Boekrecensie: De Verwanten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Op 14 juli start in Parijs het gedenkjaar. Schrijver Guido Bottinga kroop in de huid van een Duitse soldaat en schreef De verwanten, een spiritueel verhaal waarin hij de loopgravenoorlog tot leven brengt.

Luka is zeventien en behoorlijk eigengereid. Terwijl haar ouders vakantievieren in hun villa aan de Zuid-Franse kust, wacht zij met haar tante Jeanne op de boot uit Engeland. Aan boord is William, een vakantieliefde uit haar vorige zomer met wie ze heeft gebroken maar die ze toch nog een keer wil zien. William studeert geschiedenis en is onderweg naar België, waar hij zich wil verdiepen in de gaswapens die tijdens de slag om Ieper werden ingezet. In een opwelling besluit Luka met hem mee te gaan. Gaswapens interesseren haar niet zo, maar het is alsof een ‘onzichtbare kracht’ haar naar Ieper trekt.

Rood haar
Onderweg kibbelen Luka en William veel, ze hebben nog wat uit te vechten. Om de tijd te doden lezen ze elkaar voor uit een stapeltje brieven dat Jeanne hen heeft meegegeven. Het blijken brieven van een Duitse soldaat, gericht aan zijn geliefde Sophie. Soldaat Julius beschrijft in vijftien brieven het verloop van de oorlog. Van het optimisme waarmee de Duitse troepen ten strijde trekken en de aanblik van de kapotgeschoten Belgische dorpen tot de ontredderde stoet verminkten en gewonden die van het front weer naar huis trekken. De brieven bezorgen Luka kippenvel. Intussen ziet ze overal spookverschijningen van een jongen met rood haar die haar al van jongs af aan achtervolgt.

Reïncarnatie
In Ieper komen de gebeurtenissen in een stroomversnelling en vallen de puzzelstukjes na een koortsig avontuur in elkaar. Het blijkt dat alles en iedereen met elkaar te maken heeft via een nogal ingewikkelde constructie, waarin je een flinke portie reïncarnatie, spiritualiteit en toevalligheid te verteren krijgt. Ook als je daar weinig mee hebt, blijft er toch genoeg over om door te willen lezen. De beschrijvingen van Ieper en het slagveld zijn aangrijpend. Ook Luka, een rijkeluisdochter die haar eigen weg probeert te vinden, houd je bezig. Net als alle personages in dit boek, praat en denkt ze alsof ze uit een andere eeuw komt. Haar Dior-jurkje en ouderwetse principes zijn best irritant, maar haar worsteling om los te komen van haar dominante ouders is levensecht.

Cijfer: 7
Plus: Indrukwekkende beschrijvingen van het front, warme personages
Min: (te)veel metafysica en toevalligheden 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren