Examendieven voor de rechter

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

De elf verdachten van de examenroof op het Ibn Ghaldoun stonden deze week voor de rechter. Tegen hen werden (voorwaardelijke) cel- en taakstraffen geëist. Ook werd iets duidelijker hoe de ‘grootste examenfraude in Nederland’ eruit moet hebben gezien.

Hun actie leek onbezonnen, maar de verdachten gingen heel geraffineerd te werk. Dat zei het Openbaar Ministerie (OM) deze week. Op 30 april beklom een aantal jongeren het dak van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun, ter verkenning. Ze probeerden binnen te komen. Dat lukte, via het dakraam dat niet goed afgesloten was. De dag erna gingen ze nog een keer en namen ze 24 examens mee. Die werden gefotografeerd. Daarna gingen ze terug en ze stalen nog eens drie examens. De examens werden later weer teruggelegd. De foto’s werden verkocht voor bedragen tussen de vijftig en tweehonderd euro. Na de diefstal zaten de verdachten dagenlang in studiecentra om de antwoorden op de examenvragen op te zoeken. Ze bedachten zelfs foute antwoorden om niet te veel op te vallen.

De diefstal had grote gevolgen. Het examen Frans werd op internet gezet door een hacker, waardoor de fraude aan het licht kwam. Het examen Frans moest landelijk opnieuw worden gedaan met zeventienduizend gedupeerde leerlingen als gevolg. Op het Ibn Ghaldoun werden alle gestolen examens ongeldig verklaard. Later dat jaar ging de school failliet.  

Gesnik
Elf verdachten stonden terecht. Maar wie had welk aandeel in de roof? Daarover ging het deze week in de rechtszaal. Die vraag bleek niet makkelijk te beantwoorden. De verdachten beschuldigden elkaar, ontkenden hun eigen rol of barstten in snikken uit. Twee jongens - Anass B. en Kamal el B. - worden samen met de vrouwelijke verdachte Safae K. gezien als leiders van de groep. Tegen de drie hoofdverdachten zijn celstraffen tot drie maanden en taakstraffen geëist. Een deel daarvan is voorwaardelijk. Het deel dat onvoorwaardelijk is, hebben ze al uitgezeten in voorarrest. Ze zouden dus niet opnieuw de cel in hoeven. Daarnaast eist het OM een werkstraf van 240 uur tegen Safae K. en Kamal El B. Voor Anass B. is een werkstraf van tweehonderd uur gepast, volgens het OM. De andere verdachten zouden werkstraffen tot 180 uur moeten krijgen. Het OM heeft bij het bepalen van de strafeis onder meer rekening gehouden met de gevolgen voor de verdere carrière van de leerlingen.

Safae K. ontkende haar leidersrol dinsdag. Ze zei dat ze alleen op de wacht stond en niet wist dat het om een examenroof ging. Tijdens haar ondervraging begon ze hevig te huilen. Zo hevig dat de rechter twijfelde over haar oprechtheid. Anass B. is de zoon van de toenmalige natuurkundeleraar van de school. Hij vertelde hoe hij de examens mee naar huis nam en fotografeerde. Volgens hem kwam Safae K. met het idee om de examens te stelen. Die gilde weer dat hij loog. Donderdag en vrijdag was het woord aan de advocaten van de verdachten. De uitspraak van de rechter wordt over een paar weken verwacht.

Scholieren.com-blogger Lisa was in de rechtszaal aanwezig. Lees ook haar blog.

(30 januari 2014)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren