Boekrecensie: De sleutel van de hemel

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Heb je zin in een romantisch vakantieboek? Duik dan in Duizend kilometer tussen jou en mij van Jennifer E. Smith, de schrijf- ster van De statistische waarschijnlijkheid van liefde op het eerste gezicht. Dat begint nogal plotseling: tijdens een grote stroomstoring in New York.

De vonk springt over in de lift. Terwijl de stad plotseling als een kaarsje dooft, hangt Lucy tussen twee verdiepingen. Ze ging alleen even naar beneden om de post te halen en zit nu muurvast. Niemand weet dat ze daar is. Haar ouders zijn, zoals altijd, op reis ergens in Europa. Toch is ze niet helemaal alleen: naast haar in de lift staat een jongen. Het is de zoon van de conciërge van het appartementencomplex en hij heeft de sleutel van de dak- verdieping op zak. ‘Dus jij hebt de sleutel van de hemel’, vraagt Lucy? En ze raken aan de praat.

Asteroïden
In de donkere uren die volgen leren ze elkaar kennen, worden ze bevrijd uit de verstikkende lift, klauteren ze de trappen op naar boven, gaan ze op zoek naar water en eten en eindigen ze uiteindelijk onder de sterrenhemel. Niet voor een romantische zoen, daar laat de schrijfster je nog driehonderd bladzijden op wachten. Lucy en Owen zijn twee asteroïden die even op elkaar zijn gebotst om daarna met razende
vaart uit elkaar vliegen, schrijft Smith. Eerst moeten ze een jaar lang over de wereld zwerven, problemen oplossen, knappe rugbyers en oogverblindende meisjes trotseren, voor ze allebei beseffen dat er tijdens die stroomstoring iets wezenlijks is gebeurd. Vanaf de eerste pagina is duidelijk waar het heen zal gaan, maar er zitten een heleboel ansichtkaarten, e-mails en lang radiostiltes tussen voor het zover is. Dat is helemaal niet erg, want Smith schrijft plezierig en je komt nog eens ergens: Edinburgh, Londen, Parijs, Chicago, Lake Tahoe en San Francisco. Om dan weer te eindigen onder de gitzwarte sterrenhemel van datzelfde dak in Manhattan.

Duizend kilometer tussen jou en mij • Jennifer E. Smith. De Fontein, € 14,99, 316 blz. (14+)

Cijfer: 8

Plus: romantisch, avontuurlijk, veel problemen en een happy end
Min: super wensvervullend, je weet hoe het zal eindigen (al heb je geen idee hoe dat gaat lukken)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren