Beeld Flos

Organisator van mooiste feestje dat nooit plaatsvond

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Hij wordt geboren met een gouden lepel in zijn mond. Hij loopt binnen op een schimmig creditcardbedrijf voor superrijken. Maar als hij voor heel veel geld kaartjes verkoopt voor een mega-luxueus festival op de Bahama’s valt hij door de mand. Dat festival blijkt de glamour van een gemiddeld scoutingkamp te hebben. Woedende bezoekers sleepten hem vorig jaar voor de rechter. En Billy McFarland moet zes jaar zitten. Op Netflix is nu een documentaire over hem en zijn totaal mislukte Fyre Fest te zien.

McFarland wordt in New York geboren in een rijk gezin. Zijn ouders handelen in kantoorpanden. Ook bij hem begint het ondernemersbloed al jong te stromen. Op zijn dertiende begint hij zijn eerste bedrijf in webdesign waarmee hij zijn zakgeld lekker aanvult. Hij studeert daarna Informatica aan de Bucknell University in Lewisburg, Pennsylvania, maar houdt het daar na een klein jaar voor gezien.

Elite-pasje

Liever begint hij meteen met geld verdienen. Hij bedenkt een soort creditcard die alleen heel rijke New Yorkers voor veel geld kunnen aanschaffen. Het opvallende zwarte metalen elite-pasje zou korting geven op exclusieve tickets voor privé-concerten, etentjes met topchefs en exclusieve clubs. Maar het wordt een flop want exclusieve evenementen heeft hij nauwelijks te bieden.

Toch loopt McFarland er aardig op binnen en kan hij er een flinke tijd zijn extravagante levensstijl mee bekostigen. Hij woont in een penthouse in Manhattan dat 21.000 dollar per maand kost, rijdt in luxe auto's en maakt reizen met privévliegtuigen. Door voormalig zakenpartners wordt hij omschreven als een vlotte prater die graag te koop loopt met zijn connecties in de rijkste kringen van New York.

Broodjes kaas

Hij richt een nieuw bedrijf op dat aan de wieg staat van het als ultiem luxe aangekondigde Fyre Fest. Een festival in april 2017 op de Bahama’s waarbij bezoekers in villa’s slapen en eten van topkoks krijgen. Disclosure, John Legend, Blink 182 en Major Lazer waren slechts enkele van de acts die zouden komen. Kaartjes kostten duizenden dollars. En hij weet supermodellen als Hailey Baldwin en Bella Hadid zo ver te krijgen het evenement te promoten op Instagram. Als de eerste gasten op het festival arriveren, blijkt de werkelijkheid anders. In plaats van villa's zijn er noodtentjes. Van kleurige cocktails en smakelijke gerechten is geen sprake. Wel van verlepte broodjes kaas en te weinig drinkwater. Zodra die berichten naar buiten komen, haken de artiesten massaal af en wordt het festival geannuleerd.

De bezoekers zijn woedend en stappen naar de rechter. Billy McFarland wordt opgepakt op verdenking van fraude. Eind 2018 diende zijn zaak. Al eerder had hij bekend dat er inderdaad opzet in het spel was. Hij had met zijn gladde praatjes investeerders 26 miljoen dollar afgetroggeld. Nadat het geld binnen was, boekte hij dertien miljoen dollar naar zijn privérekening. Net voor de uitspraak betuigde hij met tranen in zijn ogen spijt. ‘Ik heb mijn bevoorrechte opvoeding verkwanseld en ik kan nu niet geloven hoe stom ik was.’ De rechter was niet onder de indruk en veroordeelde hem tot zes jaar cel.

Wist je dat…

  • Billy McFarland als puber ook nog een succesvol bedrijfje had waarmee hij online-advertenties verkocht
  • Rapper Ja Rule medeorganisator van het festival was maar niets wist van de fraude
  • Het festival volgens bezoekers meer leek op ‘de filmset van The Hunger Games
  • De documentaire FYRE: The Great Party That Never Happened is nu op Netflix te zien.

Anderen lazen ook: De 7 fases van een festival.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren