Chileense scholieren opgepakt na protest

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Redactie
7Days

De Chileense politie heeft donderdag 122 scholieren opgepakt die hun school bezet hielden. Zo wilden ze demonstreren voor beter en gratis onderwijs.

De protesten in Chili duren al twee jaar. Donderdag was het weer raak. Een grote demonstratie van scholieren, docenten en vakbonden in Santiago liep helemaal uit de hand. Oproerpolitie gebruikte waterkanonnen en traangas nadat groepjes jongeren met maskers de politie met molotovcocktails en stenen hadden bekogeld. 

Oneerlijk

De demonstranten willen eerlijker onderwijs in Chili. Ze vinden dat jongeren van rijke ouders meer kansen hebben doordat hun ouders een goede, dure universiteit kunnen betalen. Armen moeten genoegen nemen met openbare universiteiten. Deze zijn volgens de demonstranten niet goed genoeg. De scholieren hebben geprobeerd te onderhandelen met de overheid, maar ze werden het niet eens.

Bezet
Meer dan twintig scholen werden bezet. De overheid wil de scholen zondag gebruiken als stemlokalen voor de voorrondes van de presidentsverkiezingen die in november in Chili plaatsvinden. De politie is aan het eind van de dag de scholen binnengevallen. De meeste jongeren gaven zich zonder problemen over. Op sommige plekken kwam het wel tot botsing met de politie.

(28 juni 2013)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren