om op deze manier erachter te komen welke studie bij jou past? Kom dan op vrijdag 19 januari naar de UvA Studiekeuze Kick-off: dé open dag voor 4 en 5 vwo scholieren. Maak kennis met de UvA en ontdek welke studie bij jou past!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden