Chinese leerlingen spieken massaal

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Niet één, niet twee, maar 2440 leerlingen zijn tijdens een examen betrapt op spieken. In China pleegden ze massaal fraude, met behulp van de nieuwste technieken.

Het is kerstvakantie! Het
overgrote deel van de 7Days-redactie zit onder de kerstboom en aan de
oliebollen. Op Sevendays.nl verschijnen elke dag nog nieuwe artikelen,
plus een selectie van de beste berichten van afgelopen jaar. Verhalen
die je niet mocht missen, zoals dit hieronder. 

De antwoorden op de binnenkant van je handpalm, of een spiekbriefje in je woordenboek: het is zó hopeloos ouderwets. In China pakken ze het meteen goed aan. In totaal deden 25.000 Chinese studenten examen om apotheker te worden. De toets werd op zeven verschillende plekken in China afgenomen. Maar een groot deel van deze studenten was aan het spieken. De surveillanten ontdekten dit nadat ze op een monitor een abnormale piek zagen in de aanwezige radiosignalen. Dat kwam doordat de studenten via een oortje de antwoorden kregen doorgespeeld. Op één locatie waren maar liefst achthonderd leerlingen tegelijkertijd aan het spieken.

High tech
De studenten maakten gebruik van spy-camera’s, draadloze oortjes en andere hightech-apparatuur. De werkwijze was iedere keer hetzelfde: één student leerde bij de toets razendsnel de vragen uit zijn hoofd. Die leverde het werk in, om vervolgens de juiste antwoorden op te zoeken. Via codetaal worden die aan de studenten doorgegeven, die een oortje dragen.

Briljant systeem, en behoorlijk prijzig ook: zo'n oortje kost al snel 250 tot 1250 euro. En die zijn nu allemaal in beslag genomen. De kandidaten die zijn betrapt mogen waarschijnlijk twee jaar lang geen examen meer doen. Een carrière als apotheker laat dus nog even op zich wachten. Misschien maar de spionage in?

(voor het eerst gepubliceerd op 28 oktober 2014) 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren