Zo verfijn je je brein

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
000064
Van onze kennissponsor

2018 is van start gegaan. Wil jij dit jaar je schoolprestaties verbeteren en het thuis zo gezellig mogelijk hebben? Dan is wat inzicht in de werking van je brein wel nuttig.

Je denkt alleen aan jezelf. Je bent niet uit bed te krijgen. En je inzet op school mag ook beter. Pubers hebben niet de beste reputatie. Hun hersenen worden aan de Universiteit Leiden al jaren bestudeerd. Belangrijk, want hoe meer we weten over hoe je hersenen werken, hoe beter we ontdekken hoe je ze het beste gebruikt om te leren en je te ontwikkelen. Bijkomend voordeel: met al dat onderzoek bewapen jij je beter tegen alle vooroordelen.

Geen ochtendmens

Wist je dat het niet jouw schuld is dat jij vroeg opstaan moeilijk vindt? Neuropsycholoog Kristiaan van der Heijden onderzoekt slaapgedrag. Belangrijk, want wil je optimaal functioneren, dan heb je genoeg slaap nodig. Een tekort heeft invloed op je gezondheid en je schoolprestaties. Van der Heijden ontdekte samen met andere onderzoekers dat het bioritme van pubers door hormonen een uur opschuift ten opzichte van kinderen. Maar je schooltijden schuiven niet mee. Wat begrip voor jouw ochtendhumeur kan dus geen kwaad.

De wetenschapper heeft een tip voor jongeren die hun bed niet uit willen: een felle lamp met blauw spectrum kan helpen. En als je het ’s weekends laat maakt, probeer de ochtend erna dan toch op tijd op te staan. Met uitslapen doe je je bioritme geen plezier. Wist je trouwens dat je vlak voor het slapen beter niet kunt sporten? Je lichaam wordt daar juist alerter van.

Falen mag
Wel eens gehoord van de prefrontale cortex? Dat is het deel van de hersenen waar functies als plannen en impulsbeheersing worden geregeld. Bij pubers is dat nog niet helemaal ontwikkeld. Hoogleraar Eveline Crone doet al jaren onderzoek naar het verband tussen die cortex en het gedrag van pubers. Een van haar ontdekkingen is dat je hersenen vanaf je puberteit gaan leren van negatieve feedback. Kinderen leren vooral van iets wat goed ging. Maar jongeren ook juist van iets wat mislukte. Falen mag dus.   

Hé, aso!
Is je wel eens verweten dat je alleen maar aan jezelf denkt? Niet terecht. Ontwikkelingspsycholoog Rosa Meuwese onderzocht hoe het sociale brein van pubers zich ontwikkelt in de relaties met leeftijdsgenoten. En ze kwam erachter dat scholieren juist steeds meer aan ieders belang denken. Wat ze ook ontdekte, is dat het sociale brein van jongeren met veel goede vriendschappen zich snel ontwikkelt.

Genoeg slaap, fouten maken, fijne vrienden en een beetje begrip van je ouders… Met deze vier ingrediënten kom jij 2018 fluitend door.

 

Vond je dit interessant nieuws? Lees meer van Universiteit Leiden »

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden