Boekrecensie: Ik

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Met Ik duikt Margaretha van Andel in een klassiek idee uit de sciencefiction: het bestaan van parallelle werelden. Daniël laat zich ‘switchen’ met een andere versie van zichzelf en komt in een verwarrende werkelijkheid terecht.

Cijfer: 8
Plus: mooie uitwerking van een klassiek sciencefictionidee
Min: je moet je wel even stukbijten op de eindpuzzel  

Daniël is vijftien jaar als hij de sleutels van zijn vaders auto omdraait om te gaan joyrijden. Het enige wat hij zich achteraf herinnert, is een bijna doodervaring. Als hij wakker wordt, blijkt hij vanaf zijn middel verlamd geraakt en belandt hij in een rolstoel. Zijn leven is geruïneerd. Drie jaar later breekt hij als behendige hacker in op de computer van Dr. Halmstadt, een wetenschapper die onderzoek doet naar parallelle werelden. Daniël ziet dat multiversum wel zitten: ergens, in een andere afsplitsing van onze wereld, is dus een Daniël die anders is, die het risico niet genomen heeft om dat ritje te gaan maken. Hij kan aan niks anders meer denken en zet Dr. Halmstadt onder druk. Hij moet en zal verhuizen naar een wereld waarin hij nog sterke benen heeft en een meisje in zijn armen kan houden. Hij kan niet anders, het voelt noodzakelijk.

Lelijke plekken
Het is niet nieuw, het idee dat er afsplitsingen zijn van onze eigen werkelijkheid waarin allemaal andere ‘ikjes’ rondlopen die samen een soort ‘super-ik’ vormen. Maar Van Andel geeft er een mooie psychologische draai aan. De twee Daniëls in haar verhaal zijn volkomen verschillend, het ongeluk heeft ingrijpende gevolgen gehad. De Daniël die kan lopen heeft zich vreemd genoeg ontwikkeld tot een klootzak, die betrokken is bij mishandeling en meisjes afperst. De Daniël van na het ongeluk is veel serieuzer en schrikt zich rot van zijn alter-ego. ‘Ik ben niet rot. Je hebt het mis’, zegt hij in gedachten tegen zijn beste vriend. ‘Het zijn alleen wat lelijke plakken aan de buitenkant. Op de schil.’

Identiteit
Wat is identiteit? Hoe ben je geworden tot wie je bent en in hoeverre heb je daar zelf invloed op? Dat zijn de belangrijke vragen waar het in dit boek over gaat. Ik is een lekker leesbaar verhaal met een filosofische ondertoon, waarin je aan het slot nog even helemaal op het verkeerde been wordt gezet. Een verrassend boek dat je flink laat nadenken en puzzelen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren