De school herdenkt Wesley die overleed in 2014

Anthony (17) 1,5 jaar cel in voor doodsteken klasgenoot

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Anthony D. (17), de jongen die in 2014 een klasgenoot doodstak op het Corbulo College in Voorburg, moet anderhalf jaar de cel in en krijgt jeugd-TBS. Dat bepaalde de rechter donderdag. Hoe zat deze zaak ook alweer?

De zaak: steekpartij 
Op 10 oktober 2014 kreeg Anthony ruzie met Wesley (15) tijdens een les Nederlands. In de pauze pakte hij een mes uit zijn kluisje, liep hij naar Wesley op het schoolplein en stak hem in zijn nek. Wesley liep zwaargewond de school in en bezweek in het kantoor van de adjunct-directeur. De shock was groot. Hoe had het zo ver kunnen komen? 

De oorzaak: gepest? 
Anthony zou veel gepest en bedreigd zijn, al vanaf de basisschool. De school wilde zich er eerst niet mee bemoeien omdat de pesters geen leerlingen van die school waren. Later was dat wél zo en werd Anthony bedreigd door twee schoolgenoten. Dat blijkt uit documenten die de Volkskrant heeft ingezien in 2015. Wesley was daarbij niet betrokken, maar Anthony voelde zich die ochtend ook door Wesley gepest. 

De oorspronkelijke straf: 20 maanden cel en tbs
In april 2015 werd Anthony veroordeeld tot twintig maanden jeugddetentie en jeugd-tbs voor moord. De rechtbank vond geen concreet bewijs van langdurig pesten. Ook was er volgens de rechters geen sprake van noodweer. Daarop gingen Anthony en zijn advocaat in hoger beroep: ze wilden dat de zaak opnieuw bekeken werd door een hogere rechter. Ze vonden de straf te hoog en het zou niet om moord gaan, maar om noodweer (zelfverdediging).

Hoger beroep: 18 maanden cel en tbs
Daar was de hogere rechter het niet helemaal mee eens. Oké, het was geen moord, geen vooropgezet plan dat Anthony dagenlang voorbereid had. Maar het was wel doodslag: het 'plotseling' maar expres doden van iemand, zonder voorbereiding. Dat scheelt twee maanden celstraf voor Anthony.

Toch is hij na die anderhalf jaar (waarvan hij al een groot deel in voorarrest zat, dus die maanden kan hij al wegstrepen) niet zomaar op vrije voeten. Hij krijgt ook jeugd-TBS. Dat betekent dat hij in een gesloten kliniek, waar hij niet zomaar uit kan, behandeld zal worden voor zijn geestelijke problemen.

Wat is tbs? 
Zo'n behandeling duurt minstens drie jaar. Als het daarna goed gaat met Anthony en experts denken dat hij niet opnieuw de fout in zal gaan, komt hij vrij. Maar als ze het ergste vrezen, moet hij langer blijven: maximaal zeven jaar. Totdat de deskundigen wél vertrouwen hebben in een nieuwe start voor Anthony.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren relevant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis nieuwsapp of neem een proefabonnement op de papieren 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren