Van Dale logo

4 x zo scoor je met je woordenboek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
000000
Van onze sponsor

Op de middelbare school heb je woordenboeken nodig – want die staan op je boekenlijst. Maar je kunt meer met je woordenboeken dan je denkt! Ze zitten bomvol handige informatie voor al je vakken (ook voor bijvoorbeeld aardrijkskunde en geschiedenis). Maar hoe behaal je de maximale score bij het zoeken in je woordenboek? De redactie van de Van Dale Pockets geeft tips.

Tip 1: ‘Lees voor gebruik …’

Het klinkt zo logisch, maar toch slaat vrijwel iedereen de gebruiksaanwijzing over. Vandaar als tip numero uno: lees ook de gebruiksaanwijzing van je woordenboek. Het lezen van deze twee pagina’s kost je maar weinig tijd en levert je heel veel op: zo raak je namelijk supersnel vertrouwd met je woordenboek!

Tip 2: Back to basics

Voor het snelste resultaat zoek je woorden altijd op in hun basisvorm, dat is de eenvoudigste vorm van een woord. Bijvoorbeeld: vervoegde werkwoordsvormen vind je in het woordenboek onder het hele werkwoord (de infinitief), en woorden in het meervoud vind je onder het enkelvoud. Heeft geüpdatet vind je dus supersnel terug bij het hele werkwoord updaten, en boeven bij het enkelvoud boef.

Tip 3: Lees ook de kleine lettertjes

In je woordenboek vind je stiekem veel meer dan alleen de juiste betekenis of vertaling van een woord. Achter het vetgedrukte woord staat namelijk handige informatie over bijvoorbeeld het juiste lidwoord (je schrijft de spam en het spamfilter), of een woord mannelijk, vrouwelijk of onzijdig is (handig voor zinnen als: ‘de politie heeft haar medewerkers geïnformeerd’) en hoe je de meervoudsvorm schrijft. Lees dus ook de kleine lettertjes!

Tip 4: Oefenen, oefenen

Tot slot: probeer regelmatig even te oefenen met het opzoeken van woorden in je Pocket Nederlands of je set Pockets van de moderne vreemde talen. In de nieuwste Van Dale Pockets win je gelukkig al veel tijd door het zoeken met de handige zwarte duimblokjes en het alfabet op elke pagina. Zo raak je steeds meer gewend aan het zoeken in je woordenboek, voordat je bijvoorbeeld eindexamen gaat doen.

De nieuwste Van Dale Pockets vind je op www.vandale.nl/back2school.

Tip 5: Volg @vandale_opschool op Instagram en maak kans op een Van Dale Starterskit!

Volg vandale_opschool op Instagram voor leuke taaltips en taalweetjes voor de middelbare school. De hele zomervakantie maken alle volgers kans om een Van Dale Starterskit te winnen, met onder meer de nieuwste Van Dale Pockets!

Van Dale Instagram

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden