Eén mens is genoeg

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Eén mens is genoeg om het te kunnen redden, maar wat als precies die persoon wegvalt? Juliette uit het nieuwe boek van Els Beerten krijgt het zwaar voor haar kiezen. Niet alleen vallen haar dierbaren weg, ook pleegt ze in een opwelling een moord die haar toekomst in duigen gooit.

Ons Juliette is geboren om te schitteren, denkt haar vader. Ze komt in 1944 in Limburg ter wereld en gaat als 'schoon meiske' een glansrijke podiumcarrière tegemoet. Samen met haar broer Louis, kleine zus Mia en muzikale vader treedt ze avond aan avond op met de familieband. Tot haar vader dood neervalt en het gezin ontspoort.

Juliette ontdekt dat haar moeder verslaafd is aan mannen, broer Louis loopt van kwaadheid weg en kleine Mia-met-het-filmsterrenhaar sterft onder verdachte omstandigheden. Als Juliette de toedracht ontdekt krijgt ze zo’n driftbui dat ze de dader vermoord en in een gesticht eindigt. Daar verstart ze. De enige voor wie ze nog kan glimlachen is haar broer Louis.

Rouw en verdriet
Eén mens is genoeg is een verhaal over rouw, verdriet en onvermogen. Veerkracht is mooi, maar als het leven van zoveel kanten tegelijk op je inbeukt, dan lukt het soms niet meer om op te staan. Zelfs Juliettes grote zangtalent verkommert en houdt haar niet meer op de been.

Als jaren later ook Louis sterft, kwijnt ze weg voor het raam en blijft ze als een dwaas op hem wachten. Blind voor de mensen die haar wel liefhebben en die zijn rol kunnen overnemen. 

Kleurrijke karakters
Zoveel verstilling is taai. Ook al valt er genoeg te genieten en te lachen, zijn de karakters kleurrijk, wemelt het van mooie vriendschappen en smeuïge verhalen, ergens valt dit verhaal toch stil. Als een motor die zonder benzine komt te staan.

 Het hoge niveau van Allemaal willen we de hemel, haar vorige boek dat werd bekroond met een hele berg prijzen, haalt Els Beerten hier niet. De achtergrond en opzet van Eén mens is genoeg zijn minder groots. En dat er steeds iemand anders aan het woord is, werkt hier minder goed. Beerten kan prachtig schrijven over mensen, maar mist in deze roman net de vaart die nodig is om je als lezer erbij te houden.

Eén mens is genoeg, Els Beerten. Querido, 252 blz, € 15,99 (15+) Genre: psychologisch Cijfer: 7+ + mooie karakters en vriendschappen - nogal traag, teveel perspectiefwisselingen Wat vindt Tamar (15 jaar)?
'Ik moest ontzettend wennen aan het Vlaamse taalgebruik. In het begin was dat behoorlijk afleidend, omdat ik steeds grappige uitdrukkingen tegenkwam. Toch heb ik het binnen een dag uitgelezen.

Zo zielig hoe Juliette daar voor het raam zit en maar blijft hopen dat haar broer weer terugkomt. Wat er gebeurt, is vrij heftig maar toch is het geloofwaardig. Dit is wel echt een boek voor veellezers!'
Cijfer: 7,5

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren