sri lanka aanslagen

Zwarte dag voor Sri Lanka door meerdere aanslagen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Eerste Paasdag was een zwarte dag voor het land Sri Lanka. Gisteren werden daar meerdere aanslagen gepleegd. Daarbij zijn bijna driehonderd slachtoffers gevallen. Zeker vijfhonderd mensen raakten gewond.

Op Eerste Paasdag waren er tegelijkertijd explosies bij drie kerken en drie hotels, onder meer in de hoofdstad Colomba. De kerken zaten erg vol vanwege het Paasfeest. Later op de dag volgden nog twee explosies, waarvan één bij een dierentuin. Tientallen buitenlandse toeristen, waaronder een Nederlander, zijn overleden. De aanslagen werden gepleegd door zelfmoordterroristen. Hun motief is nog onduidelijk. 

Laf

Sri Lanka ligt in het zuiden van Azië. Het was er vroeger vaak onrustig, maar de laatste jaren was er minder geweld. Het land is een populaire vakantiebestemming, ook bij Nederlanders. Sri Lanka, dat ‘mooi eiland’ betekent, heeft ruim 22 miljoen inwoners. Wie er achter de aanslagen zit is nog niet officieel bekend, maar wel heeft de regering zeven mensen gearresteerd. De premier van Sri Lanka heeft gezegd dat hij de aanslagen ‘laf’ vindt. 'Ik roep alle Srilankanen op om in deze tragische tijd verenigd en sterk te blijven. Vermijd alstublieft het verspreiden van ongeverifieerde berichten en speculatie', schrijft hij op Twitter. Alle sociale media in het land zijn platgelegd. Zo hoopt de regering dat zich geen nepnieuws over de aanslagen verspreidt. 

Avondklok

De Sri Lankaanse overheid heeft ook een avondklok ingesteld. Dat betekent dat het openbare leven op slot gaat. Van zes uur ‘s avonds tot zes uur ‘s ochtends mag niemand de straat op. Overdag mogen mensen wel naar buiten. Honderden mensen hebben zich gisteren verzameld bij ziekenhuizen om bloed te doneren voor de gewonden. Het was zo druk dat er zelfs mensen weggestuurd moesten worden.

Ikbenveilig.nl

Verschillende wereldleiders hebben hun medeleven uitgesproken. Premier Rutte zegt dat zijn gedachten bij de slachtoffers en nabestaanden zijn. Zeker 169 Nederlanders hebben zichzelf na de acht explosies in Sri Lanka veilig gemeld via de website Ikbenveilig.nl van het Rode Kruis. Deze site wordt gebruikt bij grote rampen, om de communicatie makkelijker te maken.

 

Anderen lazen ook: 7 tips om heftig nieuws beter te verteren

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren