Campagne 'fiets mono'

Jongeren blijven appen op de fiets ondanks verbod

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Ook met kans op een fikse boete blijven jongeren al fietsend hun smartphone gebruiken. Dat blijkt uit een onderzoek van TeamAlert, de stichting die zich bezighoudt met jongeren en risicogedrag.

Volgens het onderzoek van TeamAlert en Samsung gebruiken vier op de vijf jongeren hun telefoon terwijl ze fietsen, ook al mag dat sinds 1 juli niet meer. Wat het verbod precies inhoudt, lees je hier.

Een van de belangrijkste redenen dat jongeren toch blijven appen op de fiets, is dat zij de kans om gepakt te worden erg klein inschatten.

Gevaarlijk

Ruim 62% van de 1331 ondervraagde jongeren is het wel eens met het verbod, omdat ze snappen dat fietsend appen gevaarlijk is. 40 procent van hen geeft aan dat hun smartphonegebruik op de fiets sinds 1 juli wel verminderd is. 69 procent van de jongeren vindt het 'normaal dat leeftijdsgenoten hun telefoon op de fiets bedienen'.

Smartphonevrij

7Days-lezer Patricia (16) vertelt dat ze altijd al redelijk 'smartphonevrij' fietste: 'Ook voordat het verboden was, appte ik al heel weinig op de fiets. Ik vind het gevaarlijk. Het is niet de boete die me afschrikt, want ik zie eigenlijk nooit politie. Héél soms doe ik het toch, bijvoorbeeld om naar een volgend liedje te schakelen of om even een appje te lezen. Als ik het doe, kijk ik eerst of alles veilig is.'

Noa (14) zegt: 'Ik vind het wel gevaarlijk, maar ik doe het zelf toch regelmatig, net zoveel als voordat het verboden was. De kans dat ik een boete oploop is klein. Soms wil ik bijvoorbeeld even een ander liedje opzetten en dan zie ik een nieuw appje en dan kijk ik toch weer langer op mijn telefoon dan ik zou willen.'

VR-bril

Om van meer jongeren smartphonevrije fietsers te maken, werd het project Beat the Street bedacht. Daarin kun je met een VR-bril oefenen met gevaarlijke verkeerssituaties. 

Hoe het werkt zie je in dit filmpje

Samsung Beat the Street

Anderen lazen ook: Appen op de fiets? Verboden!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren