Aanmodderfakker

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Tijdens het Nederlands Film Festival ging deze film er met maar liefst drie gouden kalveren vandoor: voor Beste Film, Beste Scenario én Beste Acteur. Volkomen terecht want Aanmodderfakker is een ijzersterke tragikomedie.

De 32-jarige eeuwige student Thijs leidt een lui en nogal leeg leven. Hij sloft erdoorheen op het geld van zijn moeder en heeft een troosteloos bijbaantje bij de MediaMarkt.

Tegenpolen
Maar dan ontmoet hij de zestienjarige Lisa, de oppas van zijn zus. Zij heeft torenhoge ambities en kan maar niet kiezen tussen een studie in Oxford of zeeschildpadjes redden in Zuid-Amerika. Thijs en Lisa zijn in alles elkaars tegenpolen, alleen al door hun leeftijdsverschil. Maar zoals vaker blijkt dat uitersten elkaar juist alleen maar aantrekken. 

Vooral de rol van Thijs is subliem. Gijs Naber speelt zeer overtuigend een soort boos kind in het lichaam van een dertiger die maar niet van zijn bemoeizuchtige moeder kan loskomen. De verhaalwendingen zijn niet heel verrassend maar de manier van filmen is zo droogkomisch dat de afloop ook nauwelijks meer uitmaakt.

Cliché
Als ergens tegen het eind de prille liefde dreigt te mislukken omdat Lisa op Schiphol op het punt staan een vliegtuig naar ver weg te nemen, komt Thijs tot inkeer en scheurt hij naar het vliegveld. En net als je denk 'pff, wat een voorspelbaar slot', zegt hij zelf 'Jezus, wat is dit een cliché-scène!' Verfrissend en juist door dat soort subtiele grapjes steengoed.

Cijfer: 9 Regie: Michiel ten Horn, Met: Gijs Naber, Roos Wiltink en Yannick van de Velde Kijkwijzer: 12 jaar, grof taalgebruik, drugs 


(10 november 2014)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren