Emma wil leven foto Annemieke van der Togt
Theater

Emma wil leven: verhaal over anorexia in het theater

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Maartje
Dammers

Emma wil leven

5
Emma wil leven
+
Lisse Knaapen speelt ijzersterk
+
de voorstelling laat goed zien hoe heftig anorexia is

Zes jaar lang vocht Emma (18) tegen anorexia, maar ze verloor. Hoe heftig die strijd was, kon je al zien in de aangrijpende documentaire Emma wil leven die Jessica Villerius in 2016 maakte. Nu is er een theatervoorstelling met dezelfde titel. En ook die snijdt dwars door je ziel. 

Emma wil leven is een voorstelling van Solo Stories. Actrice Lisse Knaapen staat dan ook tachtig minuten helemaal alleen op het toneel en neemt je mee in Emma’s strijd tegen haar eetstoornis. Achter haar een gebroken spiegel waarin Emma haar vertekende zelfbeeld ziet. Want Emma is een meisje dat van zichzelf altijd beter moet presteren dan anderen. Of dat nu op school is of op het hockeyveld. En uiteindelijk ook met afvallen. Een ijdel meisje dat tegelijkertijd extreem onzeker is. Ze droomt van een groots en meeslepend leven terwijl het gewone leven eigenlijk al te groot voor haar is. Op de vloer van het toneel staan vouwinstructies voor een kraanvogel. Vouw je er daar duizend van dan mag je een wens doen, geloven Japanners. Maar Emma’s wens om beter te worden, kwam nooit uit. Sterker nog, lange tijd vond ze niet eens nodig om te vouwen want ze was niet ziek. De anorexia sloop dan ook langzaam haar leven binnen en toen Emma begon met vouwen was het al te laat.

Emma wil leven | trailer solovoorstelling

Steeds grimmiger

Lisse Knaapen mag dan alleen op het toneel staan, ze is voortdurend in gesprek met anderen. Met Emma’s ouders, haar hulpverleners, maar vooral met het monster in haar hoofd. De anorexia komt letterlijk aan het woord via de vele microfoons op de vloer die Lisse’s stem vervormen als ze erin praat. De ziekte vertelt Emma dat ze squats moet blijven doen, dan krijgt ze misschien wel een gekleurd veertje in haar billen. Maar ook dat de prullenbak alles lust. Waar zij grapt dat ze net een olifant is nu ze eten door een slurfje krijgt, bijt de anorexia haar toe dat ze zo dik wordt als een olifant als ze door dat slurfje blijft eten. Waar in het begin van de voorstelling nog humor zit en Emma grapjes maakt, wordt het naar het einde toe steeds grimmiger. De ziekte groeit en Emma wordt steeds kleiner. Tot er geen ontsnappen meer aan is. Dan wikkelt Lisse zich vast in alle microfoonsnoeren die er op het toneel liggen en schreeuwt ze haar longen uit haar lijf dat ze dit niet langer wil en kan. De actrice speelt zichzelf haast kapot daar in haar eentje op het toneel. Precies als Emma in haar strijd tegen het monster dat haar langzaam opvrat. Het is moeilijk om naar te kijken. Zo recht keek je anorexia nog nooit in het gezicht.

Emma wil leven foto Annemieke van der Togt

Moegestreden

Emma wil leven is een zware voorstelling. Niet alleen voor Lisse die hier echt een topprestatie neerzet. Ook als toeschouwer kom je kapot en moegestreden de zaal uit. Het voelt alsof ook jij dit gevecht hebt verloren. Is er dan geen enkel lichtpuntje? Toch wel. Net als bij de documentaire is duidelijk dat Emma deze voorstelling zelf prachtig had gevonden. Ze wilde dat mensen weten hoe heftig deze ziekte is en hoe moeilijk het is om ‘m de baas te worden. En dat is meer dan gelukt.

Emma wil leven | trailer solovoorstelling | door Lisse Knaapen

Emma wil leven, t/m 21 mei. www.solostories.nl.

Emma wil leven boek
Over Emma’s leven is ook een boek verschenen onder dezelfde titel. Hierin komen haar ouders, zussen, vriendinnen en hulpverleners aan het woord. Maar ook Emma zelf in de vorm van dagboekfragmenten. (Ten Have, € 20, 256 blz.) 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren